[CA4A 1.6] zerwana linka od el szyb |
Autor |
Wiadomość |
Mateo567 [Usunięty]
|
Wysłany: 18-04-2007, 22:59 [CA4A 1.6] zerwana linka od el szyb
|
|
|
siemka mam problem zerwala mi sie linka od podnoszenia szyby od strony kierowcy i nie wiem jak ja zalozyc i gdzie kupic ?? wyglada jak linka rowerowa ale czy taka bedzie dobra ??? prosze o wszelka pomoc bo nie wiem jak sie za to zabrac tak do konca, pozdr |
|
|
|
 |
Kuczan [Usunięty]
|
Wysłany: 18-04-2007, 23:11
|
|
|
Moźesz zastosować linkę rowerową tylko nową nie jakąś używkę. |
|
|
|
 |
Mateo567 [Usunięty]
|
Wysłany: 18-04-2007, 23:27
|
|
|
a jak to zalozyc ?? tam jest taka prowadnica i jak to przykrecic ?? wogole chcialbym sie dowiedziec od podstaw jak ja zalozyc ( chyba za duzo wymagam )pozdro |
|
|
|
 |
Ficu865 [Usunięty]
|
Wysłany: 19-04-2007, 13:41
|
|
|
jest gdzieś taki temat.
Musisz zdjąć tapicerkę i najlepiej użyć małe lusterko żebyś wiedział jak to tam wygląda. Napewno będziesz musiał odkręcić silniczek.
A jak to idzie? Zdejmij tapicerkę z drugich drzwi i zobacz jak to wygląda.
Ewentualnie gdzieś są manuale. |
|
|
|
 |
KaWu
Mitsumaniak Karmine Red

Auto: Galant EA2W; Colt CJ1A; Lancer
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 72 razy Dołączył: 05 Sie 2005 Posty: 2661 Skąd: Jawor
|
Wysłany: 19-04-2007, 15:02
|
|
|
Mateo567, najlepiej i najszybciej (choc to i tak pracochlonne) to wymontowac prowadnice i silnik na zewnatrz.
Linka najlepsza taka motorowerowa 1,5mm. Rowerowe jak prezegladalem to za sztywne byly i po zalozeniu sie zerwala.
Najwiekszy problem to jest w wycentroaniem tego zacisku co siedzi w plastiku. Tak zeby linka przy koncu rozwijania domykala szybe (no i byla napieta zeby szyby nie opuscic rekami) no i przy zwijaniu zeby dlugosc linki akurat zawinela sie na zwoje-jak bedzie dluzsza linka to sie zblokuje zlbo uszkodzi kolko.
Za zarabianie koncowek posluzyc ci moga metalowe kosty elektryczne, ktore wyjalem z tej obudowy plastikowej. Te kostki juz sa ze srubkami |
|
|
|
 |
Mateo567 [Usunięty]
|
Wysłany: 19-04-2007, 15:45
|
|
|
witam dzieki za podpowiedzi jade do sklepu po linke i zabieram sie za montaz oby sie udalo bo jak nie to ... nom jezeli macie jeszcze jakies pomysly piszcie bo nie gwarantuje ze mi sie to dzis uda pozdr wieczorem napisze efekty mojej pracy |
|
|
|
 |
Ficu865 [Usunięty]
|
Wysłany: 19-04-2007, 16:35
|
|
|
Mateo567 napisał/a: | nie gwarantuje ze mi sie to dzis uda |
Ja kilka razy do tego podchodziłem;)
Powodzenia |
|
|
|
 |
KaWu
Mitsumaniak Karmine Red

|
Wysłany: 20-04-2007, 09:05
|
|
|
Ficu865, ja tez. Na poczatek 2 nocki. Linka rowerowa i zostala zerwana.
Pozniej 1 nocka z doswiadczeniem i linka motorowerowa i smiga 2 lata juz |
|
|
|
 |
Mateo567 [Usunięty]
|
Wysłany: 23-04-2007, 11:11
|
|
|
witam ni chu... nie udalo sie pozniewaz linka motorowerowa za krotka sie okazala nie duzo ale jednak wiec mysle sobie wezme o jeden zwoj dalej nawine no i ciul z tego jak puscila zarobiona koncowka :/ :/ z czego wy to robiliscie ?? albo czy mozna kupic oryginalna linke ???? za wszelkie odp bede bardzo wdzieczny pozdro !!
[ Dodano: 23-04-2007, 17:12 ]
KaWu o jakie kosty chodzi ?? napisz dokaldnie i z jakiej obudowy ?? ja probowlaem zarobic koncowke z nita i spelnilo to zadanie ale tylko w prowadnicy tam gdzie siedzi w tym plastiku a na kolku sie zerwala linka :/ nie wytrzymalo mocowanie pozdro |
|
|
|
 |
KaWu
Mitsumaniak Karmine Red

|
Wysłany: 24-04-2007, 12:19
|
|
|
Mateo567, jak laczysz instalacje w domu ale gdzies indziej to na kostki. Kup takie plastikowe i rozetnij plastik i wyjmij mosiezne zaciski ze srubka. Troche to zeszlifowalem i jakos umiescilem na kolku. Na dodatek mialem sciete troche kolko i musialem to jakos zblokowac. Troche pokleilem czyms i trzyma sie. Roboty naprawde i pasowania jest. Ale ciezka nie jest.
A linek przeciez jest duzo: dluzsze, krotsze. Jaka dlugosc kupiles? Ja nie pamietam ile miala-ale wiem ze musialem obcinaci zarabiac zeby sie nie rozchodzila.
Aha i te kostki na koniec zalutowalem palnikiem i cyna-w razie w... |
|
|
|
 |
Mateo567 [Usunięty]
|
Wysłany: 29-04-2007, 13:48
|
|
|
KaWu, dzieki za pomoc jutro sie zabieram za ta szybe i mysle ze ten sposob bedzie najlepszy pozdrawiam udanego weekendu dlugiego jak cos ja mam 9 dni :P elo |
|
|
|
 |
Dugass [Usunięty]
|
Wysłany: 05-05-2007, 09:35
|
|
|
Witam panowie:) Jak postępy z szybą?? Też męcze się z lineczką i myśle ze lepszym rozwiązaniem od zacisków z kostki elektrycznej jest śrubka z otworem. Później na prasie mozna punktakiem zacisnąć linkę w otworze i trzyma sie idealnie Dzisiaj będę składał. Jak uda mi sie złożyć i zadziała opisze calutki proces "regeneracji" . |
|
|
|
 |
Rynio [Usunięty]
|
Wysłany: 06-05-2007, 16:39
|
|
|
I jak chłopaki?udało się z tą llinką?Ja dwa dni temu miałem ten sam problem,tylko ze razem z linka ulamalo mi sie to teflonowe koleczko,na prowadnicy,a wlasciwie ta czesc co trzyma pancerz.Chcialem kupic zamiennik,ale lipa,tylko org.na zamowienie,a cena od 200-300zl.wiec kupilem linke rowerowa,w sumie dwie 170cm i 200cm-ta druga dobra.koncowki z kostek el.prowadnice i teflonik powiercilem poskladalem do kupy zaklepalem przy uzyciu gwozdzikow.trzyma sie kupy i dziala bez zarzutow.tylko troche babrania z regulacja,zeby linka caly czas byla naciagnieta.linke najlepiej skracac przy uzyciu kowadla,mlotka i twardej siekiery |
|
|
|
 |
dario_b [Usunięty]
|
Wysłany: 10-05-2007, 15:21
|
|
|
Witam kolegów
Chciałem się wtrącić do rozmowy! a właściwie to coś zaproponować
Najlepiej by było gdyby kolega zamiast marnować czas i swoje nerwy zaniósł cały mechanizm podoszenia szyby do fachowca od linek. napewno tacy są bo sam już wymieniłem w oby drzwiach linki. Nie radziłbym zabierać się do tego bez fachowej podpowiedzi. Jeżeli robi ktoś z was to po raz pierwszy to musi wziąć pod uwagę kilka rzeczy!
1. linka musi mieć odpowiednią średnicę - nie od roweru, hulajnogi itd. tylko nomalna stalowa linka odpowiedniej długości
2. linka musi być odpowiednio nawinięta na "kołowrotek" a konówki zaciśnięte na odpowiedniej długości linki - jeżeli tak nie będzie to okno albo nie będzie się otwierać w pełni lub zamykać
3. nie zapomnijcie jej nasmarować , tylko za dużo nie nakładajcie bo jak wejdzie piach to za 6miesięcy będzie trzeba ponownie wymieniać
4. ostrożnie wyjąć i włożyć szybę i dobrze przykręcić do prowadnicy aby podczas jazdy nie spadła
Na podsumowanie:
Radze nie robić tego samemu, bo można się nieżle nawkur.... ! koszt wymiany linki + złożenie całego ukadu podnoszenia to ok 80zl. wydaje mi się ze warto!
Pozdrawiam i życzę powodzenia uparciuchom |
|
|
|
 |
Ficu865 [Usunięty]
|
Wysłany: 10-05-2007, 18:52
|
|
|
dario_b napisał/a: | Pozdrawiam i życzę powodzenia uparciuchom |