|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Głuche stuki przy 2000 obr/min |
Autor |
Wiadomość |
Pawlik84
Mitsumaniak
Auto: Colt VII 1.3 '09
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 5 razy Dołączył: 26 Sie 2015 Posty: 323 Skąd: Dobre Miasto
|
Wysłany: 07-06-2016, 07:16 Głuche stuki przy 2000 obr/min
|
|
|
Witam.
Ostatnio jadąc na wyciszonym radiu zauważyłem pewną niedogodność, który występuje TYLKO przy starcie silnika. Odpalam silnik wrzucam jedynkę (koła skręcone lub proste ten sam objaw), jadę do przodu wrzucam dwójkę i w momencie popuszczania sprzęgła (pedał sprzęgła u samej góry prawie) i słyszę takie ciche tuk tuk tuk x5 - na kolejnych biegach nic takiego nie występuje. Gdy wrócę do jedynki i dalej chcę to powtórzyć już takie coś nie występuje. Występuje dopiero gdy zgaszę silnik i odpalę ponownie. Co to może być? Przegub wewnętrzny coś w skrzyni, sprzęgło, luzy w mechanizmie różnicowym? A może tak ma być? coś się ustawia i potem jest ok...
[ Dodano: 15-06-2016, 07:18 ]
Chciałbym dopisać że stuki nie są związane zmiana biegów z 1 na 2 i raczej nie mają nic wspólnego ze skrzynią biegów (przeguby sprawdzone są sprawne). Jadę na jedynce i rozpędzam się dochodzę do 2 tys obrotów i słyszę wtedy te ciche 5x tuk tuk tuk i ustępuje. Później już przy innych biegach czy nawet jedynce to nie występuje - może załącza się jakiś system typu ABS ESP? |
_________________ --
Pozdrawiam; Pawlik
Mitsubishi Colt VII, 2009 1.3, 5d. INVITE |
|
|
|
 |
TANO
Nowy Forumowicz Życie jest jedno
Auto: Pajero IV , Pajero Pinin, Gala
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Lip 2010 Posty: 17 Skąd: Scinawa
|
Wysłany: 15-06-2016, 22:32
|
|
|
Kolego, takie 5x Tuk,tuk ja mam w Space Wagonie po przekręceniu kluczyka przed odpalaniem, tak jak by się zazbrajał system lub zadziałał jakiś przekaźnik. |
|
|
|
 |
Pawlik84
Mitsumaniak
Auto: Colt VII 1.3 '09
Pomógł: 5 razy Dołączył: 26 Sie 2015 Posty: 323 Skąd: Dobre Miasto
|
Wysłany: 16-06-2016, 07:05
|
|
|
No ja tak podejrzewam że coś się zazbraja/kalibruje/załącza ... tyle że ja mam po odpaleniu silnika i osiągnięciu 2tys obrotów i potem koniec -takich objawów nie ma do puki nie zgaszę silnik i odpalę ponownie. Być może ten typ tak ma. |
_________________ --
Pozdrawiam; Pawlik
Mitsubishi Colt VII, 2009 1.3, 5d. INVITE |
|
|
|
 |
|
|