Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Pajero IV 170KM] opcje wyposażenia nawigacji i telefonu
Autor Wiadomość
gpls 
Forumowicz

Auto: PajeroIV
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 13-01-2016, 14:25   [Pajero IV 170KM] opcje wyposażenia nawigacji i telefonu

Widziałem w ogłoszeniach z wyglądu 2 rodzaje kierownicy i konsoli środkowej:
- kierownica z dolnymi przyciskami odbierania telefonu i bez nich
- konsola środkowa z ekranem nawigacji i bez niego

1) Brak na dole kierownicy przycisków telefonu oznacza brak bluetooth i możliwości podłączenia przez niego mojego telefonu do instalacji głośnomówicej ?

2) czy można dokupić nawigację jako akcesorium i czy się to opłaca

3) czy można estetycznie zamontować zewnętrzną nawigację jeżeli punkt 2 nie do spełnienia i czy jaka jest jakość map mitsubishi na PL i Europę

zarathustra 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero 3,8
Wysłany: 10-02-2016, 11:14   

ad. 2 i 3. Możesz kupić używany MMSC (koszt ok. 2 tys.), albo chinski zamiennik i zamontować w miejsce radia. Tylko czy jest sens? Mi się bardziej podoba oryginalne audio bez navi (z guziczkami), ale o gustach się nie dyskutuje. Moim skromnym zdaniem rozsądniej jest kupić porządną nawigację zewnętrzną z dobrymi mapami (np. Auto Mapa) - jeśli instalujesz aktualizacje w miarę na bieżąco to jakość jest nie do pobicia przez mapy wydawane producentów samochodów.

gpls 
Forumowicz

Wysłany: 11-02-2016, 17:08   

Każda nowa nawigacja na andku wg mnie będzie lepsza od uzależnienia od fabrycznej nawigacji.
Ale fabryczna nawigacja wg mnie ma tylko jedną zaletę, bez której nie wyobrażam sobie częstych długich podróży: integracja (wyciszanie w czasie gadania nawigacji lub telefonu) radia+telefonu+nawigacji w jednym systemie nagłośnienia ze sterowaniem radia i telefonu z kierownicy.
Jeżeli można to zrobić bez fabrycznego systemu nawigacji to jak ?

Sebastian_T 
Forumowicz

Auto: Pajero 3.2, 2011
Wysłany: 11-02-2016, 19:06   

Ja mam wsadzonego jakiegoś "chińczyka" (nie pamiętam, co to było, ale było ~3x tańsze od firmowego zestawu). System dopasowany wizualnie (ramki itp.) do kokpitu. W środku CD/DVD, mp3, radio, tv cyfrowa, nawigacja na windows ce (wersja 6), kamera cofania, AUX in, USB. Zainstalowana Automapa. Wycisza się radio (przednie głośniki, tył działa normalnie) na czas komunikatów Automapy. No OK, nie mam głośnomówiącego systemu do telefonu, to straciłem, ale i tak nie korzystałem (nie lubię, jak reszta jadących ze mną słyszy rozmowę, jak jadę sam, włączam telefon na głośnik, jak jadę z kimś, mam słuchawkę BT w uchu). Jedyny minus - Automapa się nie aktualizuje automatycznie (chodzi o sytuację na drodze) przez internet, bo radio nie ma 3G (tzn. jeśli mnie pamięć nie myli, ma chyba możliwość podpięcia od tyłu, na kabelku, modemu USB, ale jak montowałem, nie miałem potrzeby, a teraz nie wyciągam, bo też nie mam potrzeby ;-) ), natomiast nie ma problemu z bieżącymi aktualizacjami, wystarczy przerzucić na chwilę kartę (microSD) do komputera i zaktualizować.
Oczywiście działać będzie każda inna nawigacja działająca na WinCE.

Aha, straciłem komunikaty wyświetlane z oryginalnego radia, na ekranie. Na wyświetlaczu (tam gdzie kompas itp.) mam tylko temperaturę, zegar muszę ustawiać ręcznie (radio ma swój, ale nie przekazuje na samochodowy).

gpls 
Forumowicz

Wysłany: 11-02-2016, 19:48   

widziałem radia na androidzie, super to wygląda, i ma BT dla telefonu i ponoć sterowanie z kierownicy też działa, ale to co napisał Sebastian_T jest również ważne:

Jakie komunikaty na wyświetlaczu tracimy jak odłączymy oryginalne radio ?

Czy działa wzmacniacz rockford i wszystkie głośniki na radiu na andku ?

Sebastian_T 
Forumowicz

Wysłany: 11-02-2016, 20:37   

U mnie wszystko działa (głośniki). Nie pamiętam, co pokazuje dokładnie ten mały wyświetlacz nad radiem (miałem to radio bez dużego wyświetlacza, ze zmieniarką. Na pewno straciłem ustawianie zegara z radia. Coś tam jeszcze mi się pokazywało na tym małym, chyba nazwa stacji radiowej itp. - to zniknęło. Teraz mam na stałe przełączony wyświetlacz na bieżące spalanie, zegar ustawiam ręcznie (jeśli trzeba). Samo radio działa z RDS i pokazuje co trzeba (na swoim ekranie).

Ja mam coś w tym stylu, minimalnie różni się wizualnie (moje radio ma już ze 2 lata):
http://allegro.pl/radio-n...19.html#thumb/4 (nie znam sprzedawcy, po prostu wrzuciłem w poszukiwarkę). Działa z przyciskami kierownicy (głośność, następny/poprzedni itp.). Jedynie nie działa głośnomówiący telefon z kierownicy.

gpls 
Forumowicz

Wysłany: 11-02-2016, 21:29   

telefon z kierownicy, czyli przyciski pod kierownicą , te których nie ma każde pajero IV ? O te przyciski od telefonu pytałem w pierwszym wpisie tego wątku, można je dokupić ?

Sebastian_T 
Forumowicz

Wysłany: 12-02-2016, 08:04   

Tak, ja mam te przyciski, i po wymianie oryginalnego radia na nieoryginalne to mi przestało działać. Wszystkie inne przyciski na kierownicy funkcjonują.

gpls 
Forumowicz

Wysłany: 25-02-2016, 18:02   

Sebastianie, jeszcze zapytam o jakość dźwięku: jak to chińskie radio gra w porównaniu z Rockford oryginalnym ? Nie znam się na systemach audio w Pajero, ale chyba tracimy coś na jakości tak ?

Sebastian_T 
Forumowicz

Wysłany: 25-02-2016, 19:36   

Tracimy, mam wrażenie. Ale ja "głuchy" jestem od urodzenia i dość cicho słucham muzyki. Na pewno pojawiło się lekkie "bzyczenie" w tylnych głośnikach, gdy cofam (odcina mi wtedy radio i załącza się kamera cofania), podczas jazdy tego nie słyszę.
Na moje ucho gra dobrze, ale nie jest to dźwięk HiFi, jeśli o to chodzi ;-)

Odpowiedz do tematu