|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Zamknięty przez: Kmer 16-10-2009, 18:47 |
Jak sprowadzić auto: od A do Z |
Autor |
Wiadomość |
macia
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2.4 cvt 2010
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 19 razy Dołączył: 03 Lip 2006 Posty: 3163 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 16-04-2007, 19:33 Jak sprowadzić auto: od A do Z
|
|
|
Proszę wszystkich, którzy to mają za sobą o informację od początku do końca, co na miejscu trzeba załatwić, by wrócić autem ze wszystkimi niezbędnymi papierami, opłatami itp, itd. Krótko mówiąc: mam pieniądze, znalazłem auto, chcę sam je kupić u Niemca i wrócić na kołach do kraju. Jakie papiery muszę mieć, żeby móc jechać, przekroczyć granicę, zarejestrować i ubezpieczyć. Z góry dzięki za odpowiedzi. |
Ostatnio zmieniony przez macia 16-04-2007, 21:20, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Pomógł: 74 razy Dołączył: 03 Mar 2006 Posty: 12275 Skąd: Gdańsk
|
|
|
|
 |
macia
Mitsumaniak

|
Wysłany: 16-04-2007, 21:28
|
|
|
Myślę, że przyda się nie tylko nam
Z tego co udało mi się do tej pory ustalić:
1) umowa kupna-sprzedaży
2) z dokumentami idziemy do wydziału komunikacji, który jest ponoć w każdej małej mieścinie w Niemczech. Podobno nawet po polsku są tam informacje, a nawet jeśli nie to się przecież po angielsku dogadam. Tam wyrejestrowujemy auto i kupujemy tablice, które upoważniają nas do poruszania się autem i opuszczenia kraju (żółte za 87euro bodajże na kilka dni, czerwone, droższe 150euro na dwa tygodnie).
Większość z tych rzeczy jest na stronie http://tmp.sysinfo.pl/auto.php
Z tym, że w punkcie formalności jest dla mnie kilka niewiadomych: co to jest brief, AU i czy poświadczenie wymeldowania mam żądać od sprzedającego, czy w urzędzie przy kupnie tablic próbnych??? |
|
|
|
 |
taisho [Usunięty]
|
Wysłany: 16-04-2007, 23:20
|
|
|
ja mam już to za sobą a nawet na przestrzeni kilku ostatnich lat dosyc często przyprowadzałem a to dl siebie a to dla szwgrów czy znajomych..
do rzeczy:
1) umowę kupna sprzedarzy najlepiej wziąć ze sobą i najlepiej dwu języczna(zaoszczedzisz 20 zł na tłumaczeniu) są one dostępne gotowe do druku w wiekszości stron motoryzacyjnych
2)urzędy są ale nie w karzdej miescinie niestety, czasami zdarza sie ze trzeba pojechac ale za zwyczaj w promieniu 40 km znajdziesz, chyba ze to duze miasto to na miejscu na pewno...
3)BRIEF"u są dwa rodzaje(mały i duży) i obydwa musisz dostac::: sa to zielone papierki - karty pojazdu czy tez jak kto woli dowody rejestracyjne-maly jest wielkosci tak jak u nas mniejwiecej a duzy formatu a4 zlozonego na pół i są w nim te same informacje co na małym(wszystkie dane techn. wlasciciele i.t.p)DUZY jest odpowiednikiem naszej karty pojazdu
4) AU jest to badanie spalin pojazdu i ta kartka moze wygladac ruznie, jest to rodzaj faktórki stwierdzajacej ze auto nie truje atmosfery
5) TUV jest to przeglad techniczny ktory tez musisz miec aktualny aby zarejestrowac autko w niemczech
6) nie ma już od roku poświadczenia wymeldowania na kartce, poprostu w urzedzie przy rejestracji pani ci obetnie róg małego BRIEFU
teraz tak:jesli auto posiada jeszcze tablice to super wsiadasz jedziesz do urzedu, jesli nie ma bo tez jest taka mozliwosc to sprzedajacy powinien ci udostepnic żułte tablice na dojazd do urzedu, poniewaz urzędnik czesto sprawdza numery nadwozia
cala rejestracja ogolnie rużni się w zależnosci od regionu, ale zazwyczaj jest to proces zautomatyzowany, wchodzisz bierzesz numerek, jak twoja kolej dajesz papiery mowisz ze"AUSLAND" czyli wywoz za granice pani ci drukuje ksiazke wywozowa z ktora idziesz do budki badz biura malego(wisza w szybach tablice rejestracyjne) i tam pani ci bierze ksiazke wywozowa (ta co zostala wczesniej wydrykowana ) i robi ci blachy na miejscu w 2minuty i oplacasz razem z ubezpieczeniem(ta sama pani od TABLIC REJESTRACYJNYCH) a ubezpieczenie to kilka kartek róznokolorowych w stylu malego notesika
ceny wachaja sie od 130-150 euroza tablice czerwone na 2 tyg,mozesz tez wziac tablice czerwone na tydzien sa tansze a pare dyszek, nie polecam tablic ŻÓŁTYCH poniewaz policja w polsce potrafi narobic problemow(ŻÓŁTE- tablice tymczasowe, CZERWONE- wywozowe czyli właściwe)
osobiscie preferowalem przywoz na lawecie, mniejszy koszt i problem
W POLSCE:
proces zaczyna sie od badania technicznego okolo 170-200zł
potrzebne ci tlumaczenia brifów 20zł od strony czasami taniej
potem urząd celny opłacasz 3,1% "PODANEJ" ceny auta do 2 litrow pojemnosci a powyzej chyba kolo 13%(wypelniasz deklaracje celna sam albo agencja celna za pare zl ci wypełni)
nastepnie urzad skarbowy i oplata od postanowienia ze nie jestes watowcem 150zł lub 300 jesli rejestrujesz tez wspolwlasciciela
oraz urzad rejestracyjny tam placisz 500zł na pseudo RECYKLING oraz 220 (chyba) za tablice i 75zl karta pojazdu
NA CZERWONYCH BLACHACH mozesz jezdzic do chwili utraty waznosci czyli ubezpieczenia niemieckiego(wytloczone na tablicy rejestracyjnej) a potem mozesz normalnie ubezpieczyc u polskiego ubezpieczyciela (jak dostaniesz wlasne polskie numery to poprostu dopisuja w ubezpieczeniu)
WSZYSTKIE DANE ktore opisalem MOGĄ SIE nieznacznie róznic w zaleznosci od regionu kraju zarowno polskiego jak i niemieckiego
mam nadzieje ze nie napisalem sie tyle na marne i ze ktos to przeczyta i sprowadzi sobie ulubiona rakiete |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

|
|
|
|
 |
macia
Mitsumaniak

|
Wysłany: 17-04-2007, 08:18
|
|
|
taisho napisał/a: | BRIEF"u są dwa rodzaje(mały i duży) i obydwa musisz dostac |
Rozumiem, że daje mi te dokumenty sprzedający???
taisho napisał/a: | osobiscie preferowalem przywoz na lawecie, mniejszy koszt i problem |
Hmmm, laweta kosztuje 2 tysie. Trochę więcej niż pojechać samemu, jak sobie liczyłem... Jeśli się mylę, to wyprowadź mnie z błędu.Poza tym: powrót do domu nowym rekinem - bezcenne
taisho napisał/a: | mam nadzieje ze nie napisalem sie tyle na marne |
Jasne, że nie, pomogłeś bardzo, na pewno Twoja wiedza zostanie odpowiednio wykorzystana |
|
|
|
 |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Pomógł: 89 razy Dołączył: 15 Kwi 2005 Posty: 9211 Skąd: s kątowni
|
Wysłany: 17-04-2007, 15:01
|
|
|
proponuje kol. TAISHO przyznac "pomogl" |
|
|
|
 |
pplmr012
Mitsumaniak
Auto: Galant EA5A '02 U88
|
Wysłany: 17-04-2007, 19:54
|
|
|
Witam,
To jak sprowadzić już wiemy.
Mnie i chyba nie tylko mnie interesuje do jakiego stopnia negocjowalne są ceny te np. z autoscout24 albo mobile.de, bo chyba są do negocjacji?
Jeżeli ktoś kupował niech rzuci trochę światła.
Może coś takiego, http://www.mobile.de/SIDU...11111254927820& trochę daleko, http://de.wikipedia.org/wiki/Jettingen ale wygląda nieźle, szkoda że nie ma zdjęć ze środka.
Pozdrawiam,
mr012 |
|
|
|
 |
taisho [Usunięty]
|
Wysłany: 17-04-2007, 20:41
|
|
|
witam do MACIA
tak briefy,tuv i AU udostepnia ci sprzedajacy
a i jeszcze zapomnialem dodac
JAK JUZ PANI ZROBI CI TABLICE REJESTRACYJNE MUSISZ WROCIC SIE DO PIERWSZEJ PANI KTORA WYDRUKOWALA CI KSIAZKE WYWOZOWA ZEBY TA PRZYKLEILA CI NAKLEJKI TO BARDZO WAZNE BEZ TYCH NAKLEJEK REJESTRACJA JEST NIE WAZNA.
to prawda jedyna okazja zeby przejechac sie rekinem po bezkresnej auto bahnie
i jak cos to najlepiej zadzwonic i zarezerwowac auto niemcy dotrzymuja slowa takze nie okaze sie ze przyjedziesz i auto poszlo np godzine temu
do PPLMR012
moj rekord w negocjacji ceny to 250 euro, 50 na wjezdzie ci kazdy opusci, zwazywszy na to ze jest z czego w przeciwienstwie do aut za 300e najwazniejsze to sprawiac wrazenie niezadowolonego i potem juz jakos idzie
co do autka jest ladny, w opisie pisze ze ma ryse na przedniej szybie,wgniezenie z tylu,mysle ze sie oplaca ze wzgledu na rok,szyba wymiana kosztuje 395 zl u nas w miescie ,100 e powinien opuscic jesli znajdziesz jeszcze jakis defekt i mu wytkniesz, kawaleczek jest(ponizej frankfurtu nad menem straszne gory tam sa/odemnie wychodzi1100km( najdokladniej wylicza kilometry i trase www.map24.de lub polski odpowiednik www.map24.pl NIGDY MNIE NIE ZAWIODL zawsze nawet w najgorsze zakamarki z tymi mapami dotarlem
pozdrawiam |
|
|
|
 |
macia
Mitsumaniak

|
Wysłany: 17-04-2007, 22:00
|
|
|
pplmr012 napisał/a: | do jakiego stopnia negocjowalne są ceny te np. z autoscout24 albo mobile.de |
Czasem nawet 2 tys. euro. Ja na przykład znalazłem dla siebie auto za 9970euro i stanęło za 7500. Tylko jechać i brać. Czasami nie chcą opuścić więcej niż 100Euro. Jest różnie, ale zawsze trzeba próbować, co Ci szkodzi.
Ten rekin, na którego namiary dałeś wygląda naprawdę fajnie, naprawa nie powinna być droga. Też na niego zwróciłem uwagę A że daleko? Ja mam jeszcze trochę dalej po "swojego" |
|
|
|
 |
Okiren [Usunięty]
|
Wysłany: 17-04-2007, 22:00
|
|
|
To ja jeszcze dodam, że druk w urzędzie skarbowym to VAT24 - urzędnik powie co gdzie wypełnić (a przynajmniej powinien). W zamian dostaniemy po zapłaceniu właśnie tych 150 zł VAT25 inforamujący o zwolnieniu z opłaty podatku VAT w Polsce.
Przy opłacie akcyzy w urzędzie celnym pamiętaj, żeby przeliczyć na złotówki wg kursu NBP (jest na stronie) z dnia ZAKUPU samochodu, a nie z dnia opłaty cła.
I niestety jeszcze 17 zł opłaty skarbowej w UC i przy rejestracji.
I nie wiem czy wszędzie, ale ja dostałem dowód rejestracyjny tymczasowy (tablice ok) a po normalny mam się zgłosić za miesiąc
I jeszcze uściślenie świetnego wątku Taisho - akcyza 13,6% wartości samochodu dla auta z silnikiem powyżej 2 litry.
Zakładam, że kupujesz samochód dla siebie. Jeśli na firmę to nie kalkuluje się ewentualne zaniżanie ceny zakupu, gdyż US może Ci wrócić parę tysięcy później. Jak potrzebujesz szczegółów to pisz jeszcze.
powodzenia,
aż sam bym wrócił sobie autostradą do domku |
|
|
|
 |
macia
Mitsumaniak

|
Wysłany: 17-04-2007, 22:02
|
|
|
Rafal_Szczecin napisał/a: | proponuje kol. TAISHO przyznac "pomogl" |
Jest i anioł stróż Ale racja, nie ma co, pomoc wielka i doceniona. Dzięki TAISHO |
|
|
|
 |
szosty
Mitsumaniak
Auto: Galant 2.5 V6 '97
|
Wysłany: 17-04-2007, 23:16
|
|
|
macia napisał/a: | Ja mam jeszcze trochę dalej po "swojego" |
...pokaż! nie mogę się doczekać, aż kupisz swojego... pozdrawiam i udanych połowów... |
|
|
|
 |
Syd [Usunięty]
|
Wysłany: 19-04-2007, 14:12
|
|
|
A jak sie sprawa ma gdy jade kupic samochód np. szwagrowi ale jego nie ma ze maną
czy musze umowe z Niemcem pisac umowe spzredarzy na siebie czy lepiej wziąśc dokumenty szwagra ze sobą czy moze napisac umowe inblanco ale podobno nie wszyscy niemcy sie na to godzą ?? |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

|
Wysłany: 23-04-2007, 13:09
|
|
|
No i ja już jestem "PO" ściągnięciu swojego rekinka
taisho napisał/a: | cala rejestracja ogolnie rużni się w zależnosci od regionu, ale zazwyczaj jest to proces zautomatyzowany, wchodzisz bierzesz numerek, jak twoja kolej dajesz papiery mowisz ze"AUSLAND" czyli wywoz za granice pani ci drukuje ksiazke wywozowa z ktora idziesz do budki badz biura malego(wisza w szybach tablice rejestracyjne) i tam pani ci bierze ksiazke wywozowa (ta co zostala wczesniej wydrykowana ) i robi ci blachy na miejscu w 2minuty i oplacasz razem z ubezpieczeniem(ta sama pani od TABLIC REJESTRACYJNYCH) a ubezpieczenie to kilka kartek róznokolorowych w stylu malego notesika
ceny wachaja sie od 130-150 euroza tablice czerwone na 2 tyg,mozesz tez wziac tablice czerwone na tydzien sa tansze a pare dyszek, nie polecam tablic ŻÓŁTYCH poniewaz policja w polsce potrafi narobic problemow(ŻÓŁTE- tablice tymczasowe, CZERWONE- wywozowe czyli właściwe) |
tutaj chcę tylko dodać, iż w moim przypadku obydwa biura były w innych budynkach oddalonych od siebie o ok 100 metrów
pplmr012 napisał/a: | Mnie i chyba nie tylko mnie interesuje do jakiego stopnia negocjowalne są ceny te np. z autoscout24 albo mobile.de, |
Mi się udało zbić cenę z 6800 do 6500 i do tego dostałem dwie nowe letnie opony Bridgestone 215/45/17, ale wydaje mi się, że gdybym znał niemiecki, to udało by mi się jeszcze trochę spuścić cenę |

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V |
|
|
|
 |
|
|