Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Colt (2006) - spadki mocy
Autor Wiadomość
adam111 
Nowy Forumowicz

Auto: Colt 1.3 kat (2006)
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 02-08-2016, 14:31   Colt (2006) - spadki mocy

Hej,

Potrzebuję Waszej pomocy w zdiagnozowaniu problemu, który od dłuższego czasu towarzyszy moim przygodom z Coltem (Silnik 1.3 kat, rocznik 2006).

Przy odpalaniu zdarza się, że silnik nie odpali "dobrze". Skutkiem czego przy naciśnięciu gazu do deski mam jakieś 1,5 tys. obrotów, czasami silnik pracuje bardzo nierówno, czasami gaśnie prawie od razu.
Gdy raz się źle odpali to trudno jest to potem naprawić, szanse na to żeby po ponownym przekręceniu kluczyka było ok są bardzo niskie. Sytuacja jest o tyle ciekawa, że jak odepnę pas, otworzę drzwi, zamknę drzwi i znowu przekręcę kluczyk to zazwyczaj odpali się dobrze. Zauważyłem, że jak potrzymam go przynajmniej z 10 sekund włączonego (stacyjka ON, bez rozruchu) to problem zdarza się trochę rzadziej.
W momencie, gdy na siedzeniu pasażera ktoś siedzi lub coś leży problem występuje jeszcze częściej.

Problem jest bardzo denerwujący, ale nie był nie do obejścia, bo gdy samochód raz dobrze odpalił to było ok. Od jakiegoś czasu natomiast zdarza mu się stracić moc w czasie jazdy (zazwyczaj przy niskich obrotach, zwłaszcza jak się stanie pod górkę). W momencie straty mocy słychać pojedyncze piknięcie (takie jak powiedzmy przy informacji o temperaturze poniżej 3 st. C).

Sprawa z biegiem czasu się pogarsza, początkowo problem występował bardzo sporadycznie. Teraz nie mogę w zasadzie jeździć z pasażerem, a problemy pojawiają się dość często nawet gdy jeżdżę sam.

Jeżeli potrzebne są dodatkowe informacje to chętnie ich udzielę. Ktoś ma jakieś pomysły?

Pawlik84 
Mitsumaniak

Auto: Colt VII 1.3 '09
Wysłany: 02-08-2016, 18:59   

Spróbuj podpiąć auto pod komputer - zapewne przy takich objawach muszą być jakieś błędy - być może jakiś czujnik padł, może coś robi zwarcie.
Zastawiam się czy nie masz zabrudzonej przepustnicy ewentualnie silnika krokowego.
Kiedy były wymieniane świece?

adam111 
Nowy Forumowicz

Auto: Colt 1.3 kat (2006)
Wysłany: 03-08-2016, 22:41   

Cytat:
Spróbuj podpiąć auto pod komputer - zapewne przy takich objawach muszą być jakieś błędy - być może jakiś czujnik padł, może coś robi zwarcie.

Na wtorek się umówiłem żeby podpiąć pod kompa. Zobaczymy, jakie błędy pokaże. Kiedyś już próbowałem, ale wtedy jeszcze na tyle rzadko pojawiał się ten problem, że nie udało się go wywołać.

Cytat:
Zastawiam się czy nie masz zabrudzonej przepustnicy ewentualnie silnika krokowego.

Miałem dziurę w rurze od filtra powietrza (wyglądało dosłownie jakby szczur ją przegryzł), więc przez jakiś czas dostawało się lewe powietrze dopóki nie zauważyłem. Także możliwe.. do sprawdzenia.

Cytat:
Kiedy były wymieniane świece?

Jak kupowałem.. ~40tys km temu, ale całkiem niedawno były sprawdzane i ponoć sprawne. Na wszelki wypadek wymienię.

[ Dodano: 11-08-2016, 13:28 ]
Wyszły błędy:
- magistrali CAN,
- przepustnicy,
- poduszka powietrzna pasażera.

Przepustnica wymieniona tymczasowo na inną, ale problemy dalej takie same, więc pewnie wrócę do starej.

Pomysły?

Odpowiedz do tematu