|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
olej 5w-40 czy 5w-30?? |
Autor |
Wiadomość |
kurak
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma + Colt
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 21-03-2016, 20:24 olej 5w-40 czy 5w-30??
|
|
|
Jaki olej do Colta 1,1 CZ3 2006.
wiem że pełny syntetyk
ale 5w-40 czy 5w-30??
Sorry jeżeli powielam temat ale nigdzie nie umiem znaleźć |
|
|
|
 |
tomusn
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Pomógł: 106 razy Dołączył: 08 Maj 2005 Posty: 3975 Skąd: Żnin
|
Wysłany: 21-03-2016, 23:26
|
|
|
patrz post poniżej |
_________________ Tomek
Colt Colt Colt
 |
|
|
|
 |
poziom1989
Forumowicz
Auto: ....
Kraj/Country: Germany
|
Wysłany: 28-03-2016, 10:30
|
|
|
Polecam Ci : Liqui Moly Synthoil High Tech ( lub od producenta Meguin Super Leichtlauf ), Motul X-Cess, Valvoline Synpower, Ravenol VSI, wszystkie o lepkosci 5W40. |
|
|
|
 |
lech55
Forumowicz
Auto: Space Star 1,2l 2018r,był Colt
Pomógł: 7 razy Dołączył: 02 Lis 2014 Posty: 200 Skąd: Chojnów
|
|
|
|
 |
skokam83
Nowy Forumowicz -by Skokam
Auto: Mitsubishi Colt CZ3 2006 rok
|
Wysłany: 29-06-2025, 22:47
|
|
|
Kolega POZIOM 1989 polecił Liqui Moly Synthoil High Tech ( lub od producenta Meguin Super Leichtlauf ), Motul X-Cess, Valvoline Synpower, Ravenol VSI, wszystkie o lepkosci 5W40. Spoko oleje jednak piekielnie drogie (ja wymieniam olej co 10000 km więc dwa razy w roku co tworzy nie małą kwotę w przypadku powyższych olejów.
Według ORLEN OIL (skorzystałem z linku który polecił kolega LECH55 i dobrałem według Orlenu olej do mojego Colta) możemy również użyć ORLEN OIL CLASSIC MINERAL SL 15W-40(powyżej -15stC)/ ORLEN OIL CLASSIC SEMISYNTHETIC SL 10W-40 (powyżej-25stC) /ORLEN OIL CLASSIC SYNTHETIC 5W-40(powyżej -30stC)
Więc tak naprawdę sami możemy dokonać wyboru spośród tych wymienionych - i osobiście opierając się na stronie Orlenu z racji temperatury podczas polskiej zimy wybrałbym ORLEN OIL CLASSIC SEMISYNTHETIC SL 10W-40 (dla temperatur -25 - (-30)) - bezpieczny zakres dla naszego klimatu bo jak -25 się może jeszcze zdarzyć to -30 raczej na pewno nie.
A ten olej kosztuje około 80zł za 4.5L i porównując go z Motulem, Millersem i innymi 5W40 jest o połowę tańszy. Nawet ORLEN OIL CLASSIC SYNTHETIC 5W-40
to koszt około 85zł za 4.5L więc nadal połowa mniej niż premium jak Millers, Motul, Ravenol.
Oczywiście każdy sam zdecyduje co chce ale uważam że w przypadku Colta nie ma sensu przepłacać. A jakie jest Wasze zdanie w tej kwestii?? |
_________________ W grupie siła ! |
|
|
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Pomógł: 90 razy Dołączył: 28 Maj 2014 Posty: 2310 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 30-06-2025, 21:28
|
|
|
skokam83 napisał/a: | ORLEN OIL CLASSIC SEMISYNTHETIC SL 10W-40 (dla temperatur -25 - (-30)) - bezpieczny zakres dla naszego klimatu bo jak -25 się może jeszcze zdarzyć to -30 raczej na pewno nie. |
Tego to bym aż taki pewny nie był. Nawet byłbym w stanie założyć się, że nie masz racji. Ale w końcu, jest dopiero koniec czerwca
skokam83 napisał/a: | A ten olej kosztuje około 80zł za 4.5L i porównując go z Motulem, Millersem i innymi 5W40 jest o połowę tańszy. | Czyli troszkę ponad 20 zł za litr. To może od razu zaproponujesz olej rzepakowy ?? Kupisz w każdej Biedronce za ile ?? Między 6 a 13 zł - zależy od marki czy promocji
skokam83 napisał/a: | Oczywiście każdy sam zdecyduje co chce ale uważam że w przypadku Colta nie ma sensu przepłacać. | W ten sposób myśląc, możesz to powiedzieć o każdej marce i każdym modelu auta.
I w pewnych konkretnych warunkach mógłbyś mieć nawet rację. Te warunki to miesięczny, nie roczny, miesięczny przebieg 12-15 tyś km, co automatycznie wiąże się, albo przynajmniej powinno wiązać z comiesięczną wymianą oleju - no chyba, że ktoś wierzy w marketingowy bełkot producentów samochodów o olejach long life.
Ale przy statystycznym, średnim przebiegu przeciętnego auta w Polsce, rzędu 12-15 tyś km rocznie, czyli wymiany oleju raz w roku, to czy naprawdę zrobi Ci aż taką różnicę, czy za wymianę oleju zapłacisz 100, 200, 300 czy np. jak ja ok. 500 zł ?? Mi w każdym razie robi różnicę, i na oleje, które kosztują mniej niż 40-50 zł za litr nawet nie patrzę. A już na markę Orlen ?? Bueee...
Z drugiej strony, może mam awersję do marki Orlen ?? Chyba tak, bo wolałbym pchać auto kilkadziesiąt km to najbliższego Shella, Circle K czy BP, niż tankować tą gnojówkę, , które serwuje nam nasz rodzimy koncern petrochemiczny. No dobra, żartuję, pchał nie będę, zadzwonię po taksówkę
Takie jest moje zdanie na ten temat, ale jak słusznie napisałeś :
skokam83 napisał/a: | Oczywiście każdy sam zdecyduje co chce |
|
_________________ Adam
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, później pokona doświadczeniem...
 |
|
|
|
 |
tomusn
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Pomógł: 106 razy Dołączył: 08 Maj 2005 Posty: 3975 Skąd: Żnin
|
Wysłany: 30-06-2025, 22:18
|
|
|
hej, do obu Coltów lałem i leję 5W30 i najwyższe API
i sprawdziłem Castrol, Mobil, Total, ChempiOil i nie wiem co jeszcze
a przebiegi między wymianami od 15 do 23tys chyba max
generalnie 1 raz w roku było,
teraz mało km robię, więc zależy jak wyjdzie
aktualnie Mobil 3000 FE 5W30 |
_________________ Tomek
Colt Colt Colt
 |
|
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24319 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 01-07-2025, 12:23
|
|
|
apg2312 napisał/a: | wolałbym pchać auto kilkadziesiąt km to najbliższego Shella, Circle K czy BP, niż tankować tą gnojówkę, , które serwuje nam nasz rodzimy koncern petrochemiczny |
kolego - ale wiesz, że te stacje mają te same paliwa?, bo kupują je w Polsce od naszych producentów z naszych, polskich rafinerii...
paliwa importowane to jakiś promil rynku i na własnej skórze się przekonałem, że w niczym lepsze nie są
w Gdańsku na ul. Szczęśliwej jest Auchan i tam widziałem jak uzupełniali paliwa - potem ta sama cysterna stała 3km dalej na stacji Shell uzupełniając tamże...
z olejami podobnie - czy kupisz taniego Shella czy Orlen to bez znaczenia, ważne aby zmieniać z jakimś sensowym interwałem
plus dobrać do konkretnego silnika, bo o ile stare benzynowe to i rzepakowym pojadą, to nowsze mają już większe wymagania przez DPFy albo bezpośredni wtrysk |
|
|
|
 |
ColtZach
Nowy Forumowicz ColtZach
Auto: Colt
Pomógł: 1 raz Dołączył: 09 Kwi 2024 Posty: 19 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 01-07-2025, 15:06
|
|
|
Ja leje 5W30 i jest ok . |
|
|
|
 |
CB4W_00
Forumowicz
Auto: Grandis 2.4+LPG/Colt 1,3+LPG
Pomógł: 4 razy Dołączył: 18 Kwi 2011 Posty: 292 Skąd: Złotoryja
|
Wysłany: 02-07-2025, 21:31
|
|
|
Ja leje VALVOLINE MaxLife 5W40. Wymiana raz w roku. Auto głównie wkoło komina lata. Przy rocznych przebiegach 3000-5000km ubytku oleju nie zauważam a i barwa się zbytnio nie zmienia. |
|
|
|
|
 |
|
|