[Cari 1.6] Dziwny dzwięk na niskich obrotach |
Autor |
Wiadomość |
Wojdusz
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 23-04-2016, 22:44 [Cari 1.6] Dziwny dzwięk na niskich obrotach
|
|
|
Witam,
dziś zauważyłem, że na bardzo niskich obrotach ok 0.7k (tak mi na gazie pracuje auto), słychać dość dziwny dzwięk, takie cykliczne stukanie. Po wciśnięciu sprzęgła owe stukanie ustaje. Dodam, że ono pojawia się jedynie przy bardzo niskich obrotach, jak już przygazuje do 1k to nic nie słychać. Nie mam pojęcia od kiedy to występuje, gdyż nie zwracalem w ogole na to uwagi - dziś mi znajomy o tym powiedział. Czy jest to łozysko wałka napedowego skrzyni? Wyczytałem również, że może to zwykłę wibracje od niskich obrotów, ale dlaczego wtedy po wcisnieciu sprzegla znikalyby te dzwieki? Bardzo proszę o pomoc, gdyż samochód mi potrzebny na majówkę i nie wiem czy mogę takim wyruszyć w trasę |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 24-04-2016, 09:07
|
|
|
Najprawdopodobniej jest tak jak podejrzewasz - łożysko wałka wejściowego skrzyni, jezeli jest to słabo słyszalne/dostrzegalne i w czasie jazdy nie ujawnia się w żaden niepożadany sposób to raczej nie powinno Cie mocno niepokoić |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
MManiak
Forumowicz

Auto: Carisma 1.9 DID 102KM
|
|
|
|
 |
Wojdusz
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 24-04-2016, 09:34
|
|
|
MManiak, ciężko ocenić, ponieważ dźwięki nie są bardzo wyraźne, ale całkiem możliwe, że to samo.
robertdg, Przy wyższych obrotach na postoju nic nie słychać, tak jak i w czasie jazdy. Dodatkowo teraz zauwazylem, ze przy nizszej temperaturze (takiej, że obroty już spadną poniżej tysiąca -> wczoraj przy ok. 80 stopniach było to słyszalne) nie ma tego dzwieku, czy jest to możliwe, ze olej skrzyni pod wpływem temperatury zmienia trochę swój stan skupienia i wtedy zaczynają się te dźwięki? Może zwykła wymiana oleju pomoże w tym przypadku?
Co więcej, usłyszałem dziś dodatkowo takie świszczenie, które już jest cały czas przy każdych obrotach. Ono ustępuje już przy minimalnym wciśnięciu sprzęgła (wciskam centymetr i dźwięki ustają), czy to też to łożysko skrzyni? |
|
|
|
 |
remi
Forumowicz
Auto: Lancer VIII 1,8 Pb
Pomógł: 34 razy Dołączył: 28 Wrz 2010 Posty: 810 Skąd: wałbrzych
|
Wysłany: 24-04-2016, 18:16
|
|
|
U mnie jakeś 5 lat tak było. Stwierdziłem, że naprawię jak bardziej się zepsuje. Sprzedałem auto a tego nie naprawiłem. Dodam, że zimny hałasował mocniej....a w zimie, to nawet bardzo. Jak wciskałem sprzęgło było cicho. |
|
|
|
 |
davitxx
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Carisma 1.6 16V
|
Wysłany: 05-05-2016, 13:27
|
|
|
Podepnę się pod temat bo wydaje mi się, że mam podobne objawy.
Słychać było najpierw takie cykanie spod maski i mechanik powiedział, że może to być zużyte łożysko sprzęgła, ponieważ po samym dotknięciu pedału sprzęgła dźwięk ustawał.
Dodatkowo miałem "luz na kole pomiędzy skrzynią a silnikiem" przez co czasem stukało przy zbyt dynamicznej zmianie biegów.
Dziś podczas drogi do pracy coś mocno łupnęło i niestety dalej nie pojechałem.
Silnik pracuje, pedał sprzęgła mogę naciskać, biegi mogę wrzucać ale auto nie jedzie... mogę puścić sprzęgło na biegu i nic.
Mam zamiar oddać je do mechanika w Łodzi ale nie wiem do którego i na co się nastawiać...
Podpowiecie coś? |
|
 |
remi
Forumowicz
Auto: Lancer VIII 1,8 Pb
Pomógł: 34 razy Dołączył: 28 Wrz 2010 Posty: 810 Skąd: wałbrzych
|
Wysłany: 05-05-2016, 17:10
|
|
|
Napisz czy prędkościomierz pokazuje szybkość. Ja stawiam na ukręconą półoś, albo lewa półoś wypadła ze skrzyni biegów. Jeśli to pierwsze, to łatwo znajdziesz, jak kolejne, to musisz niestety dobrać się do.wewnętrznego przegubu i zobaczyć seger, czy nie wypadł...najpierw zlej olej ze skrzyni. |
|
|
|
 |
davitxx
Mitsumaniak

|
Wysłany: 06-05-2016, 08:22
|
|
|
Dzięki za odpowiedź.
To samo podejrzenie padło po wstępnej rozmowie z mechanikiem.
Dodatkowe objawy:
- po wrzuceniu jedynki autem da się ruszyć do przodu delikatnie
- na wstecznym nie da się ruszyć.
- biegi nie wchodzą bez wciśnięcia sprzęgła.
- nie ma żadnych dziwnych dźwięków.
w środę prawdopodobnie zajrzy mechanik.
Dam znać. |
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 06-05-2016, 09:45
|
|
|
davitxx, jak byś szukał skrzyni lub części to warto rozejrzeć się za JB3 lub ewentualnie JB1 od Renault, wyjdzie to sporo taniej a w zasadzie cała skrzynia pasuje oprócz elementu obudowy skrzyni łączącego się z silnikiem. Do swojej Carismy wrzuciłem JB1 którą kupiłem za 350zł więc cenowo wyszło dużo korzystniej niż jak bym kupił od Carismy. |
|
|
|
 |
davitxx
Mitsumaniak

|
Wysłany: 06-05-2016, 14:15
|
|
|
Dzięki za podpowiedź,
wiecie gdzie podczepię linkę żeby zaholować auto do mechanika? Jest jakieś ucho/miejsce na to?
[ Added: 06-05-2016, 22:51 ]
Auto zostało odstawione do mechanika.
Skrzynia się rozleciała i jest do wymiany.
Obudowa posypała się i powypadały elementy z wnętrza skrzyni...
Po jej zdjęciu zobaczy się co ze sprzęgłem i czy jest już do wymiany.
Ma ktoś z forumowiczów może namiary na jakąś dobrą skrzynię w rozsądnej cenie lub może polecić jakieś z konkretnych numerów? |
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 07-05-2016, 08:38
|
|
|
Każda od tej wersji silnika będzie pasowała, jedynie różnice mogą być w przeożeniach. Jeśli cała jest część obudowy od strony silnika to na prawdę rozważył bym skrzynię do Renault bo jest większy wybór. |
|
|
|
 |
davitxx
Mitsumaniak

|
Wysłany: 11-05-2016, 15:29
|
|
|
Skrzynia do wymiany i zdemontowana więc poszukiwania czas zacząć.
Jako, że mechanik czeka na dostarczenie skrzyni to zależy mi na jej szybkim odnalezieniu.
Obudowa skrzyni ma numer 7700113677
Natomiast na skrzyni jest oznaczenie JB3 243-7
Pytanie brzmi które skrzynie będą pasowały 1:1 bez przekładania elementów?
Mój mechanik nie jest do tego skory a obudowa jest uszkodzona.
EDIT:
Nowa skrzynia u mechanika. Po założeniu okaże się w jakim jest stanie.
Kupiłem skrzynię od Carismy 1.6 o oznaczeniu takim samym tylko bez (-7) |
|
 |
Wojdusz
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 14-05-2016, 17:49
|
|
|
remi napisał/a: | Napisz czy prędkościomierz pokazuje szybkość. Ja stawiam na ukręconą półoś, albo lewa półoś wypadła ze skrzyni biegów. Jeśli to pierwsze, to łatwo znajdziesz, jak kolejne, to musisz niestety dobrać się do.wewnętrznego przegubu i zobaczyć seger, czy nie wypadł...najpierw zlej olej ze skrzyni. |
Mi prędkościomierz raz pokazuje prędkość a raz nie. A czasami waruje, podczas jazdy spada do zera i podnosi się do odpowiedniej prędkości i tak po kilka razy. Myślałem ze po prostu czujnik się zepsuł.
[ Dodano: 14-05-2016, 17:58 ]
robertdg napisał/a: | Najprawdopodobniej jest tak jak podejrzewasz - łożysko wałka wejściowego skrzyni, jezeli jest to słabo słyszalne/dostrzegalne i w czasie jazdy nie ujawnia się w żaden niepożadany sposób to raczej nie powinno Cie mocno niepokoić |
Przy dawaniu gazu słychać szuranie/tarcie jakby właśnie łożyska. Czy to już jest niepokojący objaw? |
|
|
|
 |
|