|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Cari 1.8 GDI] zbiornik płynu chłodniczego + zużycie oleju |
Autor |
Wiadomość |
OldPike
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi carisma
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 27-02-2016, 18:20 [Cari 1.8 GDI] zbiornik płynu chłodniczego + zużycie oleju
|
|
|
Cześć, mam do Was dwa pytania.
Chciałem dziś sprawdzić poziom płynu chłodniczego, przy sprawdzaniu zdziwiłem się, że do zbiorniczka doprowadzona jest jedna rurka od chłodnicy, a druga jest pusta, nie podłączona do niczego - tak ma być? Czy kolor płynu powinien mieć kolor czerwony?
Druga sprawa to zużycie oleju, olej wraz z filtrem wymieniałem w na początku stycznia. Dziś okazało się że nie mam już oleju, brakowało prawie 2l. To chyba za dużo jak na normalne zużycie? Dodam że przejechałem nie więcej niż 2000km.
Pozdrawiam i z góry wielkie dzięki za pomoc! |
|
|
|
 |
wojak79
Forumowicz SCI w CT :)

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8 GDI 03r
|
Wysłany: 27-02-2016, 18:35
|
|
|
OldPike napisał/a: | że do zbiorniczka doprowadzona jest jedna rurka od chłodnicy, a druga jest pusta, nie podłączona do niczego - tak ma być? |
Tak ma być, jak płyn zwiększy swoją objętość to przez tą rurkę uchodzi nadmiar płynu |
|
|
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Pomógł: 90 razy Dołączył: 28 Maj 2014 Posty: 2310 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 27-02-2016, 19:57
|
|
|
OldPike napisał/a: | Czy kolor płynu powinien mieć kolor czerwony? |
To zależy, jaki płyn chłodzący masz nalany. Bo płyny mogą mieć różne kolory - niebieski, czerwony, zielony.
OldPike napisał/a: | Dziś okazało się że nie mam już oleju, brakowało prawie 2l. To chyba za dużo jak na normalne zużycie? Dodam że przejechałem nie więcej niż 2000km. |
1 l /1000 km to sporo. Chociaż w instrukcjiach do większości aut jest to jeszcze dopuszczalne zużycie.
Ale posprawdzaj, czy nie masz gdzieś wycieku.
Jaka Carisma, rocznik, jaki silnik ? |
_________________ Adam
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, później pokona doświadczeniem...
 |
|
|
|
 |
OldPike
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi carisma
|
Wysłany: 28-02-2016, 01:54
|
|
|
1.8 GDI 1999 po lifcie, elegance |
|
|
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Pomógł: 90 razy Dołączył: 28 Maj 2014 Posty: 2310 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 28-02-2016, 02:02
|
|
|
Skoro oleju ubywa, to nie masz zbyt wielu możliwości do wyboru
1 gdzieś jest jakiś wyciek
2 olej jest spalany
3 olej dostaje się do cieczy chłodzącej
Innych możliwości nie ma. Krasnoludki przecież go nie spijają po kryjomu
1 kanał i sprawdzić jak silnik wygląda od dołu, zdjąć obudowę rozrządu i sprawdzić uszczelniacze wałka rozrządu i wału korbowego - to jest szczególnie niebezpieczne, bo wtedy olej jest rozpylany po pasku rozrządu, a guma pasków bardzo nie lubi oleju.
2 jeśli silnik spala olej, to powinno dymić z rury wydechowej, i końcówka wydechu będzie z tłustą sadzą
3 ciecz chłodząca będzie zaolejona/brudna |
_________________ Adam
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, później pokona doświadczeniem...
 |
|
|
|
 |
|
|