Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.8 GDI] Kontrolka SRS
Autor Wiadomość
7ukasz 
Forumowicz

Auto: Carisma sedan 2000 1,8 GDI
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 08-04-2016, 22:11   [Cari 1.8 GDI] Kontrolka SRS

Witam wszystkich. Ogarniam swoją Carismę i zostało mi kilka drobiazgów. Min świeci się SRS.
Czytałem, że przyczyn może być wiele: taśma w kierownicy, wtyczki pod fotelami czy nawet ktoś pisał, że powodem był spalony bezpiecznik od świateł.
Zauważyłem pod maską czujnik (otwarcia maski?), który nie działa. Jest skorodowany i kabelek jest odłączony, a wtyczka od tego kabelka też jest mocno skorodowana. Zastanawia mnie po co ten czujnik skoro nie ma światła pod maską ( jak mam w innym aucie) i czy może być przyczyną świecącego się SRS.
Mam skaner ELM327 ale mam tylko oprogramowanie do silnika. Czy ktoś takim skanerem próbował skanować problem poduszek? Czytałem, że program MaxiTest pozwala na to ale nie wiem czy zadziała w Carismie, bo przeczytałem to na stronie sprzedającego, który wymieniał inne marki samochodów.
Jeśli chodzi o te wtyczki pod siedzeniami to odpinałem je, bo demontowałem fotele. Naprawiałem gąbki i prałem pokrowce. Poduszki były na miejscu, a wtyczki nie były zaśniedziałe. Po skończonej pracy wpiąłem je z powrotem.

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 08-04-2016, 22:22   

Jeśli wypinasz takie wtyczki to powinieneś to robić na odłączonym akumulatorze w innym wypadku system SRS zarejestruje błąd i nie będzie działał. Diagnostykę SRS czy kasowanie takich błędów najlepiej przeprowadzić interfejsem MUT w serwisie Mitsu. Żadne Elmy i inne tego typu interfejsy tego nie potrafią i raczej tym interfejsem nie zdiagnozujesz tego silnika bo ten interfejs współpracuje z silnikami w autach wyprodukowanych po 2001r. Tu masz temat o diagnostyce tego silnika http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=40568
Taki czujnik krańcowy zamontowany pod maską na pewno nie jest oryginalny i najprawdopodobniej jest od alarmu i na pewno nie ma żadnego związku z systemem SRS.

7ukasz 
Forumowicz

Wysłany: 08-04-2016, 22:39   

Dzięki za szybką odpowiedź. Mam inne auto w którym jest bezpiecznik od poduszek. Tu takiego nie znalazłem. Miałem odpiąć akumulator ale wtedy wyje alarm ( nie wiem dlaczego). Chyba ma swoje niezależne zasilanie. Nie wiem jak go ominąć, bo mi nie potrzebny i tylko akumulator przez niego szybko się wyczerpuje. Tydzień postoju i nie odpali się na nowym akumulatorze. Może i ten czujnik jest związany z tym alarmem, tyle, że jest odłączony, a nie wyje.
Wracając do tych wtyczek, to wyłączyłem je, bo świecił i tak SRS, a jak się świeci to nie odpalą ( podobno ).
Poczytam o diagnostyce tego auta. Trochę bez sensu co chwilę płacić za podłączenie ( aby ustalić przyczynę, aby potem skasować kontrolkę itp). Muszę tego się pozbyć, bo na przeglądzie powiedzieli, że nie przepuszczą, a i policja dzisiaj mnie kontrolowała i powiedzieli, że zabiorą dowód następnym razem.

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 08-04-2016, 22:46   

Z SRS nic sam nie zrobisz i na prawdę warto zrobić diagnostykę SRS bo wtedy wyjdzie co jest nie tak.
Co do alarmu to powinieneś mieć klucz serwisowy którym wyłączysz alarm i wtedy po odłączeniu akumulatora nic nie powinno wyć. Jeśli chciał byś odłączyć alarm to każdy elektryk samochodowy powinien zrobić to bez problemu.

7ukasz 
Forumowicz

Wysłany: 08-04-2016, 22:53   

Z tego co piszą, to najprawdopodobniej taśma w kierownicy. Kupił bym w ciemno i wymienił, bo taśma 15 zł, a diagnoza 200 zł. Tyle, że w tym aucie jest taki bezsens, że nie gaśnie lampka po usunięciu problemu. Zrobię chyba jak piszesz i dam do diagnosty. Z tym, że jestem sceptycznie nastawiony do tych naszych "fachowców". Może wybiorę się do niemieckiego salonu Mitsu?

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 09-04-2016, 06:49   

Zczytanie błędów nie jest skomplikowaną diagnostyką ale jeśli wyjdą jakieś usterki które będzie trzeba naprawić to niestety ale po naprawie diagnostykę trzeba będzie powtórzyć w celu skasowania błędów.

7ukasz 
Forumowicz

Wysłany: 09-04-2016, 12:22   

A jaki skaner to potrafi obsłużyć? Bo jeśli mam wydać 200 zł za sprawdzenie i drugie 200 zł za ponowne skasowanie plus paliwo, to już bym może coś kupił w tej cenie i by się przydał sprzęt na przyszłość. Diagnosta mówił, że taki skaner 15 tys zł kosztuje ale oni ściemniają często aby drożej skasować.

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 09-04-2016, 17:42   

Nie podpowiem jaki skaner będzie to potrafił bo nie mam wiedzy a te 15 tys wcale nie jest przesadzone bo takie profesjonalne sprzęty wraz z oprogramowaniem i licencją tyle kosztują lub nawet więcej.

Odpowiedz do tematu