Przed zakupem Pajero II |
Autor |
Wiadomość |
Rogal
Nowy Forumowicz
Auto: Suzuki Samurai
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 31-01-2016, 00:59 Przed zakupem Pajero II
|
|
|
Witajcie.
Mam na imię Karol i jestem aktualnie posiadaczem Suzuki Samurai r.99. Postanowiłem zmienić samochód na większy i bardziej komfortowy. Waham się jeszcze pomiędzy Pajero II a Nissanem Terrano II oczywiście w dieslu. Ale raczej zdecyduje się na Pajero II z SS.
I właśnie, czego szukać? Czego unikać? Wiadomo rama musi być zdrowa (nie ma ramy nie ma samochodu), ale co z silnikiem? Lepszy jest silnik 2,5 czy 2,8?
Jako, że nigdy nie miałem samochodu marki Mitsubishi (nawet nie byłem w środku) a mam szacunek do japońskich samochodów, to potraktujcie mnie łagodniej. ;p
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 75 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 2238 Skąd: Polska
|
Wysłany: 31-01-2016, 07:37
|
|
|
Witaj na forum Rogal napisał/a: | Lepszy jest silnik 2,5 czy 2,8? | zdecydowanie 2,8 bo koników pod maską jest więcej. Ruda atakuje ramę , najczęściej, przy tylnym lewym kole->> dlaczego tam to ??? Blacharka jest w małych "pieniadzach" do zrobienia. Zwróć uwagę na napędy !!!!! czy i jak się załączają->> namacalna porada kogoś kto już posiada Miśka Masz stosunkowo niedaleko do http://e-pajero.pl/content/13-kontakt ->> Zbyszek jest tu na forum |
_________________ http://mudmania4x4.com.pl/
 |
|
|
|
 |
Rogal
Nowy Forumowicz
Auto: Suzuki Samurai
|
Wysłany: 31-01-2016, 19:08
|
|
|
A jak wygląda sprawa utrzymania takiego samochodu. Wiem, z własnego doświadczenia że terenówka musi swoje spalić zwłaszcza z dużymi oponami. Jak wygląda sprawa z Pajero z spalaniem oraz z częściami zamiennymi? |
|
|
|
 |
Zuzia
Forumowicz
Auto: L200 2008 Pajero Sport 2013
Pomógł: 15 razy Dołączył: 28 Gru 2009 Posty: 279 Skąd: Piła
|
Wysłany: 31-01-2016, 20:56
|
|
|
Z tym niedaleko to tak średnio ( 270 km) terenówki palą nie licz na mniej jak 11 -13 litrów w mieście i troszkę mniej w trasie. Wszystko zależy od opon , stanu auta, i najważniejszy jest kierownik. Poszalejesz to górna granica jest nieustalona . Części to np. e -pajero jest od pyty sklepów internetowych i w dobrych stacjonarnych też dostaniesz. Frajda z jazdy bezcenna , kupuj i ciesz się jazdą. Generalnie nasze auta to proste konstrukcje i wiele napraw i modów można ogarnąć samemu. I pamiętaj o pakiecie startowym , odszczurzanie jest troszkę kosztowne . |
_________________ pozdrawiam Paweł |
|
|
|
 |
kubaeso
Forumowicz
Auto: pajero sport
|
Wysłany: 01-02-2016, 00:15
|
|
|
ile bedziesz jechal tyle spali.jak 80km/h to 8 litrow jak 120km/h to 12litrow itd;)
opony , oleje w mostach skrzyni w reduktorze itd itd na pewno duzo wiecej niz normalny plaskacz ale nie musisz miec zakretow na drodze tylko jedziesz prosto tak jak patrzysz;)oczywiscie w mysl zasady im lepsza terenowka tym dalej musi traktor jechac |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 75 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 2238 Skąd: Polska
|
Wysłany: 01-02-2016, 11:12
|
|
|
Cytat: | ile bedziesz jechal tyle spali.jak 80km/h to 8 litrow jak 120km/h to 12litrow itd;) | ciekawe spostrzeżenie ->> chciał bym tak Z tego co zauważyłem to najbardziej ekonomiczna jazda jest przy 2000-2200 obrotów
Zuzia napisał/a: | Z tym niedaleko to tak średnio ( 270 km) | a ile korzyści Rogal napisał/a: | Jak wygląda sprawa z Pajero z spalaniem | dodam do wcześniejszych wpisów ->> w terenie tyle ile wlejesz do baku ->> wchodzi 95 litrów
Najmniejsze moje spalanie, gdy był jeszcze "cywilny" i bez szpej-owego obciążenia, na trasie spokojna jazda 10 l/100km.
Każde dodatkowe 100kg na pokładzie +/- 1l do przodu no i oczywiście jakość paliwa->> w Albanii podchodziło pod 16 l ale tam górzysto jest na Słowenii 12l z takim samym ( +/-) obciążeniem w obu przypadkach |
_________________ http://mudmania4x4.com.pl/
 |
|
|
|
 |
Zuzia
Forumowicz
Auto: L200 2008 Pajero Sport 2013
Pomógł: 15 razy Dołączył: 28 Gru 2009 Posty: 279 Skąd: Piła
|