Wyciszenie Lancera |
Autor |
Wiadomość |
lobuzek
Forumowicz lobuzek

Auto: Honda Accord Tourer 2,0
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 11 razy Dołączył: 15 Mar 2014 Posty: 576 Skąd: Tarnów
|
Wysłany: 22-08-2016, 11:35
|
|
|
Nie wiem ile kg mat wejdzie, ale na bagażnik poszła cała paczka mat STP. Ciężkie jak wszyscy diabli, podejrzewam, że na drzwi poszło podobnie, nie byłem cały czas przy robocie. Tak czy inaczej warto zainwestować i myślę że 40 kg to nie jest problem.
W sobotę dokładam do bagażnika aktywny subwoofer JBL Basspro II. Do tej pory we wszystkich autach miałem subwoofery aktywne i się sprawdzało, zobaczymy jak ten da radę. |
|
|
|
 |
tyku
Mitsumaniak

Auto: MITSUBISHI LANCER
Pomógł: 56 razy Dołączył: 25 Sty 2012 Posty: 3004 Skąd: INTERNET
|
Wysłany: 22-08-2016, 13:39
|
|
|
lobuzek napisał/a: | Nie wiem ile kg mat wejdzie, ale na bagażnik poszła cała paczka mat STP. Ciężkie jak wszyscy diabli, podejrzewam, | Dlatego stosowałem piankę wyciszającą z klejem różnej grubości.
lobuzek napisał/a: | W sobotę dokładam do bagażnika aktywny subwoofer JBL Basspro II. | Jak pochowasz kable Wrzuć fotki po montażu suba. |
_________________ MITSUBISHI LANCER 1.8 (4B10) Sportback - Red Metallic (P26)
Rok produkcji: 2010.
 |
|
|
|
 |
lurek
Mitsumaniak
Auto: Lancer Sedan'08 1.8
Pomógł: 1 raz Dołączył: 15 Lip 2013 Posty: 422 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 22-08-2016, 13:47
|
|
|
Dołączam się do prośby, wrzuć zdjęcia bagażnika. Marzy mi się wyciszenie tej części i może przysiadłbym w końcu do tego tematu.
Prosiłbym również o info jaka dokładnie mata, jakiej grubości i ile tego
Tyku ty zastosowałeś inną technikę? Pochwal się
Na dzień dzisiejszy stwierdzam że najwięcej hałasu dobiega właśnie z bagażnika (sedan), w drugiej kolejności z nadkoli. Silnik jakoś mi nie przeszkadza, przy głośniejszej muzyce (głośność ok 20) to w sumie prawie go nie słyszę ale bagażnik i koła meczą |
|
|
|
 |
tyku
Mitsumaniak

|
Wysłany: 22-08-2016, 15:55
|
|
|
lurek napisał/a: | Tyku ty zastosowałeś inną technikę? Pochwal się | Ja w bagażniku ( tam gdzie koło dojazdowe) nic nie wyciszałem. Sportback ma podwójną podłogę i nie widzę potrzeby przyklejania tam mat. Dołożyłem drugą wykładzinkę, na to półka, a na półkę kuweta z ASO, a na kuwetę kocyk, co by się nie porysowała kuweta (kocyk przydatny na pikniki).
Trzeba dobrze wyciszyć nadkola z tyłu i pod kanapą. |
 |
|
|
|
 |
multikos
Mitsumaniak

Auto: Lancer Sedan 1,6 Invite `15
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Lis 2015 Posty: 70 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 22-08-2016, 17:15
|
|
|
@ tyku napisał..."a na kuwetę kocyk, co by się nie porysowała kuweta"
@tyku im dłużej czytam Twoje posty tym bardziej jestem przekonany, że Twój samochód będzie pierwszym który zostanie sprzedany jako używany za cenę większą niż nowy
I żeby nie robić OT to ja zupełnie nie rozumiem, jak można ładować tyle kasy i czasu w wyciszanie Lancera. To trochę robienie z niego fury jaką nie jest... Aby być konsekwentnym to kolejnymi krokami powinno być polakierowanie całego od nowa, wymiana wnętrza na nieplatikowe oraz wymiana silnika na mocniejszy... to chyba taniej kupić inne auto |
|
|
|
 |
RalfPi
Mitsumaniak
Auto: Lancer1.8 SB'10,Giulietta 1.4
Pomógł: 31 razy Dołączył: 26 Lis 2010 Posty: 3185 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 22-08-2016, 17:33
|
|
|
multikos napisał/a: | 3 db to jakby nie patrzeć dwa razy ciszej |
Tak, ale nie dla ucha.
Bo ucho nie słucha liniowo tylko logarytmicznie
[ Dodano: 22-08-2016, 18:23 ]
multikos napisał/a: | ...to chyba taniej kupić inne auto | Tak.
[ Dodano: 22-08-2016, 18:24 ]
multikos napisał/a: | I żeby nie robić OT to ja zupełnie nie rozumiem, jak można ładować tyle kasy i czasu w wyciszanie Lancera. |
A co ma Twoje rozumienie do wyciszenia Lancera Żartowałem
Ludzie wyciszają, bo chcą komfortu na który ich stać - czyż to nie jest immanentna cecha Człowieka?
Sam bym to zrobił, ale... jakoś szkoda mi to robić kosztem osiągów i delikatnie większego spalania. |
|
|
|
 |
tyku
Mitsumaniak

|
Wysłany: 22-08-2016, 23:42
|
|
|
RalfPi napisał/a: | Ludzie wyciszają, bo chcą komfortu na który ich stać - czyż to nie jest immanentna cecha Człowieka? | Zdecydowanie.
Ten samochód wymaga poświęcenia. Trzeba zamknąć drzwi w porządnie wyciszonym samochodzie, aby poczuć luksus.
Miałem okazję prowadzić i oklepać mazdę 6 (teraz z ciekawości chodzę i opukuję paluszkiem samochody) - cena coś ze 149 tys.zł. Wyciszenie tragiczne, gołe blachy na na całym samochodzie.
P.S.
Oczywiście nie skrytykowałem, bo nie wypadało. |
 |
Ostatnio zmieniony przez tyku 23-08-2016, 21:20, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
marcink
Mitsumaniak

Auto: Lancer Sedan Intense 4A92
Pomógł: 5 razy Dołączył: 25 Cze 2015 Posty: 568 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 23-08-2016, 18:54
|
|
|
tyku napisał/a: | RalfPi napisał/a: | Ludzie wyciszają, bo chcą komfortu na który ich stać - czyż to nie jest immanentna cecha Człowieka? | Zdecydowanie.
Ten samochód wymaga poświęcenia. Trzeba zamknąć drzwi w porządnie wyciszonym samochodzie, aby poczuć luksus.
Miałem okazję prowadzić i oklepać mazdę 6 - cena coś ze 149 tys.zł. Wyciszenie tragiczne, gole blachy na na całym samochodzie.
P.S.
Oczywiście nie skrytykowałem, bo nie wypadało. |
Oni tam poszli ostro w kierunku redukcji masy, nie wiem jak to zrobili, ale zagłówki ważą tyle co sama ich tapicerka.
Wracając do tematu - nastawiałem się na porządny warsztat wygłuszający auta i montujący car audio, jednak kolega tyku ostatecznie pokazał, że samodzielnie można nieźle wygłuszyć Lancera, a także uświadomił, że nikt się nie przyłoży do takiej roboty bardziej niż ty sam - bo rocket science to to nie jest, prędzej joga
A za zaoszczędzone pieniądze można sobie kupić jakiś funcar |
_________________ Mój misiek |
|
|
|
 |
pabloss
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer Sportback 1.8 Invite
|
Wysłany: 06-09-2016, 14:30
|
|
|
Witam!
Koledzy pomóżcie, jak fachowo nazywa się ta mata wygłuszająca pod maską?
Przeczesałem pół Internetu i nie mogę jej znaleźć.
Jakiś gryzoń wyżarł mi w niej dziurę (która stale się powiększa), a cały ten syf leci mi na silnik, paski i resztę bebechów. Dodatkowo chyba trochę bardziej słychać teraz silnik w kabinie... Choć to może subiektywne odczucie.
Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale czy też jedną z jej funkcji nie jest ochrona blachy maski przed wysokimi temperaturami z silnika?
Może ktoś z Was już ją wymieniał/naprawiał??
Z góry dzięki za wszelką pomoc! |
|
|
|
 |
tyku
Mitsumaniak

|
Wysłany: 06-09-2016, 21:00
|
|
|
Numer części: 5915A014. Nazywa się to wygłuszenie maski. Kupić można nowe w ASO lub MITSUSTYLE http://sklep.mitsustyle.p...2095,3069).aspx
Zanim założysz wygłuszenie możesz przykleić maty wygłuszające (ja tak zrobiłem).
Można stare wygłuszenie oddać do tapicera, aby odnowić (sam o tym myślę). Wyjdzie pewnie taniej i nie będzie się wykruszało. |
 |
|
|
|
 |
pabloss
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer Sportback 1.8 Invite
|
Wysłany: 07-09-2016, 09:48
|
|
|
Dzięki piękne Kolego, o to właśnie chodziło!
Niedługo czeka mnie przegląd w ASO, więc przy okazji dowiem się ile sobie życzą za to ustrojstwo. |
|
|
|
 |
matiudgk
Mitsumaniak
Auto: Lancer Sedan 1.8 143KM Invite
|
Wysłany: 08-09-2016, 14:17
|
|
|
U mnie to samo, jakieś cholerstwo pogryzło, podrapało tę matę, w ASO mi rzucili coś koło 600 zł, więc grzecznie podziękowałem pozostaje podkleić jakąś taśmą. |
|
|
|
 |
brylekVFR
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.8 SB 09r,VFR800FI
Pomógł: 16 razy Dołączył: 12 Paź 2013 Posty: 817 Skąd: WBR/ TSA Białobrzegi/Sandomierz
|
Wysłany: 08-09-2016, 15:00
|
|
|
A używaną? |
|
 |
tyku
Mitsumaniak

|
Wysłany: 08-09-2016, 15:15
|
|
|
brylekVFR, Używanej w idealnym, ba nawet w dobrym stanie nie kupisz.
Pryskać w komorę silnika zapachy cytrynowe, to pomaga. |
 |
|
|
|
 |
brylekVFR
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.8 SB 09r,VFR800FI
Pomógł: 16 razy Dołączył: 12 Paź 2013 Posty: 817 Skąd: WBR/ TSA Białobrzegi/Sandomierz
|
Wysłany: 08-09-2016, 15:18
|
|
|
A w Mitsustyle bym zapytał, może mają. |
|
 |
|