Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[EA5A/W 2.5] Akcyza
Autor Wiadomość
DMK_PL 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant 2.5 V6 24
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 03-06-2016, 14:20   [EA5A/W 2.5] Akcyza

Witam
Od soboty(28.05) jestem szczęśliwym posiadaczem pięknego Galanta. Niestety jestem nieszczęśliwy z powodu braku akcyzy, przez co nie mogę cieszyć się moim skarbem. Konkretnie chodzi o:
Ogłoszenie
Otóż poprzedni właściciel zapewniał że akcyza jest opłacona i w ciągu 3-4 dni roboczych na mojego maila przyjdzie ona w pliku pdf do wydrukowania. Dziś jest dzień 5 i auto stoi już prawie tydzień. Kontaktu z właścicielem brak, chociaż uprzedzał że wyjeżdża i nie będzie go do 10.06, ale nic nie mówił o wyłączonym telefonie. Nie wiem co mam robić, bo wszystkie oleje, filtry, etc. wymienione i auto w 100% gotowe do użytkowania, ale nie mogę go zarejestrować. Bardzo proszę o pomoc jakie mam opcje.

murek10 
Forumowicz
murek10

Auto: Galant V6 99r sedan, tiptronic
Wysłany: 03-06-2016, 14:35   

Możesz zarejestrowac auto warunkowo bez potwierdzenia zapłaty akcyzy. Potwierdzenie możesz donieść do czasu kiedy ważny będzie tymczasowy dowód rejestracyjny. Generalnie dopuki nie doniesiesz akcyzy nie dostaniesz stałego dowodu. W moim wydziale komunikacji tak robiłem ostatnio, myślę, że w innych zasady są podobne :-)
2x Galant 2,0 - sedan 98, sedan 99

DMK_PL 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 03-06-2016, 14:49   

Tak, mogę, ale jestem jeszcze biednym 23 letnim studentem i ubezpieczenie wyniesie mnie ponad 3000zł, dlatego chciałem zarejestrować auto na współwłaściciela z babcią, co bez akcyzy jest nie możliwe. Bardziej mnie martwi czy jest możliwość że akcyza nie została opłacona. W ogłoszeniu wyraźnie jest napisane że wszystko opłacone.

murek10 
Forumowicz
murek10

Auto: Galant V6 99r sedan, tiptronic
Wysłany: 03-06-2016, 14:56   

Zależy czy i ewentualnie kiedy była opłacona ta akcyza. Możesz sprawdzić po VINie na stronie Izby Celnej czy od tego auta został uiszczony podatek akcyzowy. Chyba, że był płacony na dniach, wtedy może jeszcze nie być go w bazie danych.
2x Galant 2,0 - sedan 98, sedan 99

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Wysłany: 03-06-2016, 15:03   

Bardzo możliwe, że akcyza nie została opłacona. To praktyka handlarzy.. A umowa pewnie na tzw niemca?

Rozrząd już zrobiłeś?

Jeśli nie dostajesz papieru do ręki to nie płacisz kasy. Stara dobra zasada... Teraz nie dość, że musisz zapłacić akcyzę, to możesz mieć problemy za niezrobienie tego w terminie.

DMK_PL 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 03-06-2016, 15:20   

Umowa na niemca??? chyba nie, bo faktura na firmę jego żony(Jam Car)
Na rozrząd czekam, mam nadzieje że w poniedziałek będzie.
Co do problemów za nie zapłacenie akcyzy w terminie, to umowa kupna mnie nie broni?

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Wysłany: 03-06-2016, 15:27   

A to spokojnie, on ma obowiązek opłacić akcyzę. Myślałem, że typowe oszustwo z umową. Jak nie zapłaci grozi mu kara.

Jesli chodzi o ubezpieczenie to poszukaj w kalkulatorach OC. Na pewno znajdziesz coś taniej.

muscle_car 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Galant 2,5 v6 99'
Wysłany: 03-06-2016, 19:12   

Zanim zaśniesz sprawdź w ogóle tutaj https://prod.ceidg.gov.pl/ceidg/ceidg.public.ui/search.aspx bo masz fakturę i więcej danych czy ta firma istnieje. Ja niestety nic na ich temat nie znalazłem.
Pamiętaj pieczątke może sobie wyrobić teraz każdy.

Galant 2,5 V6
Fto GR 2,0 V6

DMK_PL 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 03-06-2016, 21:14   

Sprawdziłem po nr VIN i akcyza jest opłacona. Firma istnieje i chyba wszystko jest ok. Po prostu handlarz nie za bardzo przejmuje się swoimi klientami. Dzięki wszystkim z pomoc, w poniedziałek dam znać jak wygląda sprawa w urzędzie komunikacji.

Tomasz87 
Mitsumaniak

Auto: Outlander II 2.4 MIVEC
Wysłany: 04-06-2016, 01:54   

DMK_PL napisał/a:
Tak, mogę, ale jestem jeszcze biednym 23 letnim studentem i ubezpieczenie wyniesie mnie ponad 3000zł, dlatego chciałem zarejestrować auto na współwłaściciela z babcią, co bez akcyzy jest nie możliwe. Bardziej mnie martwi czy jest możliwość że akcyza nie została opłacona. W ogłoszeniu wyraźnie jest napisane że wszystko opłacone.

Słuchaj, jest ubezpieczyciel z Ergo Hestia: https://www.youcandrive.pl/, wszystko ogarniesz z poziomu strony internetowej. Ich zaletą jest to, że nie liczą zwyżki dla młodych kierowców, tak jak to jest w innych Towarzystwach Ubezpieczeniowych... Dodatkowo, mogę dla Ciebie wygenerować kod na dodatkowe 5% zniżki. Oczywiście i dla mnie z tego będzie jakiś fant, ale po prostu doradzam, your choice :)
Jesteś zainteresowany, to odezwij się po kod na PW.

Odpowiedz do tematu