ZAKUP??? |
Autor |
Wiadomość |
steck [Usunięty]
|
Wysłany: 11-04-2007, 11:24 ZAKUP???
|
|
|
Noszę się z zamiarem kupienia pik-up^a-powód?-100%vat, ale i chęci jazdy w terenie.Pytanie czy warto?Ile pali(słyszałem że sporo 10-11:(),jakie osiągi (wiem, wiem ścigacz to to nie jest, no i co l200.hi-lux,navara(wysoka cena)? Proszę o podpowiedź
pozdrowionka |
|
|
|
 |
Gene
Mitsumaniak shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 115 razy Dołączył: 13 Lis 2006 Posty: 3775 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 11-04-2007, 11:52
|
|
|
Bossssze, tu polowa postow jest na ten temat. Wystarczy cierpliwie przeczytac.
1. Czy warto? Jasne, ze warto pod warunkiem, ze takiego typu auto sie wykorzystuje. Jesli ma zastosowanie. Bo jesli chodzi tylko o off-road to mozliwosci jest duzo wiecej i wybralbym cos innego.
2. Spalanie? To 10-11 litrow na setke to bardzo przyzwoite spalanie biorac pod uwage mase, wielkosc i osiagi samochodu.
3. To, to czy to? Eeech coz mam powiedziec (napisac). Ja wybralbym L200. Jest to subiektywna ocena. Nie bede porownywal tych trzech samochodow. Wszystkie maja plusy i minusy. Mysle, ze "eleczka" ma najlepszy stosunek jakosci, mozliwosci oraz parametrow do ceny. Duzym plusem jest skrzynia SuperSelct i bogate wyposazenie. Nie bez znaczenia pozostaje tez stylistyka i wyglad auta. Pozostali konkurenci zachowali klasyczne podejscie do tematu a w Mitsubishi dostajesz swiezy design. Wielu moze odstraszac lecz dla mnie to udana koncepcja na pick-up'a. |
_________________ C'est La Vie suckers
 |
|
|
|
 |
steck [Usunięty]
|
Wysłany: 11-04-2007, 12:02
|
|
|
Czy zabudowa lub plandeka obniżą spalanie??? |
|
|
|
 |
Gene

|
Wysłany: 11-04-2007, 12:12
|
|
|
Nie potwierdze tego osobiscie. Teoretycznie tak, choc jak sadze wszelkiego rodzaju zabudowy maja wiekszy wplyw na parametry zaladunkowe i drogowe nie wspomne o wizualnych.
W terenie jest to zupelnie bez znaczenia a wszelkie dodatki zmotane nie odpowiednio beda tylko zmartwieniem. |
 |
Ostatnio zmieniony przez Gene 11-04-2007, 12:16, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
steck [Usunięty]
|
Wysłany: 11-04-2007, 12:14
|
|
|
No ale przy zakryciu są mniejsze zawirowania powietrza......tylko czy to ktoś potwierdzi |
|
|
|
 |
Gene

|
Wysłany: 11-04-2007, 12:20
|
|
|
Taka jest teoria a czy w praktyce ma to az takie znaczenie tego nie wiem. Ja na 100% instalowalbym jaks zabudowe ale spalanie nie byloby podstawowym argumentem za. Bezpieczenstwo ladunku, wyglad samochody to ulega zmianie a czy spalanie jest mniejsze. Pewnie tak choc nie wiem czy ktos po zalozeniu box'a odczul znaczaca roznice. |
 |
Ostatnio zmieniony przez Gene 11-04-2007, 12:24, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
wezyr.pl
Forumowicz
Auto: l200 instyle 167
|
Wysłany: 11-04-2007, 12:21
|
|
|
steck napisał/a: | navara(wysoka cena |
Jeżeli będziesz chciał,aby L200 wyglądało tak "okazale" jak nissan (np.osłona zderzaka itp.),to ceny będą porownywalne. |
|
|
|
 |
steck [Usunięty]
|
Wysłany: 11-04-2007, 12:23
|
|
|
no tak ale ja to będzie palić 11 to słabo |
|
|
|
 |
Gene

|
Wysłany: 11-04-2007, 12:31
|
|
|
Spalanie bardziej zalezy od Twojego stylu jazdy niz od zabudowy. Przy spokojnej i plynnej jezdzie nie powinienes spalic duzo wiecej niz 10L na setke, a moze nawet mniej. Z tego co wyczytalem to Twoj pierwszy kontakt z takim autem. Uwierz mi, ze to relatywnie malo palace auto. Znam takie starsze modele ktore pala po 15l a V6-ki (benzyniaki) potrafia jeszcze wiecej zassac. Nie chodzi tylko o L200 ale i o Sporty, ktore nie maja paki! Jak 11l to slabo szukaj mniejszego auta z napedem na jedna os. |
 |
|
|
|
 |
steck [Usunięty]
|
Wysłany: 11-04-2007, 12:37
|
|
|
Pajero Sport pytanko - KUPOWAĆ???? |
|
|
|
 |
marek_k84 [Usunięty]
|
Wysłany: 11-04-2007, 12:39
|
|
|
steck napisał/a: | no tak ale ja to będzie palić 11 to słabo |
Dziwne podejście. Dwutonowa fura parę litrów musi spalić. To nie "maluch", który wciąga 5l/100km. Porównaj raczej z innymi "normalnymi" brykami w tej klasie cenowej, o 2,5litrowym silniczku i porównywalnej mocy. Ile wyjdzie? Litr, dwa więcej? Czyli 4-8 zł na 100km. Rocznie przy 50000 km to 2-4 tys. PLN.
Nie zapominaj, ze to jednak nie limuzynka "z teściową do kościółka", lecz półciężarówka w dodatku z napędem na 4 nogi...
Jeśli tylko VAT jest powodem zakupu takiego pojazdu to pogódź się z tym, zę nie ma róży bez kolców.
Jeśli rzeczywiste potrzeby, to... ten litr, czy dwa szybko się zwrócą...
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Gene

|
Wysłany: 11-04-2007, 12:42
|
|
|
wezyr.pl napisał/a: |
Jeżeli będziesz chciał,aby L200 wyglądało tak "okazale" jak nissan (np.osłona zderzaka itp.),to ceny będą porownywalne. |
he he to rzecz gustu, jak dla mnie nowe L200 jest okazalsze bez specjalnych dodatkow (nie mam na mysli kol ).
 |
 |
|
|
|
 |
steck [Usunięty]
|
Wysłany: 11-04-2007, 12:49
|
|
|
dzięki za rady , kupić nie kupić - oto jest pytanie |
|
|
|
 |
Gene

|
Wysłany: 11-04-2007, 12:49
|
|
|
steck napisał/a: | Pajero Sport pytanko - KUPOWAĆ???? |
Chlopie! Do czego Ci potrzebny ten samochod? Sporty pala wiecej niz nowe L200 a workow z cementem lub palety z pustakami nie przewieziesz.
Wiem, ze to drogie auta i wiele po glowie chodzi ale musisz najpierw sam sobie na pare zagadnien odpowiedziec a potem tu zadawac pytania.
Jak cos to prosze o pytania na pw, skype lub gg. OK? |
 |
|
|
|
 |
Axer [Usunięty]
|
Wysłany: 11-04-2007, 20:30
|
|
|
A mój misio 167 kucyków po tygodniu eksploatacji ( fakt, spokojnej eksploatacji ) zameldował pod dystrybutorem 9 literków / 100 km, nie wiem czy zabudowa ma wpływ na zmiejszenie apetytu na paliwko ale jestem bardzo zadowolony z misia, wprawdzie nie widział jeszcze terenu, ot jakies leśnie dukty na spacerku. |
|
|
|
 |
|