Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[3.0 V6] Hamulce - pulsowanie/bicie w pedał
Autor Wiadomość
Sir Stanczyk 
Forumowicz

Auto: Montero Sport 2001 3.0 6v
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 06-03-2016, 14:34   [3.0 V6] Hamulce - pulsowanie/bicie w pedał

Witam

To znowu ja - chyba półtora miesiąca temu ktoś się pozbył auta z wieloma problemami, którymi ja się muszę zająć...

Otóż objawy teraz mam takie. I albo to są normalne objawy ABS-u albo coś znowu jest nie tak...

Otóż przy lekkim hamowaniu (np dojeżdżanie do świateł, korek) jak lekko przyciskam pedał hamulca to jest w niego takie bicie/pulsowanie (nie drżenie!). Nie jakoś bardzo mocne, ale zwróciło moją uwagę. Aha i kierownica też nie drży ani żadnych objawów na niej nie ma. Przy mocnym hamowaniu tego nie ma.

Druga rzecz która rzuciła mi się w oczy (a raczej uszy) to czasami (bo większość czasu tego nie ma) jest taki odgłos jakby szurania przy obrocie koła. Szur-szur-szur. Jak jadę wolniej to rzadziej, jak przyśpieszam to szuranie też przyśpiesza...

Ktoś się kiedyś z tym spotkał? Mam kilka pomysłów, ale nie chcę Wam ich dawać, dopóki nie usłyszę Waszych opinii

Na pewno na dniach wymieniam klocki (zaczyna się piszczenie przy hamowaniu) i płyn hamulcowy (mryga mi BRAKE, może stary płyn mam i jakieś powietrze się dostało)

Powiem mechanikowi, żeby spojrzał na hamulcę, ale nie chcę żeby mnie naciągnął i zaraz rzuci, że tarcze że półośki że pompa ABSu do wymiany, a najlepiej to wszystko i wybulę nawet nie chcę wiedzieć ile za same części...
Obecnie: Montero Sport 2001 3.0 6v

michoł 
Forumowicz

Auto: Pajero Sport 2,5 TD 2002r.
Wysłany: 06-03-2016, 17:03   

Jak biją to najpewniej zużyte i pokrzywione tracze. ABS zaczyna działać tylko przy ostrym hamowaniu.
Przygotuj się na przegląd hamulców. Prowadnice, tłoczki, zestawy naprawcze ... wyrobione jarzma.. Sam płyn to takich objawów nie daje.

Sir Stanczyk 
Forumowicz

Wysłany: 06-03-2016, 19:14   

michoł myślisz, że przód i tył czy tylko przód...?

apg2312 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Wysłany: 06-03-2016, 19:19   

Tył oczywiście też warto sprawdzić, ale bicie na kierownicę przenosi się głównie z krzywych tarcz z przodu.

michoł 
Forumowicz

Wysłany: 06-03-2016, 19:50   

Ja akurat miałem taki przypadek że wymieniłem przód i dalej biło. Po wymianie tarcz z tyłu spokój. Ale jak pomierzyłem tylne tarcze to były do wymiany lata wstecz (takie już cienkie) wcześniej jakoś nie zwracałem na nie uwagi ;)

Sir Stanczyk 
Forumowicz

Wysłany: 06-03-2016, 21:56   

apg2312 napisał/a:
Tył oczywiście też warto sprawdzić, ale bicie na kierownicę przenosi się głównie z krzywych tarcz z przodu.

No pisałem, że z kierownicą mam spokój tylko bicie w pedał hamulca mam...

michoł napisał/a:

Ja akurat miałem taki przypadek że wymieniłem przód i dalej biło. Po wymianie tarcz z tyłu spokój. Ale jak pomierzyłem tylne tarcze to były do wymiany lata wstecz (takie już cienkie) wcześniej jakoś nie zwracałem na nie uwagi

Tego się obawiałem, że wszystkie cztery klocki i tarcze mnie teraz weźmie do wymiany :(
Kolejny duży wydatek ehhh. Jak można być takim dziadem i sprzedawać tak zepsute auto :/ (nie wiem czy cokolwiek jest w nim działające, bo już tyle rzeczy wymieniłem :/)

don de leon 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero Sport 3.0 Outlander 2.4
Wysłany: 06-03-2016, 22:16   

Bicie w pedał występuje podczas lekkiego hamowania i przypomina działanie ABS-u? Nie koniecznie winą muszą być tarcze, może wina odległości czujnik - koronka, krzywe felgi, zdeformowana koronka ABS. Bicie tarcz najlepiej pomierzyć czujnikiem zegarowym, żeby w koszta się nie pchać.

Sir Stanczyk 
Forumowicz

Wysłany: 07-03-2016, 07:16   

Dodam jeszcze, że to bicie i szuranie zdarza się od czasu do czasu dlatego zwróciłem na to uwagę.
Może tylko szczęki nie odciskają?

Fajnie jakbym trafił na mechanika, który mi to sprawdzi i uczciwie powie co tam nie gra... Dzisiaj oddaje jednemu zobaczymy...

michoł 
Forumowicz

Wysłany: 07-03-2016, 07:30   

Tarcze jak bija to już biją zawsze, a nie raz na jakiś czas. Ale ich nie wykluczam. Podnieś auto i sprawdź każde koło, czy kręci się w miarę lekko, czy z dużym oporem. Potem depnij na hamulec i zakręć kołem jeszcze raz. Na pewno to nie zaszkodzi, a może zlokalizujesz zacisk który stoi.
Przy okazji sprawdź luzy na łożyskach koła.
Zresztą taki porządny przegląd hamulców na pewno by się przydał. Pomierzenie i sprawdzenie tarcz. Wymiana zestawów naprawczych, sprawdzenie stanu tłoczków i prowadnic.
Jak ktoś nie dbał to naprawdę dużo zjawisk może występować równocześnie :)

Sir Stanczyk 
Forumowicz

Wysłany: 07-03-2016, 07:38   

I najgorsze w tym wszystkim, że auto bardzo dobrze hamuje. Ręczny też zdrowo trzyma :)
Czyli jak mam raz na jakiś czas to może nie tarcze. No nic, dzisiaj idzie na diagnozę.
Dzięki wszystkim za pomoc, będę wiedział co mniej więcej mechanikowi mówić jakby chciał mnie naciągnąć :) Jeszcze tylko ktoś wie jak czujnikiem się tarcze zmierzy to w jakich granicach pomiar powinien oscylować? Coś mi się wydaje, że przód jest ok, a tył pójdzie do wymiany ;)
Ostatnio zmieniony przez Sir Stanczyk 07-03-2016, 07:45, w całości zmieniany 1 raz  

Zuzia 
Forumowicz

Auto: L200 2008 Pajero Sport 2013
Wysłany: 07-03-2016, 07:42   

Obstawię któryś tłoczek , może być lekko skorodowany i słabo się cofa.

michoł 
Forumowicz

Wysłany: 07-03-2016, 07:50   

dla przodu to 22,4 mm a tyłu 16,4 mm ale to akurat było łatwo sprawdzić.

Sir Stanczyk 
Forumowicz

Wysłany: 07-03-2016, 07:57   

Zgadzam się z Tobą Zuzia :) No i oczywiście klocki do wymiany (jakieś dwa tygodnie temu raz na jakiś czas zaczęło pojawiać mi się piszczenie przy hamowaniu)
Takie moje marzenie ściętej głowy ;) że nic więcej poza tym do wymiany. Hehe teraz zobaczyłem ile nowe zaciski (całe) kosztują i nie powinno mi być do śmiechu :) Tłoczki jeszcze w miarę ok ;) Ehhh co będzie to będzie. Najwyżej wybulę dużo, ale będę miał problem z głowy i porządne nowe hamulce.

Aha tak mi się przypomniało, że poprzedni właściciel nigdy nie zaciągał ręcznego, bo jak to powiedział "samo ustawienie na automacie na "P" wystarczy" :/

lapa16 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Pajero Sport 3.0
Wysłany: 07-03-2016, 14:20   

Ja obstawiam powyginane tarcze oraz zapieczone tłoczki. To normalne w tych samochodach. Ja juz zrobilem regeneracje tloczków z przodu i najprawdopodobniej tyl sie juz też szykuje na mój prortfel.

michoł 
Forumowicz

Wysłany: 07-03-2016, 20:32   

I co zrobili Ci te hamulce pochwal się. Jestem ciekawy bo u siebie walczyłem długo z hamulcami bolało trochę.

Odpowiedz do tematu