Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[II 2.0 DID] Gniazdo USB - podłokietnik
Autor Wiadomość
jmpdesign 
Mitsumaniak

Auto: Outlander II 2.0 DID 2010
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 25-03-2016, 12:31   

michalch napisał/a:

Miałeś rację, nie można wejść w menu serwisowe radia, więc modułu BT z USB nie ma, w takim razie nie wiem czy jednak nie przemyślę zakupu całego radia z navi i usb:/

A jak się skończyło u mnie: w serwisie na kompie było widać nowy moduł HFM (BT/USB), ale jak pisałem nie działał, a serwisowi wyskakiwał błąd przy próbie aktywacji.
Pojawiła się podejrzenie, że nowy moduł BT musi korespondować z nowszą wersją radia.
Zrobiliśmy podmiankę radia na nowszy model (taki funkcjonalnie jak miałem wcześniej z Rockfordem, ale bez Navi) i ruszyło. Moduł BT jak się okazało był z "niemca" i szprechał do mnie niezbyt klarownie jak dla mnie... Dwa lata niemieckiego w podstawówce (było to ćwierć wieku temu) pozwoliły mi z wielkim trudem na wybranie opcji i później języka angielskiego, który lepiej znoszą moje uszy. Potem zaktualizowałem soft do v19 (tak, procedura z menu serwisowym radia w tym modelu już działa).
Muza z USB też działa aż miło.
Koszt całej operacji (moduł, radio) ok. 600 zł - hmm... to na granicy opłacalności, ale w tej kasie alternatywa to moduł BT Parrota. Może i miałby więcej funkcji, ale pewnie nie działałoby odbieranie z kierownicy i sterczałby mi z deski kolejny szpej. Wolę tak jak jest teraz. Zaś do kosztów chińczyka z navi - to 3,4 razy tyle trzeba wyłożyć. Jeszcze nie teraz, ale nie wykluczam na przyszłość.

rezon 
Mitsumaniak

Auto: był OutlanderII 2.0DID
Wysłany: 25-03-2016, 16:54   

jmpdesign napisał/a:
Zaś do kosztów chińczyka z navi - to 3,4 razy tyle trzeba wyłożyć. Jeszcze nie teraz, ale nie wykluczam na przyszłość.
ceny tego typu urządzeń zaczynają się raptem od 300USD http://pl.aliexpress.com/...5d-b0aa4fce2a9c
za 3x tyle można już mieć znacznie lepszy sprzęt - na Androidzie, Quadcore, itd.... http://pl.aliexpress.com/...5d-b0aa4fce2a9c
Ja mam coś podobnego w Superbie - chodzi elegancko, do tego modem Aero2 i pakiet 3GB za 5zł/mies. i jest baaaardzo OK ;)

jmpdesign 
Mitsumaniak

Wysłany: 25-03-2016, 17:37   

rezon napisał/a:
ceny tego typu urządzeń zaczynają się raptem od 300USD(...)
za 3x tyle można już mieć znacznie lepszy sprzęt - na Androidzie(...)

Jasne, idea słuszna i też pewnie pójdę tą drogą (myślę o wersji na Androidzie). Tyle, że jak przy braku szczęścia przywalą w Polsce cło i VAT to cena już nie jest taka fajna z Ali, a jak do tego radio padnie po miesiącu (w ROFach non stop coś padało) to koszt wysyłki do Chińskiej Republiki Ludowej pewnie zwala z nóg.
No ale albo ryzyk-fizyk albo zakup w Polsce w sklepie, który kupuje (pewnie też na Ali) w większych ilościach - wtedy sklep się buja z reklamacjami w Chinach. No ale cena w PL to już nie 300 USD czego przyczyny w pełni rozumiem i w zasadzie opisałem powyżej.

jurellas 
Forumowicz

Auto: outlander 2008 2.0DiD
Wysłany: 25-03-2016, 20:08   

Też się zastanawiałem jak dorzeźbić usb ze względu na jakość dżwięku. Jednak moje ucho nie jest jakieś audiofilskie więc nadal w kolejnym samochodzie mam w gniazdku transmiter z usb i powiem wam że po falach radiowych sprzęt fabryczny w outku daje naprawdę rady.
Koszt to jakieś 12 zł transmiter plus pamięć. Np coś takiego - http://allegro.pl/transmi...5231083398.html

rezon 
Mitsumaniak

Wysłany: 25-03-2016, 21:31   

jmpdesign napisał/a:
Tyle, że jak przy braku szczęścia przywalą w Polsce cło i VAT
płaciłem VAT - całe 160zł :)
A ROF'a eksploatowałem ponad 2,5roku i nic się z nim nie działo. Ten obecny sprzęt to w porównaniu do ROF'a chodzi znacznie lepiej, chociaż i na tamtego nie miałem powodów do narzekań. Tutaj ekran HD , Automapa płynnie powiększam dotykowo, na Androidzie on-line ładnie działa. Jedynie Yanosika nie udało mnie się zainstalować - niekompatybilne urządzenie. Ale AM wersja Beta ma już funkcjonalności Yanosika również.
wygląda to tak

jmpdesign 
Mitsumaniak

Wysłany: 27-03-2016, 08:22   

jurellas napisał/a:
(...) Jednak moje ucho nie jest jakieś audiofilskie (...)
Koszt to jakieś 12 zł transmiter plus pamięć(...)

Moje ucho też nie jest audiofilskie, choć jednak często łapię się na tym, że przeszkadzają mi jakieś zakłócenia dźwięku, które inni współsłuchacze totalnie ignorują :)
Przy cenie transmitera z kartą 12 zł jeśli jakość jest zadowalająca to faktycznie nie ma sensu wydawać np. 600 zł na zmianę modułu BT i radia w zasadzie na takie samo - efekt po wydaniu 6 stów nadal nie jest audiofilski.

Natomiast ja tę "akcję" robiłem ze względu na rozparowującego się iPhone'a 5s i brak możliwości update'u softu na starym, fabrycznym module BT (bez USB). Muzyka z USB to tylko niejako efekt uboczny.

[ Dodano: 27-03-2016, 08:30 ]
rezon, dzięki za fotki i dodatkowe info.
Pamiętam z ok. 150-ekranowego wątku o ROF-ach, że Ty miałeś z nim wyjątkowo dużo szczęścia, ale pewnie takich bezproblemowych egzemplarzy było więcej, tylko po co się rozpisywać jak wszystko gra, najchętniej dzielimy się informacjami o problemach szukając porady i pomocy.
Ale zostawiając ROF-y na boku o tych nowszych chińskich produktach na Androidzie nie słyszałem praktycznie nic złego jeśli chodzi o awaryjność sprzętową.
Faktycznie słyszałem o problemach z uruchomieniem Yanosika - znajomemu nie rozpoznawał wbudowanego w radio modułu GPS i to był chyba problem.
A jest "Waze" na Androida? Jeśli jest to mógłbyś sprawdzić czy zadziała? Jeśli tego nie znasz to może Ci się spodobać, też yanosikopodobne.

rezon 
Mitsumaniak

Wysłany: 27-03-2016, 15:14   

Sprawdziłem - Waze jest i powinno chyba działać, bo zainstalować się da. Przy okazji wypróbuję.

Odpowiedz do tematu