|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Carisma] Kupno carismy |
Autor |
Wiadomość |
bonkesku
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Colt CJ1A 98r
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 10-09-2016, 12:45 [Carisma] Kupno carismy
|
|
|
Witam,chciałbym kupić carisme z instalacją lpg, ma ona służyć głównie na dojazdy do pracy , tygodniowo jakieś 1200 km, obecnie wozi mnie bezawaryjnie colt cj, niestety jest zbyt mały na 5 osób, a chciałbym coś większego i zastanawiam się nad cari. Na co zwracać uwagę przy kupnie i jakie wersje silnikowe są najmniej kłopotliwe? Słyszałem , ze częste problemy to skrzynia biegów , jak ją sprawdzić przy ewentualnym kupnie? w mojej okolicy jest tylko jedna cari z lpg, wrzucę link do ogłoszenia:
http://olx.pl/oferta/mits...html#baf3dc57fe
Liczę na wasza pomoc,niestety o carismie nic nie wiem i chciałbym zasięgnąć opinii o tym samochodzie |
|
|
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Pomógł: 90 razy Dołączył: 28 Maj 2014 Posty: 2310 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 10-09-2016, 13:26
|
|
|
OK. To po kolei.
Silnik 1,8 SOHC 115 KM (w sumie dość rzadko spotykany), dobry do LPG, więc tutaj problemu nie ma. Jest za to z czymś innym. Nie, nie jestem wrogiem LPG, wręcz przeciwnie, pod jednym warunkiem - kupuję "czyste" auto, i instalację LPG sam zakładam, chociaż wiem, że to znacznie podwyższa koszty. Powód jest prozaiczny - LPG nie zakłada się po to, żeby szpanować przed kolegami, tylko po to, żeby dużo i tanio jeździć. A to auto na LPG jeździ minimum od 3 lat.
Zdjęcie powiedziałbym zrobione perfekcyjnie. Oczywiście pod względem tego, żeby nic nie było widać Ech, zawsze chciałem takie efekty słońca uzyskać
W sumie podjechać i obejrzeć można, ale ja bym odpuścił - "Opłaty ważne jeszcze miesiąc", czyli ktoś chce na szybko auto sprzedać za więcej, niż dostanie przy złomowaniu i bez wkładania kasy.
Poproś sprzedającego o wyraźne zdjęcia w dużej rozdzielczości + numer VIN + datę pierwszej rejestracji w Polsce. Wtedy idzie się czegoś o aucie dowiedzieć stąd :
Historia pojazdu
bonkesku napisał/a: | o carismie nic nie wiem |
Podstawowe wiadomości :
https://pl.wikipedia.org/wiki/Mitsubishi_Carisma
bonkesku napisał/a: | Słyszałem , ze częste problemy to skrzynia biegów |
Przesadzasz. Jak ktoś dba, tak ma. W 1,6 i 1,8 SOHC jest skrzynia JB3 od Renault. Ja nie miałem z nią problemów. |
_________________ Adam
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, później pokona doświadczeniem...
 |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 11-09-2016, 12:18
|
|
|
Bez przesady, każde auto ma jakieś bolaczki, nie wazne czy tutaj skrzynia Volvo czy Renault, obie potrafią miec przypadłości, wązny jest stan techniczny danego auta i antykorozyjny, auto ma już swoje lata więc trzeba uwąznei oglądac blache zwlaszcze w okolicach progów, tylnego zawieszenia oraz tłumika, mechanicznie trzeba tez zwrócić uwagę na przewody hamulcowe które lubią gnić w okolicy zbiornika paliwa po stronie kierowcy.
Silniki Benzynowe do Gazu to 1.6 i 1.8 SOHC 16V oraz 1.8 MSX DOHC, GDI odpada |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
bonkesku
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Colt CJ1A 98r
|
Wysłany: 11-09-2016, 15:21
|
|
|
Dzięki za rady, jednak odpuszczę zakup tego egzemplarza z ogłoszenia, sprzedający nie bardzo jest skłonny podać vin oraz inne informacje. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 11-09-2016, 22:15
|
|
|
Ja bym jednak obejżał bo ten silnik jest jednak lepszy od 1.6. Co do instalacji to jeśli jeździ w tym autko tylko 3 lata to pewnie nie zdążyła jeszcze zbytnio namieszać nawet jak jest z nią coś nie tak. Ciekawe co to dokładnie za instalacja bo może wcale nie być tak źle jak pisano wyżej |
|
|
|
 |
|
|