Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
zawieszenie przód czy to normalne
Autor Wiadomość
Domo 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer Sportback 1.8 2009r
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 10-05-2016, 22:26   zawieszenie przód czy to normalne

Witam wszystkich ponownie, mam pytanie odnośnie przedniego zawieszenia. Auto jak już postoi kilka godzin to przy pierwszym ruchu kierownicy jest taki stuk jakby na sprężynie puściło naprężenie. Podejrzewałem może łożysko amortyzatora, ale tam ładnie wszystko działa co zauważyłem że gdy auto nawet w momencie gdy nie stoi na podnośniku to sprężyna na przednich amortyzatorach ma luz jestem wstanie poruszyć nią niewiele ale jestem to znaczy że nie ma docisku. Trochę zgłupiałem bo wydaję mi się że nie powinno tak być jak auto stoi na kołach czy to jest normalne ? ?I w tym momencie podejrzewam że właśnie ten luz powoduje ten odgłos sam nie wiem. Zawieszenie na dołkach cichutko. Lewa i prawa strona ma podobny luz. Proszę o podpowiedzi :)

Dzięki

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 10-05-2016, 22:37   

Sprawdź czy sprezyna nie jest pęknięta, sprezyna nie powinna dac sie obrócić nawet na rozciągniętym zawieszeniu
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

Domo 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer Sportback 1.8 2009r
Wysłany: 11-05-2016, 06:46   

Sprawdzałem kilka razy na pewno nie są pęknięte ale tak jak mówię lewa i prawa strona ma taki sam luz. Jeżeli nie na sprężynie to na czym to wszystko się trzyma:D

PS. Czy mógłby ktoś sprawdzić w swoim lancerku czy jest wstanie ruszyć sprężyną ? Nie trzeba auta podnosić jest na tyle miejsca że można ręce włożyć bez problemu :)

pawlisko 
Nowy Forumowicz
potępiony

Auto: Lancer X, Outlander III, BMW7
Wysłany: 06-06-2016, 23:50   

Domo napisał/a:
Sprawdzałem kilka razy na pewno nie są pęknięte ale tak jak mówię lewa i prawa strona ma taki sam luz. Jeżeli nie na sprężynie to na czym to wszystko się trzyma:D

PS. Czy mógłby ktoś sprawdzić w swoim lancerku czy jest wstanie ruszyć sprężyną ? Nie trzeba auta podnosić jest na tyle miejsca że można ręce włożyć bez problemu :)

w dwóch... nic takiego się nie dzieje i sprężyny się nie ruszają, jeden ma przejechane 25 tys, drugi 75, oba 2015

unifil930 
Forumowicz
Peacekeeper

Auto: Lancer1.6 sedan Invite 2015
Wysłany: 08-06-2016, 17:41   

A ja w swoim kręcę sprężyną bez większego kłopotu. W moim aucie "walczyłem" ze stukającym zawieszeniem od wyjechania z salonu. Lancer na tą usterkę był 4 razy w serwisie, dwa razy w Szczecinie i dwa w Koszalinie. Ostatnia wizyta trwała dwa tygodnie i nic nie znaleziono. Oddano mi auto ze stwierdzeniem "poddajemy się" !!!
Po przewertowaniu wszystkich możliwych forów znalazłem info, że trzeba na ostatni zwój sprężyny coś naciągnąć. Kolega z warsztatu doradził przewód/koszulkę igielitową. Zupełnie przypadkiem podczas zmiany opon na letnie zacząłem szarpać się ze sprężyną i powiem szczerze, że byłem bardzo zaskoczony że bez większego trudu skręciłem ją w lewo. Najzabawniejsze i najlepsze jednocześnie było to, że stuki z zawieszenia, które mnie tak prześladowały ucichły w 80 %. Teraz jedynie raz na kilkanaście coś puknie. Podejrzewam, że jak nałożę na sprężyny koszulkę igielitową lub gumową ustaną wszelkie hałasy. Ot i w sprawie sprężyn tak to się ma u mnie. :?

shepmarine 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer 1.8 Sportback
Wysłany: 11-10-2016, 10:21   

Chyba zauważyłem coś podobnego. Taki charakterystyczny metaliczny dźwięk, jakby faktycznie sprężyna właśnie puściła naprężenie. Fakt, słyszę coś takiego bardzo rzadko, ale jednak. Zazwyczaj jak po prostu ruszam (na światłach np.) ale bez żadnej reguły.

Ogólnie póki co nie przejąłem się tym za bardzo, ponieważ nie odczuwam żadnego dziwnego zachowania związanego z tym.

Odpowiedz do tematu