Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Wygłuszanie maski
Autor Wiadomość
piernik87 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Colt 1.1 2009
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 23-02-2016, 14:22   Wygłuszanie maski

Witam,

Kupiłem niedawno Colta 1.1 2009 75KM. Samochód ma nową maskę (tzn. nie wiem czy jest fabrycznie nowa, to robił jeszcze poprzedni właściciel), jednak nie jest ona ponoć wygłuszona. Ogólnie auto jest niesamowicie głośne, przy wkręceniu na 4000 obrotów ryk jest nieznośny, a przy 3000 jazda również jest bardzo nieprzyjemna.

Od znajomego który się orientuje w temacie słyszałem, że maska jest niewygłuszona. Jakie mam możliwości, co można z tym zrobić? Widziałem, że w internecie można kupić wygłuszenie do masek różnych modeli. Czy to jest coś co mogę zrobić sam, czy iść z tym do mechanika? Czy mogą być jakieś inne sposoby, żeby trochę wygłuszyć ryk silnika?

Dzięki za wszelkie rady. Dodam, że jestem amatorem jeżeli chodzi o motoryzację, to mój pierwszy samochód a prawko mam dopiero od listopada.

Pawlik84 
Mitsumaniak

Auto: Colt VII 1.3 '09
Wysłany: 23-02-2016, 15:00   

Hmm.. ciekawe czy ten hałas nie przenosi się z komory silnika przez ścianę w podszybiu - mi tak się wydaje bo jeżeli tak to wygłuszenie maski może mało co dać, ale warto spróbować. Nigdy tego nie robiłem - najlepiej kupić gotowy zamiennik-używkę, albo lecieć matą wygłuszającą, wyciąć na rozmiar i klejem na gorąco lub dobrą taśmą dwustronną - znajomy tak zrobił i mata się trzymała - efekt był. Podejrzewam że są samoprzylepne maty.

poczekaj na opinię innych...

milo 
Mitsumaniak

Auto: galant 2.0 td 2001r
Wysłany: 23-02-2016, 15:54   

piernik87 napisał/a:
Jakie mam możliwości, co można z tym zrobić? Widziałem, że w internecie można kupić wygłuszenie do masek różnych modeli.

Jest pianka wygłuszajaca typowa do masek samoprzylepna i docinasz sobie na jaki chcesz wymiar do maski http://allegro.pl/pianka-...5748761022.html efekt zadowalajacy sprawdzone :D
Ale nie chodzi tu samo wygłuszenie maski, dzwieki słyszalne ponad norme ,jaki masz filtr powietrza stożek :?: układ wydechowy :?: od tego zacznij

Yamaha FZ 750
Lancer 1,8 d
Galant 1,8 td
Galant 2,0 td

lech55 
Forumowicz

Auto: Space Star 1,2l 2018r,był Colt
Wysłany: 23-02-2016, 20:53   

Mam samochód z 2006 roku, kupiłem na Allegro oryginalne wygłuszenie maski. Po zamontowaniu w samochodzie jest ciszej, ale wygłuszenie nie powala.

Pawlik84 
Mitsumaniak

Auto: Colt VII 1.3 '09
Wysłany: 24-02-2016, 07:09   

lech55 napisał/a:
Mam samochód z 2006 roku, kupiłem na Allegro oryginalne wygłuszenie maski. Po zamontowaniu w samochodzie jest ciszej, ale wygłuszenie nie powala.

To prawda. Colty z lat '04-'08 były słabo wyciszone, nieznaczna poprawa pojawiła się w kolejnej generacji '08-'12 - prawie w standardzie były wygłuszone maski i dodatkowo wygłuszali ścianę w podszybiu za silnikiem - tak twierdzi producent.

Odpowiedz do tematu