|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Używany sedan czy nowy sportback dla rodziny |
Autor |
Wiadomość |
einstein
Nowy Forumowicz
Auto: był - Fiat Brava
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 19-02-2016, 19:31 Używany sedan czy nowy sportback dla rodziny
|
|
|
Cześć, oczywiście pozostawmy na boku opinie że powinno być to kombii czy auto z bagażnikiem 450l. Chodzi konkretnie o dwa modele. Target - rodzina z niemowlakiem, kolejne dzieci pomyślane za 3 i ew. 6 lat.
Sedan z aso 2011 przebieg 75k za 36k zł vs Sportback 2015 za 55k zł
Różnica w cenie i duża i mała jednocześnie za auto tego segmentu i tak niezawodne. Sedan większy ale mniej ustawny bagaznik, tańszy. Sportback 5 lat gwarancji, lepsze ustawienie rzeczy z tyłu, ale i podatek od nowości. Oba za parę lat można wymienić na większe auto, nie planowałbym szybciej niż za 5 lat jeżeli już.
Co myślicie? |
|
|
|
 |
brylekVFR
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.8 SB 09r,VFR800FI
Pomógł: 16 razy Dołączył: 12 Paź 2013 Posty: 817 Skąd: WBR/ TSA Białobrzegi/Sandomierz
|
Wysłany: 19-02-2016, 19:46
|
|
|
Jestem za , a nawet przeciw. Na dzieci? To lepiej wybrać opcje 3 lat, 6 lat to już spora różnica między dzieci. 3 lata różnicy to jeszcze jest szansa że się będą bawić razem. Więc radze za 2 lata zacząć robotę i starać się o 2, a później za kolejne 2 lata o trzecie dziecko. Dom pełen dzieci to dom wesoły . Sam mam 6 letnie bliźniaczki.
A co do samochodu to wybór między sedanem a sportbackiem już był poruszany na forum, trzeba poszukać, choć już po części sobie sam odpowiedziałeś.
Zawsze uważałem że nowszy lepszy od starszego.
Rozumiem że wyposażenie nie gra roli? |
|
 |
gzesiolek
Forumowicz

Auto: Mazda 6 GJ 2.5 AT
Pomógł: 18 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2698 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 20-02-2016, 01:03
|
|
|
brylekVFR, za to przy 6latach i rozgarnietym dzieciaku, zwlaszcza corce masz b. przydatna pomoc... Wiec wszystko ma swoje zady i walety, ja chyba bym psychicznie nie wyrobil przy dwojce placzacej i marudzacej... a tak jedna odchowalem na rezolutna 6latke a teraz odchowuje druga z mala pomoca starszej...
A co do samochodu to wg mnie 36tys za rocznikowo 5letnie auto to duzo, chyba ze to maks wyposazenie ze skora, 18tkami, Rockfordem itp itd...no i powinni dac jakas gwarancje choc na 1 rok...
a ten nowy to w wersji Invite czy slabszej? Bo wg mnie brac Informa za 55k sie nie oplaca, jesli Invite wg cennika stoi 59k... troche rzeczy w tych 4k PLN ma...
Aha sedan u nas byl w sam raz dla rodzinki 2+1... jak widac po powiekszeniu rodziny do 2+2 wymienilem auto na wieksze kombi... |
_________________ Był: Mitsubishi Lancer 1.5 MT Invite 2008
Jest: Mazda 6 2.5 AT SkyPassion Kombi FL 2015

|
|
|
|
 |
RalfPi
Mitsumaniak
Auto: Lancer1.8 SB'10,Giulietta 1.4
Pomógł: 31 razy Dołączył: 26 Lis 2010 Posty: 3185 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 20-02-2016, 16:12
|
|
|
einstein napisał/a: | arget - rodzina z niemowlakiem, kolejne dzieci pomyślane za 3 i ew. 6 lat.
|
Wiele osób myśli.. a wiadomo jak jest
Wydaje się, że obie oferty są spoko. Jeżeli wymiana wchodzi w grę, to lepiej chyba kupić używkę - kupno nówki i wymiana na nowszy za kilka lat, to taka sobie opcje (w sensie ekonomicznym). Lepiej zjeździć nówkę do samego końca lub do przebiegu, gdzie nie masz dodatkowych kosztów (150-200kkm).
A jak możesz używkę kupić z małym przebiegiem.. to warto. |
_________________ - Lancer 1.8 SB (2010) 143PS LPG, Giulietta 1.4 (2012) 120PS LPG, BMW 528i (2016) 245PS |
|
|
|
 |
lobuzek
Forumowicz lobuzek

Auto: Honda Accord Tourer 2,0
Pomógł: 11 razy Dołączył: 15 Mar 2014 Posty: 576 Skąd: Tarnów
|
Wysłany: 20-02-2016, 16:28
|
|
|
Ja mam dzieci w wieku 11 i 6 lat, więc już dorosłem do sedana. Sportback nigdy mi się nie podobał, ale jakby się trafił, to bym specjalnie nie wybrzydzał. Skoro używany, to pewnie z silnikiem 1,8, a nowy z 1,6. Temat różnicy między silnikami był wałkowany na forum.
Sedan-większy bagażnik, ale mniej ustawny. SPortback-mniejszy ale bardziej ustawny. WYkonaj test wózka i zobaczysz co i jak. Duży wózek boleśnie weryfikuje samochodowe bagażniki. |
|
|
|
 |
einstein
Nowy Forumowicz
Auto: był - Fiat Brava
|
Wysłany: 20-02-2016, 21:44
|
|
|
Dzięki, ostatecznie stanęło na używanym sedanie - zrobiłem test wózka. Inna sprawa że ten jest na tyle duży że mało co więcej wejdzie do bagażnika, ale grunt że zadziała. No i gondolę wozi się kilka miesięcy, więc potem będzie pewnie już luźniej. W sportbacku też wózek mógłby wejść, ale postawiłem na kwestię nie wkładania w auto dodatkowej kasy, bo przecież dopiero za parę lat okaże się czy kolejnym przystankiem nie powinno być jakieś kombii albo suv.. a kasę niewydaną można na takie okazje trzymać. Albo na drogie części to Mitsu
Cenowo rzeczywiście używka dość droga, ale za cel postawiłem sobie auto z ASO od dealera i trochę więcej psychicznej pewności że nic nie było kręcone (choć wiemy jak jest). Podobne samochody można dostać za 2-3k niżej, więc różnica to nie aż taki kosmos. |
|
|
|
 |
|
|