|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Jaki dobrac wzmacniacz |
Autor |
Wiadomość |
karolgt
moderator

Auto: Lexus GS430 V8
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 35 razy Dołączył: 02 Lip 2006 Posty: 5645 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 12-04-2007, 11:25 Jaki dobrac wzmacniacz
|
|
|
Witam
za Wasza namowa, postanowilem nie brac sie od konca za wszysytko, wiec najpierw wzmacniacz,potem glosniki, tylko jakos to dopasowac.
Mialem okazje kupic kolumny glosnikowe z modelu panasonic sc-ak 47. Znam te kolumny i wydaje mi sie ze bede zadowolony, potrzebuje tylko dobrac do nich teraz wzmacniacz. (oczywiscie jak najtanszy)
Chodzi mi oczywiscie o cos co bedzie pasowac do tych glosnikow, co wykorzysta ich mozliwosci i tyle
Tutaj dane techniczne glosnikow prosto z manuala
Dla zainteresowanych, tak wygladaja
aha i jeszcze glosniki maja 2 wejscia: jedno dla tonow niskich, drugie dla wysokich. W skrocie 4 kabelki
z gory dziekuje za sugestie. |
|
|
|
 |
Kleju
Forumowicz Mivec Power

Auto: Mitsubishi Mirage Cyborg-R
Pomógł: 26 razy Dołączył: 08 Wrz 2006 Posty: 1171 Skąd: Opole
|
Wysłany: 12-04-2007, 22:39
|
|
|
Ale gdzie Ty chcesz te kolumny trzymac??? W domu czy w aucie??? Bo jak w aucie to troche dziwne .... |
|
 |
karolgt
moderator

|
Wysłany: 12-04-2007, 22:41
|
|
|
Kleju napisał/a: | Ale gdzie Ty chcesz te kolumny trzymac??? W domu czy w aucie??? Bo jak w aucie to troche dziwne .... |
w aucie. dlaczego dziwnie? |
|
|
|
 |
Kleju
Forumowicz Mivec Power

|
Wysłany: 12-04-2007, 23:03
|
|
|
Bo to sa kolumny domowe!!! Po pierwsze bez obrazania kogokolwiek to kolumny takie domowe w aucie to mi zalatuja mega wiocha po drugie te kolumny masz 6Ohm a wzmacniacze masz 2 albo 4 ohm. Przez te kolumny zagracisz caly bagaznik. Naprawde polecilbym Ci kupic normalne samochodowe glosniki i wzmacniacz do tego.
Kolumny w domu, glosniki samochodowe w samochodzie! |
|
 |
kikan
Forumowicz

Auto: carisma 99r 1.8 gdi exe
|
Wysłany: 12-04-2007, 23:13
|
|
|
ojojoj
gorzej chyba wybrac nie mogles,pozostaw te kolumny w domu nie rob scen |
|
 |
karolgt
moderator

|
Wysłany: 12-04-2007, 23:16
|
|
|
Kleju napisał/a: |
po drugie te kolumny masz 6Ohm a wzmacniacze masz 2 albo 4 ohm.
|
to raczej nie jest wielki problem
Przez te kolumny zagracisz caly bagaznik.
|
wbraw pozorom nie sa duze, pamietam jak kiedys zabudowales (chyba Ty jesli sie nie myle) bagaznik (dosc ladnie, pamietam ze mi sie to podobalo) tak ladnie z boku i calkiem fajnie to wygladalo. Ale do czego zmierzam -> tymi kolumnami jestem w stanie tak samo to zabudowac, wiec "na zewnatrz" nie bedzie roznicy miedzy ta Twoja zabudowa a moja.
Naprawde polecilbym Ci kupic normalne samochodowe glosniki i wzmacniacz do tego.
|
i za ile te glosniki? Tak jak mi w poprzednim watku "jakie glosniki 25cm" to polecono mi w koncu glosniki za okolo 250 zl. A te kolumny kupilem za 100 zl. roznica raczej spora, zostaje duzo na wzmacniacz. A nie wydaje mi sie zeby ten jeden glosnik za 250 gral lepiej niz te 2 kolumny.
Kolumny w domu, glosniki samochodowe w samochodzie! |
[/quote]
ja rozumiem o co Ci chodzi, ale czy istnieja do tego jakies realne argumenty? co z tego ze przeznaczenie tych glosnikow jest do domu, rownie dobrze firma mogla by je obudowac lepiej, napisac "for cars only" i by bylo lepiej?
moj argument jest jeden: "Mam zabudowana skrzynke, z odpowiednio dobranymi, "wyliczonymi" i jakby to nie nazwac "dopasowanymi" rowniez wzgledem siebie glosnikami". Napewno nie zrobilbym tego sam, moimi domowymi metodami i z moja raczej niska na ten temat wiedzą.
[ Dodano: 12-04-2007, 23:17 ]
kikan napisał/a: | ojojoj
gorzej chyba wybrac nie mogles,pozostaw te kolumny w domu nie rob scen |
sugerujesz ze to beznadziejne kolumny? |
|
|
|
 |
Kleju
Forumowicz Mivec Power

|
Wysłany: 12-04-2007, 23:28
|
|
|
karolgt napisał/a: | Kleju napisał/a:
po drugie te kolumny masz 6Ohm a wzmacniacze masz 2 albo 4 ohm.
to raczej nie jest wielki problem |
a jak chcesz to rozwiazac??? teoretycznie bedzie to dzialac... ale jak dlugo...
Tak to ja mam zabudowany bok! Jak chcesz to Ci opchne ta skrzynke pod wymiar z glosnikiem w bardzo promocyjnej cenie
A jak Ty chcesz podlaczyc te kolumny ze wzmacniaczem??? One sa mozna powiedziec dwu-drozne czyli masz kabelki do basu i sopranu (gwizdki) Czyli wzmacniacz musi byc na 4 kanaly!!! Jakos kiepsko to widze...
I uwierz ze jest roznica w budowie glosnikow do auta a na uzytek domowy. |
|
 |
karolgt
moderator

|
Wysłany: 12-04-2007, 23:37
|
|
|
a jak chcesz to rozwiazac??? teoretycznie bedzie to dzialac... ale jak dlugo...
|
wlasnie po to jest to pytanie na forum, zeby ktos doradzil.
Tak to ja mam zabudowany bok! Jak chcesz to Ci opchne ta skrzynke pod wymiar z glosnikiem w bardzo promocyjnej cenie
|
hhe, dzieki, chce sobie to samemu zrobic
A jak Ty chcesz podlaczyc te kolumny ze wzmacniaczem??? One sa mozna powiedziec dwu-drozne czyli masz kabelki do basu i sopranu (gwizdki) Czyli wzmacniacz musi byc na 4 kanaly!!! Jakos kiepsko to widze...
|
jak wyzej, po to jest to pytanie, zeby ktos doradzil mi jak ten problem rozwiazac.
I uwierz ze jest roznica w budowie glosnikow do auta a na uzytek domowy. |
jasne, napewno jest roznica, tylko nie rozumiem w tym dziale "car audio" jednego, dlaczego nikt nie zrozumie, ze ja nie chce zestawu za 10 tys zl i nie chce jakosci dzwieku za 10 tys zl.
Glosniki te kupilem dlatego, ze mam praktycznie identyczne w domu (roznia sie troche wygladem, srodek ten sam), od jakis 5 lat i jestem z nich bardzo zadowolony, zarowno z jakosci jak i glosnosci. Dlatego jestem pewien, ze jak je uruchomie w samochodzie to bede zadowolony, bo mimo ze dla wielu "znawcow" bedzie to slaba jakosc, to mi wystarczy, ale niestety, tutaj zamiast doradzić co do wzmacniacza wszyscy skupiaja sie na tym ze "samochodowe będą lepsza". W poprzednim wątku ktory zalozylem bylo to samo. Jasne, pewnie ze by byly lepsze, tylko za ile? za 1-2 tys zl wiecej? sory, ale za tyle to ja sobie wole co innego kupic/naprawic, nie tylko w samochodzie. |
|
|
|
 |
mitutoyo [Usunięty]
|
|
|
|
 |
karolgt
moderator

|
Wysłany: 13-04-2007, 00:47
|
|
|
mitutoyo napisał/a: | blaupunkt GT2100, |
i za taka odpowiedz bardzo dziekuje.
mitutoyo napisał/a: |
rozebral te kolumny czyli zdemontowal wszystko oprócz pudel i basu,to spokojnie bedziesz mógl w bagazniku trzymac i juz bedzie o polowe mniejsze a reszte glosników bym poupychal gdzies w półke boczki czy gdziekolwiek zeby jakies stereo tworzyly.Co Ty na to? |
bralem i biore to dalej pod uwage, ale mam male watpliwosci:
wiem ze glosnik to jedno, ale dobrze "opakowany" glosnik, to bardzo duza roznica. tutaj atutem jest to ze mam cala skrzynke, ktora jest napewno dobrze dobrana, wiec czy warto to rozkrecac?
chociaz z drugiej strony, glosnik basowy zostanie w swojej obudowie, a do reszty tez jakies "skrzyneczki" sie znajda, wiec pewnie to bedzie dobre rozwiazanie.
oki, przemysle sprawe, mam nadzieje ze uda mi sie kupic wzmacniacz i to wszystko zamontowac.
Dzieki za konkretna odpowiedz
widze ze linki do aukcji dodales. Zastanowie sie nad tym numer 2, bo po prostu jest z Krakowa i odpada wysylka i w razie jakis ewentualnych problemow to zawsze to lepiej. Dzieki za odpowiedzi, oczywiscie pomogl klikam |
|
|
|
 |
mitutoyo [Usunięty]
|
Wysłany: 13-04-2007, 01:08
|
|
|
Najważniejsze zeby najwiekszy bas mial swoja oryginalna skrzynke,im bardziej w góre z dzwiekami tym mniej wazne sa zkrzynki, po drugie jak bys rozbieral kolumny to zobaczysz w jakich mniej wiecej objetosciach znajduja sie poszczególne głosniki (bedziesz mial wzory). Poza tym jesli mialbys samochodowe glosniki to nie zrobilbys do kazdego z nich pudla,zrobilbys pewnie tylko do subwoofera. |
|
|
|
 |
szczeslaw
moderator Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Pomógł: 28 razy Dołączył: 29 Cze 2005 Posty: 1980 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 13-04-2007, 02:46
|
|
|
Kleju, jeżeli masz komuś udzielać rad, to najpierw się doucz!
Kolumny mogą mieć większą impedancję znamionową niż wzmacniacz. Nie może być odwrotnie. Jeżeli podepniesz kolumny 6 ohm do wzmacniacza 2 ohm, to zagra to po prostu ciszej niż z głośnikiem 2 ohm (chociaż niekoniecznie - wszystko zależy od skuteczności głośnika - ale w uproszczeniu można tak powiedzieć). Jeżeli podepniesz głośnik 2 ohm do wzmacniacza 6 ohm to najprawdopodobniej zjarasz wzmacniacz. Rezystancja stałoprądowa głośnika jest zazwyczaj niższa od jego impedancji znamionowej (która zmienia się w dużym zakresie w funkcji częstotliwości). Wzmacniacz "zobaczy" taki głośnik po prostu jako zwarcie. Jeżeli nie masz wzmacniacza z dobrym zabezpieczeniem, lub baaaaaaaardzo dużą wydajnością prądową, to się po prostu spali.
Ale w drugą stronę nic się nie stanie!!!
Kleju napisał/a: | A jak Ty chcesz podlaczyc te kolumny ze wzmacniaczem??? One sa mozna powiedziec dwu-drozne czyli masz kabelki do basu i sopranu (gwizdki) Czyli wzmacniacz musi byc na 4 kanaly!!! Jakos kiepsko to widze... |
Ojoj straszne!! Normalnie kolumny pod bi-amping są nie do przejścia!
Nawet jeżeli ten zestaw nie ma zwrotnicy między średnimi a niskimi (bo pewnie tak jest to dzielone) to zawsze można ją dorobić. Ale podejrzewam, że istnieje po prostu możliwość zainstalowania zwory - filtry pewnie są pasywne w głośnikach - nie sądzę, żeby były aktywne we wzmacniaczu tej miniwieży, z której pochodzą głośniki.
Kleju napisał/a: | I uwierz ze jest roznica w budowie glosnikow do auta a na uzytek domowy. |
Każdy głośnik możesz zastosować w samochodzie i w domu.
Przykład pierwszy z brzegu (który znam osobiście):
http://www.ancient.com.pl/e_harmony.htm
Zestaw głośnikowy, półaktywny - cena: 40000zł. Gra: rewelacja.
Głośnik niskotonowy: samochodowy Hertz.
Sztuką jest umieć taki głośnik zaaplikować.
karolgt napisał/a: | tutaj atutem jest to ze mam cala skrzynke, ktora jest napewno dobrze dobrana |
Jesteś pewien?
W tego typu kolumienkach obudowa zazwyczaj nie jest do końca prawidłowo policzona, punkty podziału zwrotnicy nie najlepiej dobrane, a wykonanie obudowy sprawia, że to nie "gra".
Na twoim miejscu sprawdziłbym, czy uda się znaleźć oznaczenia tych głośniczków i na tej podstawie ich parametry T-S (Thiella-Smalla). Jeżeli się uda, to trzeba by policzyć skrzynki. Do samochodu najlepiej zrobić obudowy zamknięte, o łagodnie opadającej charakterystyce. Oryginalne obudowy są raczej na pewno konstrukcją otwartą i będą miały tendencję do "dudnienia" w samochodzie. Jeżeli zależy ci na w miarę dobrej jakości basie, potrzebna jest skrzynka zamknięta. Jeżeli chcesz dudnienia (które niektórzy nazywają "basem") to możesz zostawić tak jak jest.
karolgt napisał/a: | sugerujesz ze to beznadziejne kolumny |
To SĄ beznadziejne kolumny. Sorry, ale takie jest moje zdanie.
Przyjdź posłuchać moich domowych - daleko nie masz
A tak wogóle, to ja jestem zboczony Dzisiaj słuchałem systemu (częściowo prototypowego) w którym wzmacniacz kosztuje 100tys (cudowne 18W z triód 300B), CD ok 50tys, a kolumny jeszcze nie wiem, ale sama wysokotonówka kosztuje 8tys
Dlatego mogę mieć nieco inne podejście do jakości dźwięku |
_________________ gg: 3254156
Carisma 1.6 99r.
 |
|
|
|
 |
karolgt
moderator

|
Wysłany: 13-04-2007, 03:02
|
|
|
szczeslaw napisał/a: |
To SĄ beznadziejne kolumny. Sorry, ale takie jest moje zdanie.
Przyjdź posłuchać moich domowych - daleko nie masz
A tak wogóle, to ja jestem zboczony
|
wiem, dlatego zaczynam sie bac moich sąsiadów
ale wpadne kiedys posluchac pozadnego sprzetu. wiec czuje sie zaproszony
a tak powaznie, to jak juz wspomnialem, te glosniki to model sa-ak47, w domu mam caly zestaw sa-ak58, ktory kupilem w 2001 roku, gra do dzisiaj i jak na moje skromne potrzeby wystarcza, jest pro-logic i takie tam, dlatego uzyskiwana jakos z tych glosnikow mi w zupelnosci wystarcza, ale zdaje sobie sprawe ze w sprzecie za 100 tys bedzie jakas "delikatna" roznica. |
|
|
|
 |
Kleju
Forumowicz Mivec Power

|
Wysłany: 13-04-2007, 08:21
|
|
|
Ok sorry za nie douczenie sie na pewno nie jestem takim znawcom jak Ty szczeslaw. Nie testuje sprzetu za 150 000 zl ewentuanie za 1500zl i pewnie jest kolosalna roznica.
Tylko jak to chcecie podlaczyc wszystko pod wzmacniacz dwu-kanalowy??? Bo rozumiem ze zwrotnica bedzie... Czyli wzmacniacz-zwrotnica-kolumna?
choc wydaje mi sie za cene ok 500zl tez juz bys mial w miare "dobre" naglosnienie (zestaw na przod, wzmacniacz i glosnik niskotonowy w obudowie) |
|
 |
Trociniarz [Usunięty]
|
Wysłany: 13-04-2007, 09:16
|
|
|
karolgt napisał/a: | za Wasza namowa, postanowilem nie brac sie od konca za wszysytko, wiec najpierw wzmacniacz,potem glosniki, tylko jakos to dopasowac. |
Po tym co tu przeczytałem, widzę ze nie wyciągnałes niestety żadnych wniosków z popdpowiedzi które uzyskałes w poprzednim wątku i głośnikach niskotonowych, a szkoda bo prościej tłumaczyć już się nie da.
karolgt napisał/a: | Tak jak mi w poprzednim watku "jakie glosniki 25cm" to polecono mi w koncu glosniki za okolo 250 zl. A te kolumny kupilem za 100 zl. roznica raczej spora, zostaje duzo na wzmacniacz. A nie wydaje mi sie zeby ten jeden glosnik za 250 gral lepiej niz te 2 kolumny. |
Nie masz chłopie zielonego pojęcia o sprzęcie, i dziwie Ci się, bo najpierw piszesz ze nie masz kasy na dobry głośnik ale na wywalanie kasy w błoto na taki shit to Ci nie szkoda ???
Moje podsumowanie tego pomysłu bedzie krótkie, jest IDIOTYCZNY.
A że mam dobry humor to moja rada jest taka że dokup wieże Panasonica do tych głośników, bedziesz miał idelany komplecik.
pozdr,
Kuba |
|
|
|
 |
|
|