Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
ZAKUP???
Autor Wiadomość
steck
[Usunięty]

Wysłany: 11-04-2007, 11:24   ZAKUP???

Noszę się z zamiarem kupienia pik-up^a-powód?-100%vat, ale i chęci jazdy w terenie.Pytanie czy warto?Ile pali(słyszałem że sporo 10-11:(),jakie osiągi (wiem, wiem ścigacz to to nie jest, no i co l200.hi-lux,navara(wysoka cena)? Proszę o podpowiedź
pozdrowionka

Gene 
Mitsumaniak
shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 11-04-2007, 11:52   

Bossssze, tu polowa postow jest na ten temat. Wystarczy cierpliwie przeczytac.

1. Czy warto? Jasne, ze warto pod warunkiem, ze takiego typu auto sie wykorzystuje. Jesli ma zastosowanie. Bo jesli chodzi tylko o off-road to mozliwosci jest duzo wiecej i wybralbym cos innego.

2. Spalanie? To 10-11 litrow na setke to bardzo przyzwoite spalanie biorac pod uwage mase, wielkosc i osiagi samochodu.

3. To, to czy to? Eeech coz mam powiedziec (napisac). Ja wybralbym L200. Jest to subiektywna ocena. Nie bede porownywal tych trzech samochodow. Wszystkie maja plusy i minusy. Mysle, ze "eleczka" ma najlepszy stosunek jakosci, mozliwosci oraz parametrow do ceny. Duzym plusem jest skrzynia SuperSelct i bogate wyposazenie. Nie bez znaczenia pozostaje tez stylistyka i wyglad auta. Pozostali konkurenci zachowali klasyczne podejscie do tematu a w Mitsubishi dostajesz swiezy design. Wielu moze odstraszac lecz dla mnie to udana koncepcja na pick-up'a.

steck
[Usunięty]

Wysłany: 11-04-2007, 12:02   

Czy zabudowa lub plandeka obniżą spalanie???

Gene 
Mitsumaniak
shoot & destroy

Wysłany: 11-04-2007, 12:12   

Nie potwierdze tego osobiscie. Teoretycznie tak, choc jak sadze wszelkiego rodzaju zabudowy maja wiekszy wplyw na parametry zaladunkowe i drogowe nie wspomne o wizualnych.
W terenie jest to zupelnie bez znaczenia a wszelkie dodatki zmotane nie odpowiednio beda tylko zmartwieniem.
Ostatnio zmieniony przez Gene 11-04-2007, 12:16, w całości zmieniany 1 raz  

steck
[Usunięty]

Wysłany: 11-04-2007, 12:14   

No ale przy zakryciu są mniejsze zawirowania powietrza......tylko czy to ktoś potwierdzi

Gene 
Mitsumaniak
shoot & destroy

Wysłany: 11-04-2007, 12:20   

Taka jest teoria a czy w praktyce ma to az takie znaczenie tego nie wiem. Ja na 100% instalowalbym jaks zabudowe ale spalanie nie byloby podstawowym argumentem za. Bezpieczenstwo ladunku, wyglad samochody to ulega zmianie a czy spalanie jest mniejsze. Pewnie tak choc nie wiem czy ktos po zalozeniu box'a odczul znaczaca roznice.
Ostatnio zmieniony przez Gene 11-04-2007, 12:24, w całości zmieniany 1 raz  

wezyr.pl 
Forumowicz

Auto: l200 instyle 167
Wysłany: 11-04-2007, 12:21   

steck napisał/a:
navara(wysoka cena

Jeżeli będziesz chciał,aby L200 wyglądało tak "okazale" jak nissan (np.osłona zderzaka itp.),to ceny będą porownywalne.

steck
[Usunięty]

Wysłany: 11-04-2007, 12:23   

no tak ale ja to będzie palić 11 to słabo

Gene 
Mitsumaniak
shoot & destroy

Wysłany: 11-04-2007, 12:31   

Spalanie bardziej zalezy od Twojego stylu jazdy niz od zabudowy. Przy spokojnej i plynnej jezdzie nie powinienes spalic duzo wiecej niz 10L na setke, a moze nawet mniej. Z tego co wyczytalem to Twoj pierwszy kontakt z takim autem. Uwierz mi, ze to relatywnie malo palace auto. Znam takie starsze modele ktore pala po 15l a V6-ki (benzyniaki) potrafia jeszcze wiecej zassac. Nie chodzi tylko o L200 ale i o Sporty, ktore nie maja paki! Jak 11l to slabo szukaj mniejszego auta z napedem na jedna os.

steck
[Usunięty]

Wysłany: 11-04-2007, 12:37   

Pajero Sport pytanko - KUPOWAĆ????

marek_k84
[Usunięty]

Wysłany: 11-04-2007, 12:39   

steck napisał/a:
no tak ale ja to będzie palić 11 to słabo

:shock:

Dziwne podejście. Dwutonowa fura parę litrów musi spalić. To nie "maluch", który wciąga 5l/100km. Porównaj raczej z innymi "normalnymi" brykami w tej klasie cenowej, o 2,5litrowym silniczku i porównywalnej mocy. Ile wyjdzie? Litr, dwa więcej? Czyli 4-8 zł na 100km. Rocznie przy 50000 km to 2-4 tys. PLN.

Nie zapominaj, ze to jednak nie limuzynka "z teściową do kościółka", lecz półciężarówka w dodatku z napędem na 4 nogi...

Jeśli tylko VAT jest powodem zakupu takiego pojazdu to pogódź się z tym, zę nie ma róży bez kolców.
Jeśli rzeczywiste potrzeby, to... ten litr, czy dwa szybko się zwrócą...

Pozdrawiam

Gene 
Mitsumaniak
shoot & destroy

Wysłany: 11-04-2007, 12:42   

wezyr.pl napisał/a:

Jeżeli będziesz chciał,aby L200 wyglądało tak "okazale" jak nissan (np.osłona zderzaka itp.),to ceny będą porownywalne.

he he to rzecz gustu, jak dla mnie nowe L200 jest okazalsze bez specjalnych dodatkow (nie mam na mysli kol :mrgreen: ).

steck
[Usunięty]

Wysłany: 11-04-2007, 12:49   

dzięki za rady , kupić nie kupić - oto jest pytanie

Gene 
Mitsumaniak
shoot & destroy

Wysłany: 11-04-2007, 12:49   

steck napisał/a:
Pajero Sport pytanko - KUPOWAĆ????

Chlopie! Do czego Ci potrzebny ten samochod? Sporty pala wiecej niz nowe L200 a workow z cementem lub palety z pustakami nie przewieziesz.
Wiem, ze to drogie auta i wiele po glowie chodzi ale musisz najpierw sam sobie na pare zagadnien odpowiedziec a potem tu zadawac pytania.
Jak cos to prosze o pytania na pw, skype lub gg. OK?

Axer
[Usunięty]

Wysłany: 11-04-2007, 20:30   

A mój misio 167 kucyków po tygodniu eksploatacji ( fakt, spokojnej eksploatacji ) zameldował pod dystrybutorem 9 literków / 100 km, nie wiem czy zabudowa ma wpływ na zmiejszenie apetytu na paliwko ale jestem bardzo zadowolony z misia, wprawdzie nie widział jeszcze terenu, ot jakies leśnie dukty na spacerku.

Odpowiedz do tematu