Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Brak kontrolki silnika i odcięty zapłon
Autor Wiadomość
bronek32 
Forumowicz

Auto: CARIZMA 96r 1.6 16v 103km
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 17-12-2012, 22:24   Brak kontrolki silnika i odcięty zapłon

WITAM . Mam problem w trakcie jazdy nagle zgasł silnik żadnych błędów nie wywalił nic tak jakby zabrakło paliwa choć miałem prawie pól zbiornika więc zajrzałem do pompy a w zero życia więc ją podłączyłem na krótko i tu o dziwo chula jak nowa sprawdzam napięci w kości i tu już nie ma nic przez chwile myślałem żę to bezpiecznik bo straciłem kierunki ale zaczeły działać gdzieś mi odcięło dopływ prądu tylko gdzie zacząć bo zielonego pojęcia nie mam . Czy ktoś miał taką przypadłość . Dodam że miałem czasem dziwne objawy przy odpalaniu, po lewej stronie mam dwie diody i czasem jak się jedna paliła to po przekręceniu na rozruch nie było żadnej reakcji dopiero jak zgasła to kręcił , czyżby były właściciel zostawił niespodzianke ze starego alarmu bo nie wszystko zostało zdemontowane z tego alarmu . Ktoś może miał podobny przypadek bo ja w elektryce to tak nie za bardzo . :cry: Dodam jeszcze co dziś zobaczyłem mianowicie nie mam kontrolki silnika wcale się nie zapala na zapłonie dziwne ?????

PINO87 
Forumowicz

Auto: CARISMA1.6 100KM 2000R
Wysłany: 23-12-2012, 13:57   

A silnik odpali jak ją podłączysz na krótko ?

bronek32 
Forumowicz

Wysłany: 26-12-2012, 14:01   Diagnoza braku zasilania

Nie sądzę skoro nie ma prawdopodobnie zasilania komputera albo padł przekaznik lub sterownik ewentualnie gdzieś przerwa w obwodzie , tylko nie mam pojęcia od których obwodów zacząć sprawdzać a do cpu jest ciężki dostęp ?

PINO87 
Forumowicz

Auto: CARISMA1.6 100KM 2000R
Wysłany: 26-12-2012, 14:40   

a kontrolki świecą ci normalnie ? i gasnie kontrolka ecu? a silnik kręci i nie odpala?
jak tak to prawdopodobnie imobilaizer jest winny kluczyk w jakiej kondycji ? rozlatuje sie plastik czy już robileś? bo w nim jest pestka i jak sie kluczyk rozlatuje to latwo ją uszkodzić :(

bronek32 
Forumowicz

Wysłany: 28-12-2012, 10:01   

kontrolki świecą normalnie poza jedną tą od ecu wcale się nie świeci silnik kręci normalnie po za tym że nie pali bo brak iskry a kluczyk jest zapasowy i w dobrym stanie a immo zdaje się być odcięte , jedno co jest dziwne to że kierunki raz działają raz nie coś chyba zwiera na elektryce . dziś już dałem do speca i się okaże co jest bo ja już nie mam pomysłów................?

i9i 
Mitsumaniak
Szary Obywatel

Auto: Reno
Kraj/Country: Holland
Wysłany: 28-12-2012, 10:32   

Jak jednoczesnie nie ma iskry i pompa paliwa stoi to albo immo jednak jest albo pozostałości po starym alarmie. Wcześniej immo dezaktywowało się przyklejając pestkę w okolice anteny na stałe. Co do kontrolki ECU to pewnei już jest masa błędów i poprzednik pozbył się z zegarów żarówki jak to mechanicy mawiają: pali? pali, jeździ? jeździ, to po co Panu ta kontrolka? :mrgreen:

Pomogłem?? Kliknij "Pomógł" nic nie kosztuje a motywuje :)

bronek32 
Forumowicz

Wysłany: 28-12-2012, 19:32   

I po sprawie właśnie wróciłem od mecha wyszło że padł jakiś sterownik i nie udolnie odcięte immo i w końcu się uaktywniło teraz pali na dotyk a żarówka świeciła tak jak powinna tylko jak immo się załączył to i ona zgasła teraz się pali ok. Dzięki za pomoc i zainteresowanie problemem :D :lol:

TomekN 
Nowy Forumowicz

Auto: Colt V 1.6 2000 r
Wysłany: 22-05-2016, 13:38   

A wiesz jaki dokładnie sterownik wymienił? bo mam takie same objawy

Daroos1 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.6 98r.
Wysłany: 20-07-2017, 23:55   Carisma nie pali

Bardzo bym się cieszył jak by ktokolwiek powiedział coś odnośnie sterownika o którym była mowa wcześniej jest mi to bardzo potrzebne tylko że u mnie 2 razy było tak, że samochód gubił masę dorobiłem 2 przewody między innymi między skrzynią a karoserią i sprzęgłem a karoserią. samochód pojeździł dobre 20 tysięcy i po nie umyślnym zostawieniem go na światłach przez okres pracy już nie ruszył. akumulator wymieniłem nic czekam na informację. Za okazany czas bardzo dziękuję ;)

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 21-07-2017, 07:08   

To znaczy, że po wymianie akumulatora silnik nie odpala? Napisz coś więcej, czy po włączeniu zapłonu kontrolki zapalają się normalnie, czy sprawdzałeś błędy silnika, czy rozrusznik kręci a silnik nie odpala?

Odpowiedz do tematu