Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Szkrzynia biegów
Autor Wiadomość
szaraczek 
Nowy Forumowicz

Auto: Colt
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 31-03-2016, 14:22   Szkrzynia biegów

Witam
Odziedziczyłem Colcika i od razu mam pytanie: czy to normalne że skrzynia biegów nie "prowadzi" sama drążka tak, że zdarza się po dwójce wrzucic jedynkę?
Mam wrażenie, że drążek zostaje w miejscu w którym się go zostawi zamiast odbijac do środka w przypadku zrzucania na bieg jałowy

Pawlik84 
Mitsumaniak

Auto: Colt VII 1.3 '09
Wysłany: 31-03-2016, 15:03   

Hmm no dziwna sprawa po dwójce powinna wskoczyć trójka bez manewrowania w prawo i lewo. Tak mi się wydaje. Może jakiś wybierak siada? Może ktoś pomoże...

rufuz 
Forumowicz

Auto: Colt Ralliart 1.5T (4G15T)
Kraj/Country: Denmark
Wysłany: 01-04-2016, 08:09   

w coltach wsteczny nie ma synchronizacji wiec jak ktos tego nie wie i wrzuca ten bieg na sile to moze zalatwic skrzynie biegow. tutaj tak moglo wlasnie byc. Skrzynie to sa Getrag (przynajmniej u mnie taka jest) wiec byle co to nie jest.

szaraczek 
Nowy Forumowicz

Auto: Colt
Wysłany: 01-04-2016, 11:07   

ogólnie biegi wchodzą prawidłowo,
nie wiem jak to opisać ale zmieniając bieg z 2 na 3 w kazdej normalnej skrzyni biegów wystarczy dzwignie przesunąć do przodu (bo sama dzwignia wyrzucając ją z 2 powinna sie ustawic na srodku "pola" przez co popchniecie jej do przodu powinna wbić bieg 3) a tutaj dzwignia jakby zastyga w polozeniu (chodzi o polożenie/wychylenie boczne) i pchając ją do przodu z biegu 2 skrzynia probuje wbijac bieg 1.

auto troche stało, może to dlatego

lech55 
Forumowicz

Auto: Space Star 1,2l 2018r,był Colt
Wysłany: 02-04-2016, 20:42   

Jeżeli biegi wchodzą poprawnie, to musisz zdemontować osłony dźwigni zmiany biegów bo tam leży problem. Normalnie dźwignia sama wchodzi w pozycję neutralną i z dwójki na trójkę biegi przełączają się bez problemu. Sprawdź jak jest z redukcją biegów z 3 na 2.

michalcolt 
Nowy Forumowicz

Auto: Colt CZ3
Wysłany: 17-04-2016, 12:25   

popatrz na to https://www.youtube.com/watch?v=Cc0SIm-0i2Y tutaj możesz mieć trochę syfu i problemy ze zmianą.

digidy 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Colt 1,3 CZ3 '08
Wysłany: 06-01-2017, 19:56   

michalcolt napisał/a:
popatrz na to https://www.youtube.com/watch?v=Cc0SIm-0i2Y tutaj możesz mieć trochę syfu i problemy ze zmianą.

Kolega michalcolt ma rację, na 99% będzie to zatarty mechanizm cięgien, był opisywany sposób naprawy na forum. Zapewne lewy przegub (na filmie) na końcu linki łączący linkę z cięgnem.

Odpowiedz do tematu