problem z rozłączaniem się pendrive i bluetooth |
Autor |
Wiadomość |
danny1
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander III
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 07-02-2016, 12:16 problem z rozłączaniem się pendrive i bluetooth
|
|
|
Witam,
Mam Outlandera III z 2014r w wersji Fisher. Ma system multimedialny Rockwell Fosgate.
Po sparowaniu telefonu i podłączeniu pod gniazdo pendrive okazało się, że system audio co jakiś czas /różny/ odłącza samoczynnie pendrive, co jakiś czas rozłącza sparowany telefon.
Jest to szczególnie uciążliwe, bo podczas rozmowy telefonicznej po rozłączeniu zestawu muszę na gwałt szukać telefonu, aby kontynuować rozmowę.
Analogicznie - rozłączenie USB powoduje, że wybrane foldery przestają się odtwarzać. Muzykę mam pogrupowaną w foldery. Udręką jest już przewijanie listy folderów, temat ominąłem tworząc foldery o nazwach: A_B_C następny to E_F_G i tak dalej. W nich pogrupowałem dopiero podfoldery z artystami. Jak już przewinę do interesującego mnie folderu i zacznę go odtwarzać to po pewnym czasie pendrive zostaje odłączony, następnie samodzielnie wykryty i podłączony. Muzyka zaczyna się jednak odtwarzać od pierwszego alfabetycznie folderu.
Na dłuższej trasie to męka.
Jak nie telefon się odpina, to pendrive.
Byłem z MitCar dwa tygodnie temu, wgrali ponoć najnowsze oprogramowanie. Nie pomogło. Tydzień temu ponowna u nich wizyta - sprawdzali, że wszystko jest OK. W pierwszym tygodniu ferii pojechałem do Włoch na narty - problemy nie ustąpiły, ciągle występowały.
Jestem cały wściekły.
Szukałem w necie i na forum problemów tego typu - nie znalazłem.
Zanim kupiłem ten samochód przeglądałem net w poszukiwaniu testów i w takim ze zdaje się AutoŚwiat znalazłem info o rozłączającym się module USB. Ale nigdzie więcej
Czy ktoś coś wie na ten temat i może pomóc/podpowiedzieć rozwiązanie? |
|
|
|
 |
Grimm
Forumowicz
Auto: Outlander 14' PB
|
Wysłany: 07-02-2016, 13:23
|
|
|
U mnie też w modelu z 2014 był problem ze sparowaniem Iphone 6 PLUS . Tzn był sparowany i rozłączał co jakiś czas. Wymiana modułu bluetooth załatwiła temat definitywnie ale w ASO kombinowali wcześniej z aktualizacjami żeby tylko go nie wymienić. Jedź do Auto - TEST w Markach. To daleko ale jest tam kumaty mechanik który ogarnie temat. |
|
|
|
 |
danny1
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 17-02-2016, 10:20
|
|
|
Dzwoniłem i rozmawiałem z p. Grzegorzem. Spodziewałem się że będą może coś tam jednak wiedzieć o tym problemie, jednak rozmowa szła w kierunku problemów Androida za współpracą z systemem multimedialnym auta. Przekazałem, że Ty miałeś iPhone, więc nastąpiła zmiana tonu na propozycję wizyty u nich w serwisie u elektryka.
Ja oczywiście nie wykluczam żadnej opcji, natomiast telefony po drodze miałem dwa /SGS 4 a obecnie SGS 6 Edge/, w międzyczasie korzystałem z Samsung Nexus opartym o Cyanogenmod, parowałem też iPhone żony.
Kłopot powraca cyklicznie NIEZALEŻNIE od rodzaju telefonu czy systemu operacyjnego telefonu.
Machnąłbym może na to ręką, ale TAKA SAMA sytuacja występuje z podłączonym w gnieździe podłokietnika pendrive. No dwa problemy z rozłączaniem to już nie przypadek chyba.
To akurat jest szczególnie frustrujące - wyświetlacz systemu audio nie da - jak na smartfonie- przerzucać folderów, trzeba klikając zmieniać strony z wyświetlanymi folderami. W pierwszy tydzień ferii byłem we Włoszech na nartach, więc w trasie szlag mnie trafił totalnie.
W serwisie mówią: może to przez Android 5, może to przez Samsunga, może to przez typ plików NTFS, może za duży pendrive, może powinien mieć USB 1.0 a nie 2.0 czy 3.0
I tak w kółko.
A ja się pytam - a może ten zestaw multimedialny by zaczął w końcu działać jak należy, zamiast szukać przyczyn po stronie wielu innych urządzeń?
Zanim kupiłem ten samochód szukałem o nim opinii. W jednej z nich dostępnej do tej pory na http://autokult.pl/5660,m...testautokult-pl znalazłem info, że złącze USB gubi połączenie. Myślałem, że mnie ominie ten problem, ale jak widać nie.
W trakcie rozmowy telefonicznej dowiedziałem się, że problem oni znają, zgłaszali do Mitsubishi. Obecnie na tapecie mają taki sam przypadek z SG S5.
No nic, na wtorek jestem umówiony do nich do serwisu. Zobaczymy. Będę informował. |
|
|
|
 |
Grimm
Forumowicz
|
Wysłany: 17-02-2016, 13:26
|
|
|
Modół bluetooth jest też odpowiedzialny za poprawną pracę USB. Gdy go wyjmiesz USB nie działa.
W Markach powinni to ogarnąć. |
|
|
|
 |
jacekk
Forumowicz
Auto: Outlander III 2.2D AT
|
Wysłany: 29-02-2016, 10:56
|
|
|
Nie wiem czy i jak ten problem się skończył.
Ale generalnie są problemy ze współpracą po BT z telefonami. U mnie nie importował książki telefonicznej z Samsung S2. Tzn. importował tylko kilkanaście pierwszych pozycji i koniec. Upgrade telefonu pomógł i nowszą wersją już nie było tego typu problemu.
Muzykę na pendrive mam od bardzo dawna i nigdy nie miałem problemu z resetem od początku. Do czasu aż zdażyło mi się to 3 razy w ciągu jednej podróży. Co się zmieniło? Jedyna rzecz która mi przyszła do głowy to nawigacja z map Google. Poszukałem w ustawieniach, znalazłem włączoną opcję 'Odtwarzaj głos przez BT' i ją wyłączyłem. W drodze powrotnej nawigacja Google włączona cały czas a zwis audio w samochodzie nigdy więcej nie nastąpił.
O tyle dziwne, że współpraca telefonu jeśli idzie o system głośnomówiący przebiega bez problemu. A przecież to to samo BT. |
|
|
|
 |
erick
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander
|
Wysłany: 17-03-2016, 19:52
|
|
|
U mnie w Outlander 2016 paruje sie poprawnie z iphone5s i 6, kontakty zasysa, dzowni, odbiera, bluetooth nie rozlacza sie ale muzyki za cholere nie chce pobrac, lista utworow jest pusta na wyswietlaczu podczas gdy w telefonach po kilkadziesiat piosenek na listach... jakies pomysly? |
|
|
|
 |
_tm_
Forumowicz
Auto: Outlander III 2.0 CVT 4WD
Pomógł: 2 razy Dołączył: 02 Cze 2014 Posty: 147 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 18-03-2016, 16:31
|
|
|
erick napisał/a: | U mnie w Outlander 2016 paruje sie poprawnie z iphone5s i 6, kontakty zasysa, dzowni, odbiera, bluetooth nie rozlacza sie ale muzyki za cholere nie chce pobrac, lista utworow jest pusta na wyswietlaczu podczas gdy w telefonach po kilkadziesiat piosenek na listach... jakies pomysly? |
Wcisnij "play" na telefonie i zobacz czy zacznie grać. |
_________________ Mitsubishi Outlander III Intense+ 2.0 MIVEC CVT 4WD |
|
|
|
 |
erick
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander
|
Wysłany: 20-03-2016, 00:23
|
|
|
sprawdzilem, to zadzialalo ale rozbawilo mnie to rozwiazanie, takie lekko z lat 90tych
BTW wyglada na to ze musi byc wpiete USB zeby czytal liste na LCD samochodu
druga sprawa, kontaktow dalej mi nie zassal na pamiec samochodu, pokazuja sie tylko na liscie telefonu i nie dziala opcja import |
|
|
|
 |
danny1
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 23-03-2016, 20:05
|
|
|
Witam,
Nie odzywałem się bo sprawa ciągle w toku.
Za radą kolegi - tu podziękowania - pojechałem do Marek.
Stwierdzili, że mam rację, do wymiany moduł Bluetooth, zatem kazali jechać do domu. Że ściągną go i wówczas zadzwonią.
Po 2 tyg zadzwonili że jest. Umówiłem się, jadę.
Wstawiam, czekam, przychodzi miły pan po godzinie z grobową miną i mówi, że Bluetooth nie pasuje do radia. Że nie współpracują ze sobą i że trzeba będzie radio wymienić !!!!
Ale ok, jest gwarancja, więc dałem zgodę. Znów kazali czekać na telefon.
Krótko po tym dzwonią, że muszę do nich kolejny raz podjechać, bo muszą sczytać z radia z nalepki model, bo nie wiedzą jaki ściągnąć.
Tłumaczę im, że ja z Piaseczna. I że chętnie do nich jeżdżę, ale niejeżdżę jeszcze chętniej. Bo to 40 km w jedną stronę...
No to żeby w sobotę podjechać na Okęcie bo tam jeden z mechaników na szkoleniu będzie to rozbierze radio i zrobi zdjęcie naklejki.
Tak się stało - mam nawet swoje zdjęcia rozbebeszonego radia. Ale do dziś cisza.
Będę musiał tam z życzeniami świątecznymi jutro zadzwonić... |
|
|
|
 |
Grimm
Forumowicz
|
Wysłany: 23-03-2016, 20:36
|
|
|
danny1 to zwyczajnie masz pecha U mnie była identyczna informacja odnośnie modółu, że jeśli nie będzie w magazynie PL to trzeba będzie z Holandii ściągać. Na szczęście był...
Poczekasz , wymienią, będziesz zadowolony |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21044 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 23-03-2016, 20:39
|
|
|
Grimm napisał/a: | jeśli nie będzie w magazynie PL to trzeba będzie z Holandii ściągać. |
W Polsce Mitsubishi podobno nie ma magazynu części .
Takie info dostałem w ASO. |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
Marcin Kansas
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi ASX
|
Wysłany: 23-03-2016, 21:55 Re: problem z rozłączaniem się pendrive i bluetooth
|
|
|
danny1 napisał/a: | Witam,
Mam Outlandera III z 2014r w wersji Fisher. Ma system multimedialny Rockwell Fosgate.
Po sparowaniu telefonu i podłączeniu pod gniazdo pendrive okazało się, że system audio co jakiś czas /różny/ odłącza samoczynnie pendrive, co jakiś czas rozłącza sparowany telefon.
Jest to szczególnie uciążliwe, bo podczas rozmowy telefonicznej po rozłączeniu zestawu muszę na gwałt szukać telefonu, aby kontynuować rozmowę.
Analogicznie - rozłączenie USB powoduje, że wybrane foldery przestają się odtwarzać. Muzykę mam pogrupowaną w foldery. Udręką jest już przewijanie listy folderów, temat ominąłem tworząc foldery o nazwach: A_B_C następny to E_F_G i tak dalej. W nich pogrupowałem dopiero podfoldery z artystami. Jak już przewinę do interesującego mnie folderu i zacznę go odtwarzać to po pewnym czasie pendrive zostaje odłączony, następnie samodzielnie wykryty i podłączony. Muzyka zaczyna się jednak odtwarzać od pierwszego alfabetycznie folderu.
Na dłuższej trasie to męka.
Jak nie telefon się odpina, to pendrive.
Byłem z MitCar dwa tygodnie temu, wgrali ponoć najnowsze oprogramowanie. Nie pomogło. Tydzień temu ponowna u nich wizyta - sprawdzali, że wszystko jest OK. W pierwszym tygodniu ferii pojechałem do Włoch na narty - problemy nie ustąpiły, ciągle występowały.
Jestem cały wściekły.
Szukałem w necie i na forum problemów tego typu - nie znalazłem.
Zanim kupiłem ten samochód przeglądałem net w poszukiwaniu testów i w takim ze zdaje się AutoŚwiat znalazłem info o rozłączającym się module USB. Ale nigdzie więcej
Czy ktoś coś wie na ten temat i może pomóc/podpowiedzieć rozwiązanie? |
Cześć
Mam tak samo , ale w ASX.
MP3 Sony jest rozłączane podczas odtwarzania muzyki , czasem kilka razy dziennie.
Jednocześnie rozłącza się również BT , potem jedno po drugim łączy się od nowa .
Myślałem, że te dwa urządzenia nie współpracują ze sobą , ale widzę że niekoniecznie.
Zgloszę się zatem jutro do serwisu zobaczymy co powiedzą mnie . |
|
|
|
 |
Grimm
Forumowicz
|
Wysłany: 23-03-2016, 22:35
|
|
|
Bizi78 napisał/a: | Grimm napisał/a: | jeśli nie będzie w magazynie PL to trzeba będzie z Holandii ściągać. |
W Polsce Mitsubishi podobno nie ma magazynu części .
Takie info dostałem w ASO. |
To może ASO ma jakieś części w swoim magazynie który jest gdzieś tam? Modół był w ciągu 24 godzin w ASO. |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21044 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 24-03-2016, 07:05
|
|
|
Grimm napisał/a: | Modół był w ciągu 24 godzin w ASO. |
Wczoraj o 10:00 zmawiałem pasek i świece (z magazynu w Holandii) i mają być w ASO w piątek .
Prawdopodobnie sporo gratów do PL zamawiają i stąd tak szybki czas realizacji . |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
Grimm
Forumowicz
|
Wysłany: 24-03-2016, 08:58
|
|
|
Bizi78 napisał/a: | Grimm napisał/a: | Modół był w ciągu 24 godzin w ASO. |
Wczoraj o 10:00 zmawiałem pasek i świece (z magazynu w Holandii) i mają być w ASO w piątek .
Prawdopodobnie sporo gratów do PL zamawiają i stąd tak szybki czas realizacji . |
"Jeśli modół jest na miejscu to jak dziś zamówimy to powinien jutro być, jeśli nie to trzeba sprowadzić z magazynu w Holandii " |
|
|
|
 |
|