Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
COLT CJ0 zdechł
Autor Wiadomość
tommy11 
Nowy Forumowicz

Auto: COLT CJ0 1,3 98
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 02-02-2016, 09:31   COLT CJ0 zdechł

Witajcie,
wczoraj mój Colt zdechł. Jechał, jechał, bez jakichkolwiek problemów. Postój, odpalił normalnie, przejechał kawałek i zdechł. Na twardo. CJ0 98 rok 1,3.
Podjechałem z kolegą, żeby go ściągnąć, zapięliśmy linkę i z dwójki w trakcie holowania zapalił, ale tak nieśmiało, trzymał tylko wolne obroty. Dodanie gazu natychmiast go dusiło i gasł. Z rozrusznika nie chciał zapalić. Znów z linki zapalił i delikatnie dodając gazu udało mi się wtoczyć o własnych siłach do garażu. Już nie zapalił. Dodam, że auto było od lat garażowane, ale ostatni miesiąc spędziło niestety na dworze. Jeżdżę nim od blisko 10 lat i nigdy nie miałem awarii (kiedyś musi być pierwsza :) ). Poproszę o sugestie od czego zacząć, CE się nie świeci tj. po włączeniu zapłonu prawidłowo gaśnie po kilku sekundach.

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 02-02-2016, 09:54   

Mimo, że normalnie gaśnie, to można dla pewności wymrugać błędy mostkując piny 1 z 4 w złączu OBD, tu masz opisane jak to zrobić http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=1981
Jeśli błędów nie będzie to warto przyjrzeć się ciśnieniu paliwa lub samemu filtrowi paliwa.

tommy11 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 02-02-2016, 10:09   

a napisze mi Kolega gdzie w Colcie szukać gniazda diagnostycznego? Nie wiem, bo do tej pory nie było mi potrzebne :)

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 02-02-2016, 10:17   

tommy11 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 02-02-2016, 12:19   

dziękuję ślicznie

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 02-02-2016, 13:13   

Tak jak na zdjęciu które załączył Bizi78, albo pin 1 łączysz z masa auta albo z pinem 4 który jest masą w złączu.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 02-02-2016, 17:20   

Jak ten rocznik to jeszcze ma aparat zapłonowy. Wykręć jedną świecę i sprawdź iskrę. Jeśli jej nie będzie lub będzie kiepska (pomarańczowo-żółta) to padł aparat zapłonowy.

tommy11 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 02-02-2016, 23:14   

i wszystko (tak myślę) wskazuje na aparat. ECU błędów nie pokazało tj mruga sobie równomiernie silnik i abs, śmierdzi benzyną (po wykręceniu świecy była mokra) a iskra była pomarańczowa. Kopułka strasznie zarośnięta nagarem, czyszczenie nic nie dało i poza tym to wygląda na zmęczoną. Rozumiem, że tu trzeba kupic inny aparat, bo mój jest już złomem? Jak go ustawić? zaznaczyłem oczywiście pozycje przed wyjęciem, czy odwzorowanie na nowym zadziała?

[ Dodano: 02-02-2016, 23:26 ]
Jak myślicie, dobrze wnioskuję?
takie coś będzie ok? http://allegro.pl/aparat-...01.html#thumb/2
Dzięki

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 04-02-2016, 17:08   

Jak jest do Twojej wersji silnikowej i rocznika auta to będzie OK. W Twoim padła cewka zapłonowa. Można ją wymienić, ale nie warto.

tommy1 
Nowy Forumowicz

Auto: COLT
Wysłany: 06-02-2016, 00:00   

Witajcie,
aparat wymieniony, kable też, świece przejrzane, iska w porządku, benzynę dostaje, pompka pracuje, z przewodu też leje. Uff, nie gada dalej. Padło podejrzenie że jest rozrząd przestawiony. Napiszcie proszę, na obudowie plastikowej przy kole na dole są 4 znaki: T, I, I, 10. Na który powinno być ustawione koło? Wg mnie na kole od rozrządu mechanik który zmieniał mi rozrząd jakiś czas temu naniósł swoje znaki o ćwierć obrotu w innym miejscu nić nacięcie. Jak to sprawdzić? który tłok i w jakim położeniu powinien być na którym znaku na dolnym kole? Spróbuję sprawdzić, może faktycznie przeskoczył. Zdjąłem pokrywę zaworów żeby zobaczyć, czy nie ma tak jakiś oznak zniszczeń, połamanych dźwigienek (gdyby faktycznie się porządnie przestawił, to chyba zawory są w stanie pogiąć/połamać to co jest dookoła wałka etc.? Nic, wszystko ładnie wygląda.
Macie jakieś pomysły? Jeżeli rozrząd będzie ok, to o co mu chodzi? ECU też zachowuje się ok, bez błędów i gaśnie, profilaktycznie odłączyłem akumulator, ale jak się spodziewałem - bez zmian.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 06-02-2016, 19:06   

Dolne koło pasowe ustawiasz na znak T (nacięcie na kole) wtedy zdejmujesz górną obudowę rozrządu (3 śrubki) i znacznik na kole zębatym wałka musi wskazywać na znacznik na obudowie silnika.

tommy1 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 06-02-2016, 23:30   

rozrząd sprawdzony, to nie to.
wyeliminowane:
rozrząd
apartamenty zapłonowy
kable
benzynę podaje
ECU bez błędów
macie pomysł?

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 07-02-2016, 07:32   

Iskra jest, paliwo jest, powietrze jest, sterowanie z ECU jest, synchronizacja rozrządu zgodna i nie chce palić :?:
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 07-02-2016, 09:19   

Może ropę zatankowałeś :wink: .

tommy1 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 07-02-2016, 09:33   

na to wychodzi. Ale diabeł tkwi w szczegółach. I o nie właśnie pytam, może wpadniecie o co chodzi.

Odpowiedz do tematu