Pismo z OFE |
Autor |
Wiadomość |
Olivia
Forumowicz Pod nickiem
Auto: psujący się
Kraj/Country: Kuba
|
Wysłany: 28-06-2016, 00:10 Pismo z OFE
|
|
|
Cześć
Znów OFE prowadzi jakąś akcję dotyczącą przelewania części składek emerytalnych na konta. Opłaca się to ? Obecnie całość składek wpływa na konto ZUS-u. Po wypełnieniu druku jakaś mała część tejże składki wpłynie na konto OFE.
Stąd moje pytanie - co o tym powiecie ?
Dzięki za odpowiedzi
PS. Zakładam tutaj temat ponieważ do odpowiedniego działu nie mam podobnież uprawnień .... |
_________________ Niebiańska robota |
|
|
|
 |
Obywatel
Forumowicz

Auto: RAV4 III Corsa E
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 28-06-2016, 00:32
|
|
|
Olivio, ja z żoną zdecydowaliśmy się pozostać w OFE ponieważ nie wierzyliśmy w dobre intencje ekipy Tuska. Wszystkim doradzam podobne podejście - im bardziej zdywersyfikowane źródła dochodu na starość, tym lepiej. Z ZUSu jak dostałem symulację mojej przyszłej emerytury, to nie wiedziałem czy parsknąć śmiechem, czy paść trupem - nie była to nawet 1/3 moich obecnych zarobków. Dlatego nie polecam oddawania wszystkiego ZUSowi bo i tak te emerytury będą dziadowskie. |
_________________ Był Lancer 1.3 '98 CK1A |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
|
Wysłany: 28-06-2016, 14:00
|
|
|
Olivia napisał/a: | Znów OFE prowadzi jakąś akcję dotyczącą przelewania części składek emerytalnych na konta. Opłaca się to ? | To nie OFE prowadzi akcję tylko wynika to z przepisów i indywidualnej decyzji ubezpieczonego:
- 2,92% podstawy wymiaru składki przekazywane jest na rachunek OFE (za pośrednictwem ZUS ) |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
gulgulq
moderator Służbowo. Na statek.

Auto: i30
|
|
|
|
 |
RalfPi
Mitsumaniak
Auto: Lancer1.8 SB'10,Giulietta 1.4
|
Wysłany: 28-06-2016, 22:32
|
|
|
Olivia, podobnież wystarczy zgłosić się do mnie i uprawnienia są.
Olivia napisał/a: | Opłaca się to ? |
Myślę, że to jedno i to samo - i tu i tu człowieka okantują.
Teoria mówi, że pieniądze w prywatnych rękach będą lepiej "inwestowane". W ZUS'ie nie są.
Ale skoro władni są w stanie podnieść wiek emerytalny to i są w stanie zlikwidować OFE (co obecnie obserwujemy - polska giełda kisi się od paru lat).
Osobiście, u mnie wszystko idzie/szło do ZUS, bo to i tak bez znaczenia. Czy dostanę X, czy X+100zł za 30-40 lat (zakładając, że będę odprowadzał składki w Polsce)...
I myślę, że te 100zł to i tak liczę grubym ołówkiem.
[ Dodano: 28-06-2016, 22:35 ]
Obywatel napisał/a: | bo i tak te emerytury będą dziadowskie. |
I tak i tak będą - w tym względzie polecam liczyć na siebie.. |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
|
Wysłany: 28-06-2016, 23:10
|
|
|
gulgulq napisał/a: | Jeżeli kiedyś złożyłem deklaracje o pozostawaniu w OFE to teraz mam ją powtarzać jeszcze raz ? | Niby nie ale trzeba być czujnym, bo a nuż wymyślą, że ważne są tylko deklaracje złożone 31 listopada |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
|