|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[II 2.0 DID] Gniazdo USB - podłokietnik |
Autor |
Wiadomość |
jmpdesign
Mitsumaniak
Auto: Outlander II 2.0 DID 2010
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 25-03-2016, 12:31
|
|
|
michalch napisał/a: |
Miałeś rację, nie można wejść w menu serwisowe radia, więc modułu BT z USB nie ma, w takim razie nie wiem czy jednak nie przemyślę zakupu całego radia z navi i usb:/ |
A jak się skończyło u mnie: w serwisie na kompie było widać nowy moduł HFM (BT/USB), ale jak pisałem nie działał, a serwisowi wyskakiwał błąd przy próbie aktywacji.
Pojawiła się podejrzenie, że nowy moduł BT musi korespondować z nowszą wersją radia.
Zrobiliśmy podmiankę radia na nowszy model (taki funkcjonalnie jak miałem wcześniej z Rockfordem, ale bez Navi) i ruszyło. Moduł BT jak się okazało był z "niemca" i szprechał do mnie niezbyt klarownie jak dla mnie... Dwa lata niemieckiego w podstawówce (było to ćwierć wieku temu) pozwoliły mi z wielkim trudem na wybranie opcji i później języka angielskiego, który lepiej znoszą moje uszy. Potem zaktualizowałem soft do v19 (tak, procedura z menu serwisowym radia w tym modelu już działa).
Muza z USB też działa aż miło.
Koszt całej operacji (moduł, radio) ok. 600 zł - hmm... to na granicy opłacalności, ale w tej kasie alternatywa to moduł BT Parrota. Może i miałby więcej funkcji, ale pewnie nie działałoby odbieranie z kierownicy i sterczałby mi z deski kolejny szpej. Wolę tak jak jest teraz. Zaś do kosztów chińczyka z navi - to 3,4 razy tyle trzeba wyłożyć. Jeszcze nie teraz, ale nie wykluczam na przyszłość. |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
Auto: był OutlanderII 2.0DID
|
Wysłany: 25-03-2016, 16:54
|
|
|
jmpdesign napisał/a: | Zaś do kosztów chińczyka z navi - to 3,4 razy tyle trzeba wyłożyć. Jeszcze nie teraz, ale nie wykluczam na przyszłość. | ceny tego typu urządzeń zaczynają się raptem od 300USD http://pl.aliexpress.com/...5d-b0aa4fce2a9c
za 3x tyle można już mieć znacznie lepszy sprzęt - na Androidzie, Quadcore, itd.... http://pl.aliexpress.com/...5d-b0aa4fce2a9c
Ja mam coś podobnego w Superbie - chodzi elegancko, do tego modem Aero2 i pakiet 3GB za 5zł/mies. i jest baaaardzo OK |
_________________ był Outlander 2 2.0Did był Superb 1,8TSI 4x4 jest V60 CC  |
|
|
|
 |
jmpdesign
Mitsumaniak
|
Wysłany: 25-03-2016, 17:37
|
|
|
rezon napisał/a: | ceny tego typu urządzeń zaczynają się raptem od 300USD(...)
za 3x tyle można już mieć znacznie lepszy sprzęt - na Androidzie(...) |
Jasne, idea słuszna i też pewnie pójdę tą drogą (myślę o wersji na Androidzie). Tyle, że jak przy braku szczęścia przywalą w Polsce cło i VAT to cena już nie jest taka fajna z Ali, a jak do tego radio padnie po miesiącu (w ROFach non stop coś padało) to koszt wysyłki do Chińskiej Republiki Ludowej pewnie zwala z nóg.
No ale albo ryzyk-fizyk albo zakup w Polsce w sklepie, który kupuje (pewnie też na Ali) w większych ilościach - wtedy sklep się buja z reklamacjami w Chinach. No ale cena w PL to już nie 300 USD czego przyczyny w pełni rozumiem i w zasadzie opisałem powyżej. |
|
|
|
 |
jurellas
Forumowicz

Auto: outlander 2008 2.0DiD
|
Wysłany: 25-03-2016, 20:08
|
|
|
Też się zastanawiałem jak dorzeźbić usb ze względu na jakość dżwięku. Jednak moje ucho nie jest jakieś audiofilskie więc nadal w kolejnym samochodzie mam w gniazdku transmiter z usb i powiem wam że po falach radiowych sprzęt fabryczny w outku daje naprawdę rady.
Koszt to jakieś 12 zł transmiter plus pamięć. Np coś takiego - http://allegro.pl/transmi...5231083398.html |
_________________ 126p,Zastava,126p,Golf,126p,Wartburg,125p,Polonez,Taunus,Punto,Croma,Vectra,Astra,Frontera,Audi,Jimny,Outlander 1986-20015 Zabudowa miśka - http://forum.karawaning.p...-nasza-salonka/ |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
|
Wysłany: 25-03-2016, 21:31
|
|
|
jmpdesign napisał/a: | Tyle, że jak przy braku szczęścia przywalą w Polsce cło i VAT | płaciłem VAT - całe 160zł
A ROF'a eksploatowałem ponad 2,5roku i nic się z nim nie działo. Ten obecny sprzęt to w porównaniu do ROF'a chodzi znacznie lepiej, chociaż i na tamtego nie miałem powodów do narzekań. Tutaj ekran HD , Automapa płynnie powiększam dotykowo, na Androidzie on-line ładnie działa. Jedynie Yanosika nie udało mnie się zainstalować - niekompatybilne urządzenie. Ale AM wersja Beta ma już funkcjonalności Yanosika również.
wygląda to tak
 |
|
|
|
 |
jmpdesign
Mitsumaniak
|
Wysłany: 27-03-2016, 08:22
|
|
|
jurellas napisał/a: | (...) Jednak moje ucho nie jest jakieś audiofilskie (...)
Koszt to jakieś 12 zł transmiter plus pamięć(...) |
Moje ucho też nie jest audiofilskie, choć jednak często łapię się na tym, że przeszkadzają mi jakieś zakłócenia dźwięku, które inni współsłuchacze totalnie ignorują
Przy cenie transmitera z kartą 12 zł jeśli jakość jest zadowalająca to faktycznie nie ma sensu wydawać np. 600 zł na zmianę modułu BT i radia w zasadzie na takie samo - efekt po wydaniu 6 stów nadal nie jest audiofilski.
Natomiast ja tę "akcję" robiłem ze względu na rozparowującego się iPhone'a 5s i brak możliwości update'u softu na starym, fabrycznym module BT (bez USB). Muzyka z USB to tylko niejako efekt uboczny.
[ Dodano: 27-03-2016, 08:30 ]
rezon, dzięki za fotki i dodatkowe info.
Pamiętam z ok. 150-ekranowego wątku o ROF-ach, że Ty miałeś z nim wyjątkowo dużo szczęścia, ale pewnie takich bezproblemowych egzemplarzy było więcej, tylko po co się rozpisywać jak wszystko gra, najchętniej dzielimy się informacjami o problemach szukając porady i pomocy.
Ale zostawiając ROF-y na boku o tych nowszych chińskich produktach na Androidzie nie słyszałem praktycznie nic złego jeśli chodzi o awaryjność sprzętową.
Faktycznie słyszałem o problemach z uruchomieniem Yanosika - znajomemu nie rozpoznawał wbudowanego w radio modułu GPS i to był chyba problem.
A jest "Waze" na Androida? Jeśli jest to mógłbyś sprawdzić czy zadziała? Jeśli tego nie znasz to może Ci się spodobać, też yanosikopodobne. |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
|
Wysłany: 27-03-2016, 15:14
|
|
|
Sprawdziłem - Waze jest i powinno chyba działać, bo zainstalować się da. Przy okazji wypróbuję. |
|
|
|
 |
|
|