Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hubeeert
04-05-2008, 01:40
[MSS ALL] WNĘTRZE Kabelki pod siedzeniem pasażera
Autor Wiadomość
rzuwig
[Usunięty]

Wysłany: 12-04-2007, 08:13   [MSS ALL] WNĘTRZE Kabelki pod siedzeniem pasażera

Witam wszystkich z pod znaku MSS
Autko mam może z dwa tygodnie - na dodatek jest to pierwszy wynalazek z tyloma cudami, wiec nie bardzo wiem jak z niektórymi postępować.
Zachciało mi się klęknąć przy otwartych drzwiach tylnich i pod siedzeniem pasażera zobaczyłem dwa luźne kabelki - normalnie jest na jednym gniazdko i na drugim wtyczka albo odwrotnie ale nie są połączone ze sobą - co to jest ? Czy są to kabelki od czujnika w siedzeniu - do poduszki ? czy mogę to podłączyć i kiedy ( bez akumulatora ) oraz jakich niespodzianek można się spodziewać ?
Kolejna sprawa to "obwieszone drzwi" czy ktoś praktykował regulację od czego zacząć ?: od ustawienia zaczepu zamka , czy zawiasy , jak to wygląda w praktyce?
I jeszcze jedno na wyświetlaczu wiecznie świeci spalanie 7 l/100 km. Jak to wykasować ? ( brak org radia)

Dzięki za wszelką pomoc
Pozdrawiam macieK

Space Star 1.3 Confort 2000
Niebieski garnkowy
Ostatnio zmieniony przez cns80 11-02-2009, 14:41, w całości zmieniany 2 razy  

przem20
[Usunięty]

Wysłany: 12-04-2007, 08:28   

Co do wyświetlacza - żeby wykasować wskazanie to trzeba przycisk z lewej strony wyświetlacza przycisnąć na dłuższą chwilę - powinny się pojawić trzy kreseczki w miejscy wskazania spalania - a potem po odpaleniu i ruszeniu po jakimś niedługim czasie powinny zacząć się pojawiać nowe wskazania. Nie zdziw się jak zobaczysz tam na początku 16-13l/100km.
Co do kabelków - jeżeli masz poduszkę boczną - to jest ona w oparciu fotela kierowcy i te kabeli są prawdopodobnie od niej. Ciekawe dlaczego są rozłączone - może poduszki już tam nie ma? Obejrzyj fotel - powinien mić taką wszywkę "air bag". Jeżeli te drzwi obwieszone są z tej samej strony to może to świadczyć o dzwonie w bok i odpaliła poduszka. Obejrzyj to dokładnie. Może fotel był wymieniany na wersję bez poduszki - fotele często się psują - zapadają.
Co do drzwi :na zawiasach raczej tego nie wyregulujesz - pozostaje tylko zaczep zamka - ale to tylko spowoduje że może będą się lepiej zamykać - na pewno się nie podniosą.

rzuwig
[Usunięty]

Wysłany: 12-04-2007, 08:46   

Dzięki za odpowiedź ;-)
z tego co wiem to w autku są tylko dwie poduszki - ta w kierownicy i przed pasażerem. W fotelach zdecydowanie nie. ( myślałem że jest to kabelek od czujnika obecności pasażera - że kiedy fotel jest pusty to poduszka nie wystrzeli ) . Co do drzwi to po prostu trzeba się przyłożyć – czyli zamachnąć i trzasnąć ( chyba trochę bardziej niż normalnie ) i tylko jedne zamykają się normalnie lekko

Szpak
[Usunięty]

Wysłany: 12-04-2007, 10:20   

Witam

Jeśli chodzi o te kabelki, to mogą być od napinacza pasów bezpieczeństwa, mogę się mylić. Kiedyś w ramach akcji kompleksowego czyszczenia mojego Miśka wyjmowałem siedzenie pasażera. Po tym wszystkim zapaliła się kontrolka SRS (poduszki, napinacze, etc.). Pojechałem do serwisu, gdzie podłączyli kompa i odczytali kod. Powiedzieli, że był wyjmowany fotel pasażera lub przynajmniej mocno przesuwany, bo nastąpił chwilowy spadek napięcia i wyrzuciło błąd. Oczywiście skasowali go i problemu z palącą kontrolką już nie mam.
Sam się zdziwiłem, że fotel jest w jakiś sposób podpięty, ale wynika, że tak i z tego co pamiętam dotyczyło to chyba napinacza pasów. Na pewno nie kwestii czy pasażer zajmuje miejsce czy nie, bo o tym nawet instrukcja nie mówi.

pozdrawiam

s

ps. Ja mam Miśka w wersji Family i on ma 2 poduchy. Napisałeś, że masz wersję Comfort, a z tego co pamiętam to ta wersja ma 4 airbagi.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 12-04-2007, 10:25   

trudno mi mowic cos o MSS, ale w starszych Mitsu pod fotelami byly kabelki od podgrzewania siedzen - nawet gdy auto w taki luksus nie bylo zaopatrzone, to i tak kladziono kompletna instalacje (ktora wykorzystywano przy wersjach na skandynawie)

dlugiad
[Usunięty]

Wysłany: 12-04-2007, 14:01   

Moim zdaniem to tez kable od podgrzewania siedzenia. Ja mam wersje GLX 2000 i ona tez ma te kable. A przyciski podgrzewania siedzen powinny znajdowac sie obok lewarka zmiany biegow i hamulca recznego. Oczywiscie wersja któa nie posiada podgrzewania ma w tym miejscu zaslepki.

przem20
[Usunięty]

Wysłany: 12-04-2007, 14:05   

Teoretycznie jakby coś było niepodpięte to faktycznie SRS powinien się świecić - jeżeli faktycznie ten kabelek jest od napinacza/poduszki itp - no chyba że kontroler SRS jest walnięty.

rzuwig
[Usunięty]

Wysłany: 12-04-2007, 20:04   Kabelki cóś wiecej i Ciekawostka "TULEJKI"

Sprawa ma się tak ;-)

Podszedłem do tematu systematycznie , wpierw downloads i manual MSS – niestety coś jest z nim nie tak bo cześć elektryczna nie do otwarcia i zobaczenia ( może ktoś ma kompletną wersje tego manuala to bardzo chętnie :) ) .Następnie dociekliwe oglądanie wtyczek i tak okazało się ze jest tych gniazdek aż trzy sztuki : Czerwona z żółtym, Granatowa i Biała , wszystkie są od strony podłogi - czyli Fotel nie jest z bajerami ;-( bo kabelków nie posiada
- koniec końców, pojechałem do sklepu z klamotami od „japońców” po zaopatrzenie – Tulejki do I biegu – i w tym miejscu ciekawostka/rewelacja – Pan w sklepie zna temat bo sam jeździ MSS i już wymieniał - kładzie na ladę – Mówi ze oryginał i oczekuje – TERAZ UWAGA 25zł za dwie tulejki - no rewelacja.
W drodze powrotnej zaparkowałem w serwisie Mitasubiszi bo był akurat przy drodze – pytam się o wolne obroty co to spadają po dojechaniu do świateł do cieniutkiej kreski nad tą Zerową – zaczyna mi klarować że minimalne obroty to nie mniej niż 800 i że podjechać na czyszczenie – bagatela 200zł – ciekawe czy normalny mechanik tez to zrobi ? Mimochodem pytam o dziwne kabelki pod siedzeniem no i Bingo instalacja jest standard przewidziana na wszystkie cuda wianki zależnie od portfela – czyli poduszka, podgrzewanie tyłka , oraz elektryczna regulacja fotela .
Ktoś pisał że wersja komfort to ma dużo poduszek – pewnie tak – ale pewnie nie u mnie
Wiem ze to komfort bo tak po numerze vin mi powiedzieli w serwisie – autko ma korzenie Polskie to i pewnie tych cudów tyle nie ma co te z zagranicy ;-)

Serdecznie wszystkim dziękuję za różne różności – fajnie wiedzieć że można znaleźć pomocną dłoń w sprawach nie zawsze oczywistych
-- udało mi się skasować średnie spalanie – pokazał 28 l / 100km hehehe

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 13-04-2007, 09:45   Re: Kabelki cóś wiecej i Ciekawostka "TULEJKI"

rzuwig napisał/a:
czyszczenie – bagatela 200zł – ciekawe czy normalny mechanik tez to zrobi ?

na mojej WWW opisalem czyszczenie w moim silniku - moze sam zrobisz ta operacje :)

DEZBERN
[Usunięty]

Wysłany: 22-04-2007, 22:42   

Witam Wszystkich. Do poniższej szyfrówki ( zkopiowanej z innego postu ) chcę dodać,że w moim MSS oznaczenie silnika występuje jako V i jest to 1,9 did 85kW.

jozef01, wystarczylo kliknac na slowo "Tutaj" i zjechac troche w dol strony. Ale skoro nie udalo Ci sie to przeklejam informacje jeszcze raz.
Cieszy mnie tylko fakt, ze na infolinii Mitsubishi udzielili w sposob uprzejmy i mily informacji

*XMC--L--N--DG--1--A--X--F--000001*
---|-----|--|----|---|---|---|--|----|
---1----2--3---4--5---6--7--8----9

1. Pozycja kierownicy.....XMC - lewa strona
....................................XMD - prawa strona
2. Rodzaj nadwozia.........L - 5-drzwi hatchback
3. Skrzynia biegów.........N - 5-stopniowa manualna
....................................R - 4-stopniowa automatyczna
4. Typ...........................DG - Space Star
5. Silnik........................1 - 1,299 cm3 benzynka
....................................3 - 1,584 cm3 benzynka
....................................4 - 1,870 cm3 diesel
....................................5 - 1834 cm3 benzynka
6. Przeznaczenie............A osobowy
7. Rocznik modelu..........W - 1998
....................................X - 1999
....................................Y - 2000
....................................1 - 2001
....................................2 - 2002
....................................3 - 2003
....................................4 - 2004
....................................5 - 2005
8. Fabryka.....................F Holandia
9. Numer seryjny............-.-

No i jeszcze numer modelu (ten z tabliczki) podpisany jako MODEL.

DG---1---A---L---N---D---E---L---6
--|----|---|---|----|----|---|----|---|
--1----2--3---4---5----6---7---8---9

1. Typ...................DG - SPACE STAR
2. Silnik.................1 - 1,299 cm3 benzyna
............................3 - 1,584 cm3 benzyna
............................4 - 1,870 cm3 diesel
............................5 - 1834 cm3 benzyna
3. Przeznaczenie....A - osobowe
4. Nadwozie...........L - 5 drzwi
5. Skrzynia............N - 5 stopniowa manualna
............................R - 4 stopniowa automatyczna
6. Typ...................D - GL/Family
............................P - Sport
............................J - GLX/Comfort
7. Silnik.................E - MPI-SOHC (Step II)
............................F - DI-D
............................J - MPI-SOHC (D3)
............................C - GDI-DOHC (Step II)
............................G - GDI-DOHC (D3)
............................V - DI-D 85kW
8. Pozycja kierownicy...L - lewa
..................................R - prawa
9. Przeznaczenie....6 - Europa

Odpowiedz do tematu