|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Problem z ASC i tempomatem |
Autor |
Wiadomość |
volvox_globator
Forumowicz

Auto: Pajero III 3.2 DI-D 2003
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 08-06-2016, 21:57 Problem z ASC i tempomatem
|
|
|
Mam problem z kontrolą trakcji (ASC). W czasie jazdy co jakis czas zapalają się kontrolki ASC i ASC OFF (te pomarańczowe koło siebie, na gorze z lewej). Samochod jedzie normalnie. Zazwyczaj kontrolki zapalają się kiedy ODPUŚCi się gaz, po dodaniu gazu kontrolki za chwilę gasną. Obie kontrolki zapalają także ZAWSZE po zatrzymaniu samochodu (np. na światłach). Dodatkowo jak uruchomię tempomat to dziala on kilka sekund, po czym sam się wyłącza. Najczęściej kilka sekund po wyłączeniu się tempomatu zapalają się kontrolki ASC i ASC OFF. Uruchomienie tempomatu przy "zapalonych" kontrolkach ASC i ASC OFF jest niemożliwe.
Chciałem się zapytać o możliwe przyczyny. Do głowych przychodzi mi jedynie czujnik ABS, choć sam ABS działa. Czy jest jakiś sposób na sprawdzenie czy czujniki ABSu działają prawidłowo?
Jest świeżo po wymianie taśmy zwijaka którą wymieniałem z powodu braku możliwości włączenia tempomatu. Jak już wymieniłem i przyciski działają to się okazało że i tak go nie uruchomie z powodu innego problemu :/ (na starym "zwijaku" problem z lampkami ASC i ASC OFF też występował).
pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedz
EDIT:
Problem był z czujnikiem ABS. Po wymianie czujnika problem nie występuje. |
|
 |
|
|