Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Bzyk_R1
01-12-2017, 20:15
Indeks obciążenia opon
Autor Wiadomość
misiek2.0T 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander I 2.0 T 2005 r.
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 03-04-2016, 18:12   Indeks obciążenia opon

Witam, jestem tutaj nowy i od niedawna posiadam swojego Miśka I 2.0 T. + LPG. Zakładam nowy temat ponieważ nie udało mi się znaleźć informacji jaki indeks obciążenia powinny mieć opony do Miśka I. Swojego Miśka kupiłem na zimówkach 215/55/17 Indeks obciążenia: 750 kg Marshal. Przymierzam się do opon letnich Goodyer Efficientgrip Performance, które mają indeks nośności 670 kg. Czy to wystarczy, czy dopłacać i szukać takiej 750 kg? Jaką nośność powinna mieć opona proponowana przez producenta aby wytrzymywała te ok 1700 kg?
Czytałem też dobre opinie o oponach Nokian, które co prawda mają trochę gorsze parametry toczenia, hamowania na mokrym i hałasu ale są sporo tańsze. No i co z tą nośnością, warto dopłacać?

Zastanawiałem się też czy zmieściła by się opona o większym profilu 215/60/17 tak aby nic nie obcierało? Może ktoś posiada takie opony albo ma takie informacje. Myślę, że gdyby się zmieściły jazda byłaby troszkę bardziej komfortowa a utrata sterowności nie byłaby znaczna. Jak myślicie. Co wybrać?

elektryk 
Forumowicz

Auto: auto
Wysłany: 28-04-2016, 13:44   

Instrukcja obsługi samochodu sugeruje oponę 215/60R16 95H lub jako opcja 95V, chyba że masz jakąś specyficzną wersję samochodu.

Co do opon o innych rozmiarach to już było parę wątków.

rezon 
Mitsumaniak

Auto: był OutlanderII 2.0DID
Wysłany: 28-04-2016, 19:10   

misiek2.0T napisał/a:
No i co z tą nośnością, warto dopłacać?
zależy gdzie masz ubezpieczenie. Mogą się przyczepić niezgodności opon z homologacją, jak będziesz miał zbyt niski indeks. Ale jak Ci pęknie opona, to już na pewno sprawdzą zgodność

Odpowiedz do tematu