Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[EAxx] Mrugająca kontrolka TCL
Autor Wiadomość
bialyjayz 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5 V6 Avance
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 29-07-2014, 22:03   

dawinet napisał/a:
jak wyłączyć system kontroli trakcji nie posiadam przycisku przy kierownicy, jakiś bezpiecznik >?

przycisk jest nie przy kierowcnicy,a pod światłami przeciwmgielnymi/ przeciwmgłowymi, pod sterowaniem lusterek itp. po lewej stronie kierowcy :)

dawinet 
Forumowicz

Auto: GALANT AVANCE 2.5
Wysłany: 30-07-2014, 11:33   

bialyjayz napisał/a:
dawinet napisał/a:
jak wyłączyć system kontroli trakcji nie posiadam przycisku przy kierownicy, jakiś bezpiecznik >?

przycisk jest nie przy kierowcnicy,a pod światłami przeciwmgielnymi/ przeciwmgłowymi, pod sterowaniem lusterek itp. po lewej stronie kierowcy :)

masz mnie za takiego głąba ? :) przecież wiem gdzie jest podałem miejsce w zaokrągleniu :P nie mam wogóle tego przycisku w samochodzie to jest pewnie, więc co dalej ?

bialyjayz 
Mitsumaniak

Wysłany: 30-07-2014, 15:25   

dawinet napisał/a:
masz mnie za takiego głąba ? przecież wiem gdzie jest podałem miejsce w zaokrągleniu nie mam wogóle tego przycisku w samochodzie to jest pewnie, więc co dalej ?

to skąd wiesz, że masz TLC ?

Tomek 
Mitsumaniak
forumowy ekspert

Auto: Q50s Red Sport
Wysłany: 30-07-2014, 15:27   

bialyjayz napisał/a:
dawinet napisał/a:
masz mnie za takiego głąba ? przecież wiem gdzie jest podałem miejsce w zaokrągleniu nie mam wogóle tego przycisku w samochodzie to jest pewnie, więc co dalej ?

to skąd wiesz, że masz TLC ?

dokładnie

pokaż zdjęcia spod maski (okolica przepustnicy, to powiem, czy masz TCL)
albo rzuć VIN
Fiat Ducato L4H3 2.3 '15 - (09.2020 - ? )
FZ1 Yamaha Fazer '07 - (08.2021 - ? )

Były:
EA5A - Czarne Avance '01 - (02.2010 - 11.2013)
CJ4A - (08.2010 - 04.2011)
EA5W - Granatowy Elegance '02 - (11.2013 - 08.2014)
CA4A - Błękitne Malibu '95 - (01.2013 - ? )
DA5A - Czarny Avance - podejście drugie '04 - (05.2015 - 10.2018)
ER-5 - Niebieskie Kawasaki '99 - (06.2014 - 02.2021)
URL=https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=109619]E70 BMW X5 40d '12 - (08.2019 - 11.2021)

dawinet 
Forumowicz

Wysłany: 30-07-2014, 16:46   

to może inaczej, ja nie mam tlc ale nie moge ''zapiszczeć'' oponami przy ruszaniu więc jest to jakaś kontrola trakcji jeśli się nie mylę i chciałbym to wyłączyć chwilowo

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 30-07-2014, 17:31   

Zapomniałes chyba wspomnieć że masz automat, skoro dobrze wiesz ze nie masz TCL to skad pomysł na to ze ktos coś takiego mogl zamontowac??
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

dawinet 
Forumowicz

Wysłany: 30-07-2014, 17:43   

tzn słuchaj nie chodzi mi o tlc tylko o to aby wyłączyć system który przyblokowuje koła podczas szybkiego ruszania, chciałbym zapiszczeć kołami ale nie mogę da się to wyłączyć ? tak mam automat.

malina_drizzt 
Forumowicz

Auto: Galant 2.5v6
Wysłany: 30-07-2014, 18:45   

dawinet napisał/a:
tzn słuchaj nie chodzi mi o tlc tylko o to aby wyłączyć system który przyblokowuje koła podczas szybkiego ruszania, chciałbym zapiszczeć kołami ale nie mogę da się to wyłączyć ? tak mam automat.

Zapiszczeć automatem :shock: ciężki temat.
Pomijając fakt, że jest to kompletnie bez sensu i niszczy skrzynię, to normalnie ruszając bez jednoczesnego wciskania hamulca nie za bardzo się da.

bialyjayz 
Mitsumaniak

Wysłany: 30-07-2014, 19:31   

gdybyś miał "TCL" to przy próbie ruszenia z piskiem opon na desce rozdzielczej pokazała by Ci się kontrolka z pomarańczowym "autem w poślizgu" tak by opisał :P
po chwili by zgasła bo zasada działania podobna do ABS, działa szybko by po chwili się wyłaczyć i pozwolić Tobie na normalną jazdę.
A co do mieszania na a/t.... hmmm jakbyś miał tam opony 175/13 cali to kto Cie tam wie :P

Tomek 
Mitsumaniak
forumowy ekspert

Auto: Q50s Red Sport
Wysłany: 31-07-2014, 07:55   

malina_drizzt napisał/a:

Pomijając fakt, że jest to kompletnie bez sensu i niszczy skrzynię, to normalnie ruszając bez jednoczesnego wciskania hamulca nie za bardzo się da.

nie jeździłem Galantem automatem, ale w innych się da, bez problemu i bez wciskania hamulca
kwestia tylko dopasowania opon do asfaltu
Fiat Ducato L4H3 2.3 '15 - (09.2020 - ? )
FZ1 Yamaha Fazer '07 - (08.2021 - ? )

Były:
EA5A - Czarne Avance '01 - (02.2010 - 11.2013)
CJ4A - (08.2010 - 04.2011)
EA5W - Granatowy Elegance '02 - (11.2013 - 08.2014)
CA4A - Błękitne Malibu '95 - (01.2013 - ? )
DA5A - Czarny Avance - podejście drugie '04 - (05.2015 - 10.2018)
ER-5 - Niebieskie Kawasaki '99 - (06.2014 - 02.2021)
URL=https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=109619]E70 BMW X5 40d '12 - (08.2019 - 11.2021)

radek79 
Mitsumaniak

Auto: x5
Wysłany: 31-07-2014, 09:35   

Cytat:

malina_drizzt napisał/a:

nie jeździłem Galantem automatem, ale w innych się da, bez problemu i bez wciskania hamulca
kwestia tylko dopasowania opon do asfaltu

na 15 i chińskich oponach bez problemu zapiszczysz, jak masz 17 felgi i dobre markowe opony nie da rady chyba że złapie troszkę żwirku lub piasku na asfalcie
moje http://forum.mitsumaniaki...1458294#1458294

dawinet 
Forumowicz

Wysłany: 31-07-2014, 18:33   

ahhha czyli wszystko jasne dzięki za odpowiedz :D

Zhan 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5 '99 EA5A tiptronic
Wysłany: 30-04-2016, 23:47   [EA5A/W 2.5] Problem z mrugająca kontrolką TCL

Witam,

Od kilku dni próbuję ustalić o co chodzi z moim galem i niestety muszę zwrócić się o pomoc, może komuś coś się skojarzy żeby nie naprawiać kolejnych elementów po omacku. Tak więc od początku. Jako, że nazbierało się kilka rzeczy do wymiany (głównie zawieszenie) postanowiłem załatwić wszystko za jedną wizytą w warsztacie. Dodam tylko, że przed serwisem nie było żadnych problemów, silnik pracował jak trzeba, CE ani inne kontrolki nie sygnalizowały żadnych błędów. Wspomniane naprawy jakie były wykonane to tylne amortyzatory, kilka wahaczy, sworzeń, łącznik stabilizatora, piasta z tyłu i uszczelka pod pokrywą zaworów. Po wyjechaniu z warsztatu pojechałem jeszcze do elektromechanika bo miałem podejrzenie złego wskazywania czujnika temperatury silnika. Okazało się, że czujnik faktycznie przekłamuje a przy okazji z odczytanych błędów skrzyni biegów okazało się, że jest jakiś problem z czujnikiem przepustnicy. Wracając od elektryka zauważyłem, że w momencie gwałtownego przyspieszenia zaczyna migać kontrolka "TCL OFF". Początkowo podejrzewałem nową piastę tylną firmy Tora, o której czytałem trochę złych opinii. niestety jako, że błąd pojawił się po wyjściu od elektryka nie miałem możliwości odczytania błędu przy pomocy komputera diagnostycznego. Od tamtej pory problem występuje cały czas, mogę jeździć spokojnie cały dzień i nic się nie dzieje, wystarczy tylko dynamicznie przyspieszyć i zaczyna migać TCL OFF. Oczywiście wyłączenie silnika na kilka sekund wyłącza sygnalizacje błędu. Postanowiłem zatem wymrugać błędy. Kontrolka ABS wymrugała błędy 22, 23 i 24 a skrzynia kod 14. I tu pojawiają się pytania. Czy te błędy mogą mieć związek z kontrolką TCL? Jeśli tak to czemu do tej pory wszystko było ok? Ruszana była tylko jedna piasta więc kody z pozostałych kół (być może wszystkie błędy) są archiwalne. Czy podłączenie komputera diagnostycznego mogło "aktywować" błąd objawiający się mruganiem TCL? Niestety nie mogę wykasować błędów ABS metodą nożną, kontrolka cały czas wymruguje kody nie zważając na wciskanie pedału. Zauważyłem jeszcze jedną rzecz, jeśli uruchomię silnik w trybie diagnostycznym, kontrolka TCL OFF też zaczyna mrugać jakieś sekwencje, jakby kod 12 i 36 niestety nie potrafię ich zinterpretować. Nagrałem to i wrzuciłem na YT:

https://www.youtube.com/watch?v=5saOEXZB6M0

Z góry dziękuję za pomoc w rozwiązaniu problemów.

P.S. Może ktoś mi podać namiar na sprawdzonego producenta i model czujnika temperatury silnika? Niestety czujnik, który zamontowałem (nie pamiętam symbolu) po awarii oryginalnego zaniża wynik pomiaru w efekcie czego silnik się przegrzewa .

Odpowiedz do tematu