Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.8 GDI] 2 bieg ciezko wchodzi
Autor Wiadomość
apg2312 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 26-04-2016, 20:45   

woxy napisał/a:
Przebieg 423tyś, sprzęgło było nabijane nową okładziną w 2007roku, w tym czasie przejechałem 130tyś. Mechanik twierdzi że tarcza nie mogła mi się zużyć w tym czasie.

To jakaś nowa technika, nie prościej było całe sprzęgło wymienić ? No ale to w końcu Twoje auto :)
W każdym razie gdybyś zadał sobie choć trochę trudu, i poszperał na necie, to byś się dowiedział że sprzęgło powinno wytrzymać 100-200 kkm. Oczywiście wiele zależy tutaj od stylu jazdy. Ale po 130 tysiącach km może być jak najbardziej zużyte i do wymiany.
Najprościej na oko sprawdzić stan sprzęgła - jadąc pod górkę na 5 biegu przyśpieszać. Jeśli auto przyśpiesza, to sprzęgło jest ok. Jeśli nie przyśpiesza, lub zwalnia...wiadomo.
woxy napisał/a:
Olej w skrzyni tak samo wymieniany w 2007 roku, w 2010 sprawdzałem poziom przez śrubkę przelewu i olej delikatnie wypływał.

Nawet nie chce mi się pisać. Sam poczytaj :
http://blog.skrzynie.com....-czy-nie-vol-1/
http://mojafirma.infor.pl...yni-biegow.html
http://www.auto-swiat.pl/...i-biegow/tp3l6w

woxy 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI '97 - HB
Wysłany: 26-04-2016, 20:55   

Tak wiec jutro sprawdzę pod górkę i kupię olej (tylko jaki sensowy na taki przebieg?).
Szczerze mówiąc to bezawaryjnie się jeździło, że nawet jakoś nie spostrzegłem, że to już 9 lat minęło.
?>

Jeśli moja wypowiedź znaleziona na forum pomogła w rozwiązaniu jakiegoś tematu to kliknij POMÓGŁ.

apg2312 
Mitsumaniak

Wysłany: 26-04-2016, 21:07   

Ty masz przy GDI japońską skrzynię. Musisz poszukać w instrukcji, jaki tam ma być zalany olej.
Zawsze masz też wyszukiwarki olejów, np :
Motul
https://www.motul.com/pl/.../recommendation
Liqui moly
http://liquimoly.pl/produkty/katalog-wymiany-oleju
czy inne.

woxy 
Forumowicz

Wysłany: 26-04-2016, 21:12   

Dzięki za podpowiedzi :)
Malutkie pytanko ostatnie tylko, czy jest jakiś sposób na naoczne zobaczenie tarczy i oceny jej bez rozbierania skrzyni?
?>

Jeśli moja wypowiedź znaleziona na forum pomogła w rozwiązaniu jakiegoś tematu to kliknij POMÓGŁ.

apg2312 
Mitsumaniak

Wysłany: 26-04-2016, 21:19   

Naocznie...hmmm...z tego co wiem, to trzeba zrzucić skrzynię, inaczej się nie da zobaczyć tarczy sprzęgła.
Ale może któryś inny forumowicz zna jakiś inny sposób oceny sprzęgła, niż "przyśpieszanie pod górkę".

woxy 
Forumowicz

Wysłany: 26-04-2016, 21:22   

Eh, miało być ostatnie , ale tak przeglądam tarcze sprzęgłowe i naszło kolejne pytanie.
Czy zakładając przebieg ponad 444tyś (źle przed chwilą obliczyłem), to stawiamy na samą tarczę bo się okładzina zużyła, czy raczej komplet z dociskiem itd. Bo Tarcza to tanio, ale komplet już nie koniecznie :(
?>

apg2312 
Mitsumaniak

Wysłany: 26-04-2016, 21:28   

No cóż, mamy stare auta, ale sklepy nie wiem czemu nie sprzedają starych części ;)
Jeśli faktycznie miałbyś sprzęgło do wymiany, to ja osobiście wymieniłbym cały komplet. Drożej, ale pewniej. W końcu docisk u Ciebie ma przejechane co najmniej tyle samo km, co sprzęgło - o ile przy "nabijaniu nowej okładziny w 2007 roku" docisk był wymieniany ?

woxy 
Forumowicz

Wysłany: 26-04-2016, 21:34   

Mechanicy co mi robili w 2007 Cari, stwierdzili że sprzęgło zużyte i by się przydało przy okazji wymienić, na to mój teściu powiedział, że ma znajomego co samą okładzinę nabija.
Ja w tym temacie byłem wtedy zielony, więc posłuchałem, poszła nabita tarcza i wszystko było cacy ze sprzęgłem. Docisk nie był wtedy wymieniany, przynajmniej nic mechanicy nie wspominali o innych sprawach.
Cari nabyłem w 2006 roku z niby przebiegiem 125tyś (a faktycznym 292tyś).
Wtedy też niedługo po wymieniałem rozrząd, olej w skrzyni i olej zwykły a także tą tarczę.
?>

apg2312 
Mitsumaniak

Wysłany: 26-04-2016, 22:00   

No to obawiam się, że będziesz miał do wymiany kompletne sprzęgło. Zresztą zużyty docisk może być całym winowajcą :
Kod:
Zbyt słaby docisk może powodować względny poślizg i - co za tym idzie - szybsze zużycie elementów pary ciernej (tarczy docisku i głównie tarczy sprzęgła).

http://autokult.pl/14191,...rzegla-sprzeglo
woxy napisał/a:
Wtedy też niedługo po wymieniałem rozrząd, olej w skrzyni i olej zwykły

Ale rozrząd i olej w silniku od tego czasu już zmieniłeś ? ;)

woxy 
Forumowicz

Wysłany: 26-04-2016, 23:03   

Tak, olej co 15tyś a rozrząd po 132tyś. 12tyś za późno ale pasek był w idealnym stanie.
?>

apg2312 
Mitsumaniak

Wysłany: 26-04-2016, 23:33   

woxy napisał/a:
rozrząd po 132tyś. 12tyś za późno ale pasek był w idealnym stanie

Taaaaa....chciałeś chyba napisać o 42 tyś za późno ? Gratuluję odwagi...ja bym się bał na jednym pasku zrobić więcej niż 60 kkm, nawet mimo tego, że wymiana może być możliwa po 90 kkm (zależy od producenta paska) lub co 5 lat.
W Totka to możesz nie grać, przydziałowy limit szczęścia już wykorzystałeś ;)

Kod:
Producenci w różny sposób podchodzą do wymiany pasków rozrządu. Nie ma standardowych interwałów, ale każdy określa je indywidualnie w instrukcji obsługi auta. W przypadku starszych aut warto te informacje zweryfikować w ASO, bowiem zdarzało się, że producenci korygowali zalecany przebieg paska. W przypadku starszych aut wynosi on zwykle 60-90 tys. km, a nowszych - 120 do 150 tys. km.

Oprócz przebiegu istotny jest też czas użytkowania - najczęściej zaleca się wymianę paska po 5 latach bez względu na pokonany dystans. Powodem tego jest starzenie się gumy, przez co pasek traci swoją wytrzymałość i elastyczność. Kolejnym powodem skrócenia przebiegów, po jakich należy go wymieniać, jest wiek auta. Pamiętajmy, że zalecane interwały między wymianami podaje się dla sprawnych i prawidłowo eksploatowanych aut, w których warunki pracy rozrządu są optymalne.

W starszych samochodach może być z tym nie najlepiej, dlatego okres eksploatacji paska bezpieczniej jest skrócić. Rygorystycznie należy stosować się do zaleceń producenta dotyczących wymiany osprzętu, z którym ma do czynienia pasek, nawet jeśli nie wykazuje on oznak zużycia. Chodzi o rolki prowadzące, rolkę napinacza, tłumik drgań, a często także pompę wody. To ważne, bowiem awarie tych elementów prowadzą zwykle do zerwania paska.

http://www.fakt.pl/Pasek-...ly,92203,1.html
Ja wiem, że Fakt24.pl to nie jest zbyt wiarygodne źródło, ale czasami piszą z sensem.

woxy 
Forumowicz

Wysłany: 27-04-2016, 07:29   

Jednak lipa, a tak się cieszyłem. To nie wysprzęglik (mimo że tamten miał wycieki pod osłoną). Znowu nie mogłem z 3 na 2 wbić.
Sprzęgło raczej ok, z 3ki spokojnie ruszam (nie miałem górki po drodze).

Mnie zastanawia fakt, że problem z biegami objawił się nagle. Z dnia na dzień 3ka i 2ka (redukcja), a w ciągu dalszych 2 tyg trochę rozeszło się na inne biegi, z tym że to głównie przy redukcjach ale minimalnie.

Stąd tak sobie myślę:
1. Skrzynia musiałaby mieć dziurę żeby olej zszedł nagle i to bym zauważył, a skoro problem na razie się nie poszerza, to chyba nie to, ale sprawdzę dzisiaj,
2. Tak samo sprzęgło - z dnia na dzień raczej się nie kończy - no chyba że się rozpadnie, a wtedy będzie to słychać,
3. Snynchronizatory raczej też się nie psują nagle tylko problem postępuje - chyba że się rozleciał, to raczej byłoby słychać w skrzyni.

EDIT: Olej w skrzyni był, ale i tak wymieniłem. Niestety to też nic nie dało. Teraz zauważam nawet pogorszenie wysprzęglania, bo mi zgrzytają biegi które wcześniej (przed wymianą wysprzeglika i oleju) nie zgrzytały. Miałem kupić pompę ale jak to nie to to tylko kasa w błoto, spróbuję kupić reperaturkę pompy.

EDIT2: Cari poszła do mechanika, zobaczymy co z tego wyniknie.

EDIT3: Po dłuugim okresie naprawy (mechanik się zbierał jak pies do jeża, szukając przyczyni w linkach, lewarku itp.). Wymienione sprzęgło (komplet) - uszkodzona sprężyna w tarczy sprzęgła (pękła i ocierała o tarczę zamachową + ugnieciony docisk (tego nie wiem bo nie znam się i nie mam do porównania czy tak było rzeczywiście). Po tym mechanik stwierdził, że skrzynia jest OK, więc składa i ma grać. Niestety po pierwszym ucieszeniu, problem 2-ki wrócił, także to jednak skrzyniowy problem (tak też sugerowałem mechanikowi od początku, ale wiedział swoje). Zobaczymy, pewnie na wymianie skrzyni się skończy.
?>

Odpowiedz do tematu