Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Wahacz przedni, jakiej firmy?
Autor Wiadomość
t_a_s 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.8 GDI, 98 rok
Kraj/Country: Polska
Pomogła: 1 raz
Wysłany: 25-07-2011, 21:04   Wahacz przedni, jakiej firmy?

Witam,

daawno mnie tu nie było, ale Misiek to cudowne autko i nic się nie psuje :)

Mam do wymiany wahacz przedni prawy, w warsztacie zaproponowali mi markę Monroe, na allegro są jeszcze inne, jak SH, Yamato, Dokuji.

Którą z nich wybrać? A może jeszcze jakaś inną?

Ważne, żeby był dobry i w miarę trwały, żebym nie musiała co rok wymieniać wahacza.

I co z tą zbieżnością po wymianie, przeszukałam forum i są różne opinie.

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 25-07-2011, 21:20   

Ja bym wypróbował Dokuji, Yamato lubi szybko paść, poprzez szybko parciejącą osłone gumową sworznia, po wymianie wahacza koniecznie nalezy udać się na zbieżność ;-)
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

fenix872 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.8GDI 125 KM 1998r
Wysłany: 25-07-2011, 21:36   

robertdg napisał/a:
Ja bym wypróbował Dokuji, Yamato lubi szybko paść, poprzez szybko parciejącą osłone gumową sworznia, po wymianie wahacza koniecznie nalezy udać się na zbieżność ;-)

może jestem niedouczony bo mechanikiem jestem domorosłym ;p ale po co ta zbieżność jak nie będą ruszane ani gałki ani stabilizatory. jak u siebie robiłem wahacze z przodu zbieżność się nie przestawiła. przynajmniej tak sądzę bo ani gum nie drze ani nie sciąga, co innego z tyłem.

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 25-07-2011, 21:49   

fenix872 napisał/a:
po co ta zbieżność jak nie będą ruszane ani gałki ani stabilizatory. jak u siebie robiłem wahacze z przodu zbieżność się nie przestawiła. przynajmniej tak sądzę bo ani gum nie drze ani nie sciąga
Rozumiem, że to tylko Twoje odczucia :?:

Ja nikogo nie namawiam na siłe, takie są procedury i już, zawsze można zweryfikować fakt poprawności na pierwszej lepszej stacji diagnostycznej, przy wjeździe jest płyta geometryczna, wystarczy wychylić głowke z auta i zobaczyć czy jak się na nią najedzie kołem to czy się poruszy, jeżeli się poruszy to znaczy, że zbiezność do kity, a poza zbieznością jest jeszcze pare innych parametrów.
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

fenix872 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.8GDI 125 KM 1998r
Wysłany: 25-07-2011, 22:00   

robertdg napisał/a:
fenix872 napisał/a:
po co ta zbieżność jak nie będą ruszane ani gałki ani stabilizatory. jak u siebie robiłem wahacze z przodu zbieżność się nie przestawiła. przynajmniej tak sądzę bo ani gum nie drze ani nie sciąga
Rozumiem, że to tylko Twoje odczucia :?:

Ja nikogo nie namawiam na siłe, takie są procedury i już, zawsze można zweryfikować fakt poprawności na pierwszej lepszej stacji diagnostycznej, przy wjeździe jest płyta geometryczna, wystarczy wychylić głowke z auta i zobaczyć czy jak się na nią najedzie kołem to czy się poruszy, jeżeli się poruszy to znaczy, że zbiezność do kity, a poza zbieznością jest jeszcze pare innych parametrów.

no tak, to są moje odczucia bo tak jak mówiłem nie sprawdzałem zbieżności po robieniu przednich wahaczy, wyszedłem właśnie z takiego założenia jak pisałem wyżej. na drugi raz zrobię tak jak radzisz :)

Saqu 
Mitsumaniak

Auto: Nissan s13, BMW e39
Wysłany: 25-07-2011, 22:05   

fenix872 napisał/a:
ale po co ta zbieżność jak nie będą ruszane ani gałki ani stabilizatory.

w sumie to nie, ale ruszysz gumy w zawieszeniu, możliwe, że wahacz na tulejach zmieni swoje położenie o pół centymetra i jest już inna zbieżność ;)

PABLO998 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1,6; Outlander I 2,4
Wysłany: 07-09-2016, 15:38   

Czy może ktoś polecić jakiś dobry przedni dolny wahacz do Carismy?

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 07-09-2016, 16:17   

PABLO998, MOOG, Lemforder lub OYODO.

rolando 
Forumowicz

Auto: Carisma 96r. 1,8 benzyna+LPG
Wysłany: 22-09-2016, 11:05   

Ja od dłuższego czasu mam MOOG i jak na razie sprawują się bardzo dobrze. Oczywiście polecam wymianę samemu, ponieważ można zrobić to bez większych problemów. Jeśli szukałbyś jakichś porad to polecam przeczytać artykuł o takiej samodzielnej wymianie http://www.iparts.pl/arty...wahacz,203.html wszystko świetne opisanie ;)

misibiczi 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.9 TD GLX
Wysłany: 02-08-2017, 12:59   

Czy ktoś może potwierdzić, że po wymianie wahacza z przodu przejechał przynajmniej 30 tys. kilometrów, a jeśli tak to jakiego producenta ? U mnie ostatni wahacz Yamato wytrzymał 15 tys. mimo, że staram się w miarę możliwości omijać wszelkie zapadnięte studzienki czy inne nierówności na drodze. Taka niska jakość to jest dramat. Jakość Yamato bardzo się pogorszyła, kiedyś na wahaczu tego producenta przejechałem kilkadziesiąt tysięcy. Przymierzam się do wymiany i staram się zrobić aktualne rozeznanie rynku...

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 02-08-2017, 18:36   

yamato to od kilku lat śmieć.

Odpowiedz do tematu