Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Wersja wyposażenia a nr VIN. Lancer 1.6
Autor Wiadomość
lurek 
Mitsumaniak

Auto: Lancer Sedan'08 1.8
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 22-07-2016, 09:41   

Samochód kupiłem używany już z kompletem spojlerów. Raczej wszystkie były dokładane (na pewno boczne) i są (również raczej) oryginalne bo z wyglądu nie ma do czego się przyczepić i w dotyku solidne. Za spojler otwieram bagażnik, trzyma mocno i pewnie. Nie wystaje poza górną krawędź bagażnika, jest trochę niższy niż wersja 3 ale idealnie wkomponowuje się w światła samochodu za tobą więc plus, nie razi w nocy w lusterko.

Na necie widziałem filmik jak gość wymienił siłowniki na mocniejsze i bagażnik otwiera się do końca, niestety nie podał jakiej mocy jest siłownik. Chodzi mi po głowie ta modyfikacja ale najpierw chcę upolować rozpórkę :)

Mac1 
Forumowicz

Auto: Lancer
Wysłany: 22-07-2016, 22:33   

Lurek co to znaczy, że bagażnik nie otwiera się do końca? Myślałem, że po prostu trzeba podciągnąć go ręką, ale chyba nie trzeba go trzymać cały czas żeby nie spadł Ci na głowę?

lurek 
Mitsumaniak

Wysłany: 22-07-2016, 22:56   

Nie to miałem na myśli, siłownik nie jest w stanie ponieść klapy do samej góry, sam z siebie. Klapę owszem otworzysz ale ręcznie. Po wciśnięciu guzika klapa odskakuje od zderzaka na jakieś 1-2 cm (tak samo jest w wersjach bez spoilera) i albo wkładasz paluchy w szparę i otwierasz, albo chwytasz za spojler ;) (poniesiony nie spadnie Ci na głowę)

I jednak bardziej podoba się rozwiązanie z droższych aut, gdzie po wciśnięciu guzika bagażnik otwiera się w pełni samodzielnie.

Mac1 
Forumowicz

Wysłany: 26-07-2016, 10:30   

Dzwoniłem do lakiernika i założą mi ten spoiler, ale zwrócił uwagę na to, że zamiennik może nie pasować, może być jakiś luz, szpara itp. W razie czego zwrócę, ale nie mam innego wyboru, bo są tylko produkcji własnej na allegro.
Kazał zapytać jak przychodzi ten spoiler czy z uszczelką czarną? Jak jest zamontowany i uszczelniony?

marcink 
Mitsumaniak

Auto: Lancer Sedan Intense 4A92
Wysłany: 02-08-2016, 16:26   

Mac1 napisał/a:
Wydaje mi się, że spoiler jest właściwie nieco z przodu i kończy się przed krawędzią bagażnika, a nie wystaje z tyłu. Trudno znaleźć zdjęcie całkowicie z boku

Dokładnie tak.
Górna krawędź bagażnika tworzy lekki łuk, podczas gdy spoiler jest bardziej prosty. Jeśli staniesz idealnie pod kątem prostym do tyłu pojazdu, zobaczysz że najbardziej wysunięty jest zderzak, potem klapa, a na końcu parapet.
Jeśli tylko się nieco przesuniesz, staje się to dużo mniej widoczne (jak na zdjęciach które ci podesłałem).

[ Dodano: 04-08-2016, 22:29 ]
Znalazłem jeszcze zdjęcie z nieco innej perspektywy, z któregoś zimowego spotu MM:
http://i.imgur.com/sxkd0kI.png

Mam nadzieję, że pomoże zobrazować to o czym pisałem wcześniej.

Mac1 
Forumowicz

Wysłany: 07-08-2016, 23:32   

Dzięki. Jeśli to nie problem i miałbyś chwilę to byłbym wdzięczny gdybyś zmierzył odległość od krawędzi klapy do krawędzi podstawy spoilera, nie musiałbym wtedy montować tego na oko.

Jeszcze pytanie o progi i dokładki z przodu. Trzeba wiercić w zderzaku czy auto ma od dołu gwinty na ich wkręcenie?

marcink 
Mitsumaniak

Wysłany: 09-08-2016, 00:27   

Postaram się przy okazji wyprawy do garaży zrobić zdjęcia / nagrać film.

Jeśli chodzi o boczne progi - albo są wyłącznie klejone, albo są na jakieś spinki/grzybki, bo łebków od śrub nie zauważyłem.
Dokładka z przodu - nie mam pojęcia, nie posiadam takowej.

lurek 
Mitsumaniak

Wysłany: 09-08-2016, 20:02   

progi boczne są na spinki, miałem kilka urwanych i teraz mam na klej ;) (do szyb). Przód raczej klejony.

marcink 
Mitsumaniak

Wysłany: 11-08-2016, 18:02   

Wybacz zwłokę, ale nie miałem ostatnio okazji nigdzie jeździć. Auto na zdjęciach jest dość brudne, pogoda w Krakowie nie sprzyja wycieczkom na myjnię :/

http://imgur.com/a/KkOrm

Mam nadzieję, że zdjęcia okażą się pomocne.
Zwróć uwagę na zastosowanie różnych rodzajów śrub - wygląda na to, że oryginalny spoiler z tyłu ma gwint, który trzeba złapać nakrętką od środka klapy, a z przodu otwór na śrubę.

Mac1 
Forumowicz

Wysłany: 11-08-2016, 22:58   

Dzięki wielkie. Doceniam, że poświęciłeś czas. Zdjęcia bardzo pomocne. Zgram i dam lakiernikowi żeby spojrzał jak to jest montowane.
Oryginalnych spoilerów na allegro nie ma. Tutaj chyba obie śrubki są takie same
http://allegro.pl/mitsubi...6406248420.html

Co do progów, skoro mogą się odłamywać, jak Lurek napisał, to nie wiem czy się zdecyduję. Tak samo chyba spasuję z przednią dokładką.

lurek 
Mitsumaniak

Wysłany: 12-08-2016, 09:33   

Mac1 a gdzie napisałem że mogą się odłamywać? :)

dodatki boczne a już w szczególności przednie to mus dla sedana :twisted:

marcink 
Mitsumaniak

Wysłany: 12-08-2016, 16:19   

Boczne progi wizualnie robią robotę, optycznie powiększają koła i trochę poszerzają samochód jak stoisz obok. Warto je zamontować.

Odpowiedz do tematu