Spryskiwacz reflektorów |
Autor |
Wiadomość |
Artipb
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander II FL 2.0 DID
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 18-06-2016, 21:29 Spryskiwacz reflektorów
|
|
|
W większości ogarnąłem nowy nabytek (model po fl 2010 r),dziś przyszła kolej na zabawę spryskiwaczami.Przód, tył włączają się normalnie.
Napotkałem natomiast dwie bolączki-a może ten typ tak ma.
1) Wycieraczka tył,przy dźwigni wycieraczek w położeniu AUTO nie włącza się razem ze wstecznym.
2)Spryskiwacz reflektorów nie włącza się przyciskiem na manetce (światła włączone,płynu kopiato-można wciskać krótko,długo, nic się nie dzieje). Natomiast spryskiwacze nie włączają się również ze spryskiwaczem szyby przód za każdym razem,ale co któreś spryskanie.Przy naciskaniu przycisku na manetce cisza całkowita, zero pompki, zero cykania przekaźnika,poruszałem przekaźnikiem,wymieniłem bezpiecznik,ale bez zmian-spryskuje za to pięknie co ileś cykli spryskania przodu,nie wiem dokładnie co ile,bo na krótkie psyknięcia nie działa w ogóle,ale za to co któreś dłuższe działa wyśmienicie.
Oba powyższe zjawiska-szukać dziury w całym,czy zaakceptować.
Nadmieniam,że ASO Rzeszów nie cieszy się na tym forum najlepszą opinią,a mój mechanik programem BOSCHA raczej nie wejdzie chyba w takie ustawienia komputera. |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
Auto: był OutlanderII 2.0DID
|
Wysłany: 19-06-2016, 17:01
|
|
|
1. Niestety o ile pamiętam to niestety TTTM.
2. masz coś nie tak - powinien włączać się również przyciskiem na manetce. Nie ma możliwości przestawienia częstotliwości włączania się spryskiwacza - to nie skoda |
_________________ był Outlander 2 2.0Did był Superb 1,8TSI 4x4 jest V60 CC  |
|
|
|
 |
Artipb
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 19-06-2016, 18:15
|
|
|
1)Czyli problem 1 to nie problem. Choć w instrukcji napomykają coś o przetarciu szyby tylnej przy wstecznym jako jednej z opcji ustawianej przez ASO Mitsubishi.
2) Sam nie wiem co o tym sądzić.Gdyby nie działało w ogóle,to sprawa prosta.Trzeba szukać usterki na linii manetka-bezpiecznik-przekaźnik-pompka.Ale jak pisałem,co któreś spryskanie szyby spryskiwacz reflektorów się uruchamia.Orientuje się ktoś może,co odpowiada w normalnych realiach za odłączenie spryskiwacza,gdy w zbiorniku jest mało płynu?Może tam się jakiś czujnik wiesza? |
|
|
|
 |
Komandor
Mitsumaniak
Auto: OII 2.4 cvt, Romet Ogar 125 ;)
Pomógł: 6 razy Dołączył: 01 Cze 2009 Posty: 493 Skąd: Z morza
|
Wysłany: 19-06-2016, 20:04
|
|
|
1. Wycieraczka tylna nie włącza się przy wstecznym w położeniu auto - i całe szczęście bo nie rysuje suchej szyby
2. Spryskiwacze reflektorów włączają się tylko co któreś spryskanie szyby - to też normalne |
_________________ Wolność ma zapach benzyny... |
|
|
|
 |
Artipb
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 19-06-2016, 20:11
|
|
|
Ok,tylna wycieraczka jest do zaakceptowania.
Spryskanie reflektorów co któreś spryskanie szyby,ok,może faktycznie po liftingu ktoś wpadł na pomysł.
A co z przyciskiem na manetce? W sumie nie próbowałem kombinacji światła,wycieraczki auto albo włączone i wtedy spryskanie z manetki.Ewentualnie może ktoś programowo manetkę odłączył,żeby paluchy nie świerzbiły?
W tym poście jeden z wątków dotyczył podobnego problemu - pytanie, czy to samo się psuje, czy jakiś skośnooki pomysł dla wersji po lifcie?
Stary post |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
|
Wysłany: 20-06-2016, 12:13
|
|
|
przyciskiem na manetce przy włączonych światłach powinieneś uruchomić spryskiwacz. Wycieraczki nie są potrzebne do tego.
Komandor napisał/a: | Wycieraczka tylna nie włącza się przy wstecznym w położeniu auto - i całe szczęście bo nie rysuje suchej szyby
| to nie tak działa w skodach i innych wieśwagenach - włącza się wyłącznie wtedy, kiedy pracują przednie - przynajmniej w trybie automatycznym, a innego nie włączam . Szyba nigdy nie jest sucha Bardzo wygodne rozwiązanie. |
|
|
|
 |
Artipb
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 20-06-2016, 13:01
|
|
|
Pytanie chyba głównie do kolegi rezona, ale wiadomość na priv nie chciała przejść.
Gdzie serwisować swoje auto z tym problemem. Zakładając, że chciałbym poprawić coś z tą manetką, to ASO Boguchwała z różnych względów odpada. Wycieczka do Krakowa do Filipczaka, czy da się gdzieś bliżej? 90% napraw robi mi chłopak, który wcześniej naprawiał Skodę , ale tutaj nie wiem, czy mając oprogramowanie pod VW/AUDI ogarnie temat. Niby program BOSCHA i drugi który ma (Auto-LAB czy coś podobnego) komunikowały się ze wszystkimi systemami auta, ale pytanie, czy do diagnozy problemu nie trzeba czegoś, czym dysponuje tylko ASO. Z drugiej strony - jeżeli byłaby padnięta manetka, to w ASO raczej nie założą używki - na Allegro używkę można trafić za około 200 zł, a boję się, że nowa w ASO może mnie powalić ceną.
Info z ostatniej chwili:
Dodatkowa wiedza zasięgnięta po kontakcie z bardzo bardzo miłymi panami z serwisu ASO Filipowicz w Krakowie - spryskanie reflektorów co któryś raz użycia spryskiwaczy szyby przedniej to świadoma i celowa działalność auta - żeby płyn nieco przyoszczędzić. Brak reakcji guzika na manetce to usterka - najprawdopodobniej trzeba wymienić manetkę, wobec ceny oryginału możliwe poszukiwanie używki we własnym zakresie, może być z Peugeota lub Citroena. Wymiana podobno banalnie prosta we własnym zakresie - jak nie pomoże, to wtedy zapraszają do siebie ( w sumie można od razu do nich z własną używką, ale to jest prawie 170 km w jedną stronę, więc jestem im wdzięczny za szacunek dla klienta). |
|
|
|
 |
Komandor
Mitsumaniak
Auto: OII 2.4 cvt, Romet Ogar 125 ;)
Pomógł: 6 razy Dołączył: 01 Cze 2009 Posty: 493 Skąd: Z morza
|
Wysłany: 20-06-2016, 16:09
|
|
|
rezon napisał/a: | przyciskiem na manetce przy włączonych światłach powinieneś uruchomić spryskiwacz. Wycieraczki nie są potrzebne do tego.
Komandor napisał/a: | Wycieraczka tylna nie włącza się przy wstecznym w położeniu auto - i całe szczęście bo nie rysuje suchej szyby
| to nie tak działa w skodach i innych wieśwagenach - włącza się wyłącznie wtedy, kiedy pracują przednie - przynajmniej w trybie automatycznym, a innego nie włączam . Szyba nigdy nie jest sucha Bardzo wygodne rozwiązanie. |
Akurat tych aut nie znam, ale miałem kiedyś Scenica i tam kiedy wycieraczki były w pozycji auto i wrzuciłem wsteczny to automatycznie włączała się wycieraczka tylnej szyby (najczęściej na sucho niestety) - bardziej to przeszkadzało niż pomagało no i nie można było trzymać pozycji auto cały czas... |
_________________ Wolność ma zapach benzyny... |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
|
Wysłany: 20-06-2016, 21:43
|
|
|
Artipb PW doszło - odesłałem. Komandor, To faktycznie miałeś słaby automat - u siebie wycieraczki, światła, obieg zewn/wewn czy klimę mam praktycznie cały na automatach. Dobrze to działa. |
|
|
|
 |
sławek s
Nowy Forumowicz
Auto: outlander 2010 2,0 intens plus
|
Wysłany: 21-06-2016, 10:19
|
|
|
Witam, podłączę się do tematu, ponieważ mam ten sam problem, że spryski xenonów działają tylko z wycieraczkami, natomiast samym przyciskiem na manetce nie. Więc zamówiłem manetkę z allegro, ale nie wiem jak ją wymienić, może ktoś to przerabiał i podpowie jak to zrobić nic nie uszkadzając, będę wdzięczny pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Artipb
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 21-06-2016, 10:40
|
|
|
Do mnie też manetka już chyba jedzie z Allegro. Na pewno nie trzeba ściągać kierownicy, podobno dwie śrubki i z głowy. Piszę podobno, bo dopiero będę to przerabiał. |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
|
Wysłany: 21-06-2016, 11:56
|
|
|
Jak dojedzie to sprawdź miernikiem styki. Jeśli to jest zwykłe włącz wyłącz to omomierz powinien wystarczyć do diagnozy. Ze zdjęć wynika, że montowana jest na zatrzaski. |
|
|
|
 |
DJ Fazi
Mitsumaniak Fan bulwarówek

Auto: był Outlander 2.0 DI-D
Pomógł: 4 razy Dołączył: 15 Lis 2010 Posty: 439 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 24-06-2016, 20:31
|
|
|
Ta funkcja tylnej wycieraczki przy włączaniu wstecznego jest w Outlanderze, nie jestem pewien czy u mnie jest uaktywniona.
Jeżeli Ci bardzo zależy to jest na forum kolega Tokyo, albo ASO.
W ASO chyba 250 zł życzą sobie za podłączenie MUT-a do samochodu.
Sprawdziłem i funkcja tylnej wycieraczki włącza się, wraz z wrzuceniem wstecznego w momencie gdy przednia wycieraczka jest w pozycji LO/HI. W trybie AUTO funkcja ta nie działa. |
_________________ glonojad rulezz |
|
|
|
 |
sławek s
Nowy Forumowicz
Auto: outlander 2010 2,0 intens plus
|
Wysłany: 26-06-2016, 17:53
|
|
|
Wszystko sprawne, wymiana manetki banalnie prosta (pasuje od lancera, i jest tańsza) spryskiwacze działają idealnie, tylko płynu szybko ubywa Całkowity koszt 60zł, pozdrawiam. |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
|
Wysłany: 26-06-2016, 18:49
|
|
|
sławek s napisał/a: | tylko płynu szybko ubywa | m.in. dlatego warto mieć dzienne |
|
|
|
 |
|