[EAx 97-04] Galant '01 2.5V6 TIPTRON AVANCE (Choszczno / ZS) |
Autor |
Wiadomość |
studentx
Nowy Forumowicz
Auto: Galanta 2.5V6 Tiptronic '01
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 21-06-2016, 21:00 [EAx 97-04] Galant '01 2.5V6 TIPTRON AVANCE (Choszczno / ZS)
|
|
|
Na wstępie witam wszystkich forumowiczów, gdyż jestem nowy! Nazywam sięDaniel i poszukuję samochodu dla siebie. Padło na Galanta w sedanie 2.5+. Mniejsze mnie nie interesują.
Znalazłem taką sztukę:
http://allegro.pl/ladny-a...6252567776.html
Byłem i oglądałem, ale specjalistą nie jestem.
Z obserwacji:
- był malowany lub miałwymieniane oboje drzwi z przodu (ogólnie mam wrażenie, że sporo było malowane)
- tylne nadkola delikatnie dają sięwe znaki
- kielichy całe, ale przy kielichach jest taka poziomo odchodząca blacha która juz na spawie zaczyna być hmm po prostu ruda
- silnik zapalił od razu po podłączeniu akumulatora do drugiego auta (stało trochę)
- pali siękontrolka check engine (będę próbował odczytać kody jutro)
- trzy kluczyki
- środek używany, ale bardzo zadbany
- skrzynia wybiera biegi perfekcyjnie i bezgłośnie w obu trybach
Pytania:
- typowe powody (o ile jest coś takiego) check engine?
- czy odpowiednio zabezpieczone kielichy i spód auta pozwoli pojeździć chociaż 2-3 lata?
- na co zwrócić jeszcze uwagę przy zakupie?
- ktoś znalazł by czas by podjechać auto obejrzeć ze mną(jak jesteś mechanikiem to zapłacę za Twój czas)
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i podpowiedzi. Dzięki! |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21947 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 21-06-2016, 21:49
|
|
|
studentx napisał/a: | - czy odpowiednio zabezpieczone kielichy i spód auta pozwoli pojeździć chociaż 2-3 lata? | Jeśli zrobisz w porę to jak najbardziej. Pytanie czy nie jest za późno. Gdybym widział na żywo albo dokładne zdjęcia nadkoli oraz podwozia to bym Ci napisał. studentx napisał/a: | - typowe powody (o ile jest coś takiego) check engine? | Sondy lambda na kolektorach ssących. Cytat: | - na co zwrócić jeszcze uwagę przy zakupie? | Korozja! Na dole drzwi, na rancie maski przedniej i klapy tylnej oraz przede wszystkim w tylnej części podwozia. |
|
|
|
 |
studentx
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 21-06-2016, 23:33
|
|
|
Dzięki wielkie za odpowiedź!
Re. Kielichy
Ok. Jutro będę oglądał ponownie samochód to zrobięzdjęcia i powrzucam.
Re. Lambda
Drogi interes? Widzę na allegro sztuki po 40zł używane, albo gdzieś w otchłani internetu za 200-400zł np. Sonda lambda BOSCH 0 258 986 507. Trzeba to wymienić bezapelacyjnie?
Re. Korozja
Drzwi sprawdzę jeszcze raz ale nic nie widziałem. Przednia klapa podobnie. Tylna część podwozia ma na pewno nalot rdzawy ale wszystko jeszcze wygląda cało. Sprawdzę dokładnie tym razem i zrobię zdjęcia.
Będę miał ze sobą OBDII - mam nadzieję, że Gal pozwoli mi coś tam poczytaćz komputera. Dam znać jak wyniki. |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21947 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 22-06-2016, 07:33
|
|
|
Jak założysz sondę bosza to będzie jeszcze gorzej. To śmieci. Tylko nowa ori Denso. Przeważnie pada w nich grzałka, więc jazda na takiej niczym poważnym nie grozi. |
|
|
|
 |
studentx
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 22-06-2016, 22:32
|
|
|
Oglądałem. Komputer pokazał lambdę. Obejrzałem go dokładnie i trzy rzeczy rzuciły mi się w oczy:
1. Rudej więcej niż za pierwszym razem - chyba chłodniej spojrzałem teraz - nawet za błotnikami była.
2. Silnik - rolki luźne i kolega mówił, że cośz jednym tłokiem nie tak (coś stukało) - nie znam się więc może coś przekręcam, ale mówił, żebym sobie podarował taki motor.
3. NIEMALOWANY był tylko jeden element - jedne drzwi. Reszta nawet 500+ mikronów.
Dzięki za pomoc! [/b] |
|
|
|
 |
sveno
Mitsumaniak

Auto: Galant V6 Avance SE
Pomógł: 58 razy Dołączył: 20 Paź 2010 Posty: 5141 Skąd: Nowy Sącz/Winterthur
|
Wysłany: 25-06-2016, 18:38
|
|
|
Hugo napisał/a: | Sondy lambda na kolektorach ssących. | wydechowych!
Hugo napisał/a: | jazda na takiej niczym poważnym nie grozi. | grozi dużo większym spalaniem, zwłaszcza w zimie.
studentx napisał/a: | Silnik - rolki luźne | chodzi Ci o paski osprzętu? To nie jest żaden problem, 5 min pracy i wszystko ponaciągane.
studentx napisał/a: | że cośz jednym tłokiem nie tak (coś stukało) | to pewnie popychacz, częsta przypadłość tych motorów.
studentx napisał/a: | . NIEMALOWANY był tylko jeden element | takiego czegoś najbardziej nie rozumiem? No i co z tego? Jeżeli lakier jest w dobrym stanie to wolę mieć auto pomalowane dookoła niż pełne przytarć, rysek i odprysków od kamienia.
Inna sprawa jeżeli była to napraw po jakimś poważnym dzwonie, np. dachowaniu.
Postaw się na miejscu sprzedającego bo pewnie kiedyś nim będziesz. Na auto spadł grad, wszędzie pełno małych wgniotek, co robisz? Sprzedajesz za bezcen, czy naprawiasz? |
_________________ Życie jest zbyt krótkie, by jeździć Dieslem
Gość --->"Rekińczyk"<---
"spotykając innego uzytkownika Gala to tak
jakby się kogoś znajomego spotkało - nie umiem tego wytłumaczyć
i nie doświadczyłem tego jeżdżąc innymi markami" by dzordz8

|
|
|
|
 |
|