Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Biała Dama wśród zwierząt...
Autor Wiadomość
gzesiolek 
Forumowicz

Auto: Mazda 6 GJ 2.5 AT
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 05-04-2016, 11:26   

Olivia, właśnie może styczność z miękkimi obiciami z lat 60tych wpływa na aż taki negatywny odbiór :P
Bo ja np. najwygodniejszą kanapę w aucie miałem w US w Buicku Regal z przełomu lat 70-80tych,
Coupe, ale wygodnie przewoził 6 osób ;) Tam było mięciutko człowiek zasiadał przed kierownicą niczym przed telewziorem, tylko nóg nie miał jak na kokpit zarzucić ;)
Ale trzymania bocznego nie miał wcale... ;)
Co do plusów i minusów:
Dziwi mnie plus po stronie bagażnika - jest jak na tą klasę standardowy, daleko mu do Skody...
A jeszcze bardziej dziwi mnie minus po stronie wnętrza i skrzyni... Wnętrze może komuś nie pasować jeśli chodzi o design (mówię o wnętrzu swoim czyli po FL, z "tabletem" na desce), ale jeśli chodzi o wygląd, materiały i wykończenie to w tej klasie to czołówka...

Tak samo skrzynia... Nie jeździłem lepszym automatem, zwłaszcza, że to standardowa hydrokinetyczna przekładnia... i płynność i dobór przełożenia i uczenie się kierowcy, a jak trzeba naprawdę błyskawiczny kickdown (w tym bije DSG na głowe)...
Z drugiej strony nie jechałem dieslem z AT, może tam inaczej to współgra... a może po prostu skrzynia długo była ujeżdżana przez osobę EKO z jazda z obrotami ok 1k rpm i na krótkiej trasie nie zdążyła się przestawić na styl jazdy nowego kierowcy...
Przejedź się najlepiej M6 2.5 benyzna, wtedy z domysłu masz praktycznie maksa w wyposażeniu i AT...

tyku, jak zamawiałem nie mieli tego typu dodatków... teraz od końca 2015 wprowadzili... ori progi (spojlery boczne) to prawie 4tys PLN brutto i nadal nie wiem czy to już w lakierze, czy dodatkowo trzeba płacić za lakier... :roll:
Aż tak mi nie zależy i tak mi się podoba... :P
Przy zakupie próbowałbym wytargować w cenie zapewne, a tak to już po ptakach i tak wynegocjowałem dużo jak na Mazdę (wg cen katalogowych z 10tys PLN w dodatkach i wyposażeniu).
A co do kombi... to jak kto lubi, choć musisz przyznać, że jak na kombi jest bardzo zgrabna... No i nie wiem co Ci się nie podoba w tym kombi skoro tył ma podobne kąty jak Lancer SB, a znacznie ładniejszą pupcie i tylne światła... :mrgreen:

Oczywiście wszystko kwestiua gustu...

Ostatnio zmieniony przez gzesiolek 05-04-2016, 11:34, w całości zmieniany 1 raz  

Morfi 
Mitsumaniak
Street Hunter

Auto: Opel OPC i FORD KA
Wysłany: 05-04-2016, 11:33   

Co do siedzeń to chyba zależy od upodobań. Ja wolę twardo i z mocnym trzymaniem bocznym.

Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
-----------------------------------------------
Mark Twain

gzesiolek 
Forumowicz

Wysłany: 05-04-2016, 11:41   

Morfi, twardo ale sprężyście, żeby moje ponad 90 kilo tyłka zbyt nie ugniatało :P
A trzymanie boczne jest lepsze niż w Lancerze, ale i tak mogło by być nieco lepsze...

tyku 
Mitsumaniak

Auto: MITSUBISHI LANCER
Wysłany: 05-04-2016, 11:44   

gzesiolek napisał/a:
Aż tak mi nie zależy i tak mi się podoba... :P
Nie no, piękny to jest i to wyposażenie robi wrażenie. :wink:
A z tyłu klapa na pilocika, czy łapkami trzeba się siłować :?:
Już doczytałem:
gzesiolek napisał/a:
- brak (nawet w opcji!) elektrycznie zamykanej klapy,

gzesiolek 
Forumowicz

Wysłany: 05-04-2016, 11:47   

tyku, w pierwszym poście masz odpowiedź:
Cytat:
Minusy:
[...]
- brak (nawet w opcji!) elektrycznie zamykanej klapy,

Może dodana będzie opcja, bo co roku coś w katalogu dochodzi... ale na razie rączki trenują (choć trzeba przyznać, że wystarczy podnieść 30-40cm i resztę robią siłowniki)

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 05-04-2016, 14:04   

Piękne wnętrze, auto też.

Olivia 
Forumowicz
Pod nickiem

Auto: psujący się
Kraj/Country: Kuba
Pomogła: 3 razy
Wysłany: 05-04-2016, 22:04   

gzesiolek, dla mnie bagażnik w sedanie jest duży. Niestety ze Skodami nie miałam do czynienia. Dla mnie wszystkie obecnie produkowane Skody są brzydkie i kojarzą mi się z Januszami we flaneli. Ale wiem że są to samochody bez dwóch zdań solidne.

Ta szóstka była z wypożyczalni w której nie mieli wersji benzynowych. Wybrałam akurat ten model ponieważ nigdy wcześniej tym autem nie jeździłam. Z racji że to wersja do wypożyczalni może to był model bazowy. Gdy startowałam z Warny miał 12980 km a gdy go z powrotem w Warnie zdawałam miał 17004 km na liczniku.

Wracając jeszcze raz do siedzonek. W tej opcji którą jechałam specjalnie nie trzymały na boki, takie zwykłe siedzenia, tyle tylko że bardzo twarde i niewygodne. Od czasu do czasu mam okazję przejechać się MB C63 AMG i pomimo specyfikacji sportowej tego autka fotele są o niebo wygodniejsze. Co ciekawe moja mama ma Mazdę trójkę z 2013 roku i tam fotele są normalne takie jak - porównując do trójki Beemki. Więc trzymanie boczne jest OK.

gzesiolek 
Forumowicz

Wysłany: 06-04-2016, 10:03   

Olivia, ciężko mi się wypowiedzieć, bo niższymi wersjami Mazdy 6 nie jeździłem... ale dziwi mnie porównanie do Mazdy 3, tam są jednak słabsze, gorzej wykończone i ciaśniejsze fotele...
do MB nawet nie porównuje tam nawet w klasie C jest już wypas jeśli chodzi o wygodę siedzeń...

A wnętrze było takie jak dałem wyżej (po FL), czy takie z ekranem wbudowanym w kokpit (przed FL)?

Olivia 
Forumowicz
Pod nickiem

Wysłany: 06-04-2016, 23:57   

Ekran był wbudowany w kokpit tak jak w tym egzemplarzu : http://otomoto.pl/oferta/...html#c27036b631
Między podłokietnikiem a pokrętłem - co zresztą widać na zdjęciu - był schowek otwierany po naciśnięciu pokrywki - bardzo mi się coś takiego zawsze podobało. To chyba nawet Japończycy ściągnęli od Laguny I lub Partnera, gdzie radio na konsoli było tak zamaskowane.
Na zdjęciach egzemplarza z otomoto, kokpit wygląda atrakcyjnie, natomiast ta szóstka którą jechałam miała wszystko szare i bure, taki plastik jak z najtańszych chińskich zabawek.

Trójka mojej mamy ma o wiele wygodniejsze fotele, ale ona kupowała to auto z jakimś pakietem doposażeniowym, m in. alufelgi, szersze zderzaki i progi (?), skórzana kierownica i właśnie fotele a`la Recaro - model Impreza STI `08 i takie tam bajerki.

custom 
Forumowicz

Auto: superb 3.6 285 km 408 Nm
Wysłany: 07-04-2016, 11:02   

Grzesiołek graty za samochodu i fajnie że spora benzyna jak na obecne czasy :wink:

Olivia napisał/a:
Dla mnie wszystkie obecnie produkowane Skody są brzydkie i kojarzą mi się z Januszami we flaneli

chyba kupię sobie Janusza i flanelę żeby pasować do całokształtu. :D

gzesiolek 
Forumowicz

Wysłany: 08-04-2016, 15:46   

Olivia, nowsza Mazda 6 (po FL) ma przyjemniejsze pierwsze wrażenie, bo więcej przeszyć skórą i pseudo skórą na kokpicie czy tunelu centralnym... ale design wielu osobom nie pasuje...

No i może Tobie wygodniej w mniejszych/ciaśniejszych fotelach... jako drobnej osóbce :P

custom, wciąż liczę na to, że Mazda wypuści M6 MPS z silnikiem z nowej CX9, czyli taki jak u mnie ale z doładowaniem...
Wtedy po leasingu pewnie bym się skusił na wymianę ;) i wtedy miałbym szanse z Twoim "kurakiem pędziwiatrem" :mrgreen:

Olivia 
Forumowicz
Pod nickiem

Wysłany: 08-04-2016, 18:34   

custom, na tym forum handel ludźmi jest źle postrzegany ale flanele i sumiastego wąsa nikt Ci nie zabroni;) grzesiolek, może następnym razem 6-stke wypożyczę po FL ale żeby miała bogatsze wyposażenie. Jak na razie poluje na BMW 3 cabrio. Jeszcze kabrioletu nie prowadziłam. Ale będzie ciężko kabrio w wypożyczalni dostać, ehh. Dobrze się czuje w większych ruchomościach:) Dużo bezawaryjnych życzę !

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Wysłany: 11-04-2016, 11:02   

Bardzo ładne auto! 8)

A jak wygląda kwestia lakieru? Tzn krązące opowieści, że jest tak miękki, że rysuje się od patrzenia to prawda czy mit? Słyszałem, że sporo osób po zakupie nowej 6 decydowało się od razu na kwarc.

gzesiolek 
Forumowicz

Wysłany: 11-04-2016, 11:35   

Owczar, jest miękki, jest słaby...
i jest wg mnie 2x lepszy niż w Lancerze gdzie też był miękki i słaby, ale rysował się znacznie szybciej... albo mniej na białym widać mikrorysek... np. przy klamkach...

Ja na razie ograniczyłem się do porządniejszego wosku... Jak widzę po forum Mazdy6, wydawanie paru tysięcy na kompletną powłokę kwarc jest ekonomicznie nieuzasadnione...

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Wysłany: 11-04-2016, 11:41   

To chyba problem wszystkich współczesnych aut. Myślę, że na białym nie będzie tego aż tak widać. Najgorsze są ciemne lakiery.

Odpowiedz do tematu