Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
nie działa radio, komputer, centralny zamek
Autor Wiadomość
Crusher 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero Pinin 1,8MPI
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 21-09-2016, 18:51   nie działa radio, komputer, centralny zamek

czesc,
moi drodzy, może pomożecie bo nie mam juz pomysłu..
chciałem przełożyć jeden kabel w Pininku i potrzebowałem wyciągnac radio (nieoryginalne, radio XOMAX XM-RSU217 ) . Po wyciągnięciu, przełożeniu kabla i włożeniu radia z powrotem nagle okazało się ze nie działa, nie działa także komputer (nie włącza się ani zegar ani caly wyświetlacz, także po włączeniu zapłonu), nie działają lampki na podsufitce oraz nie działa centralny zamek i otwieranie na pilota. Sprawdzone są bezpieczniki - okej. Znajomy mechanik rozkłada ręce , jedynie powiedział że może to moduł komfortu...

co wy na to? Nigdzie wg mnie zwarcia nie było ale cholera wie.. Prosze o pomoc bo nie mam pojecia co to moze byc, a niedlugo czeka mnie parodniowy wyjazd i chcialbym miec to ogarnięte..

bylet 
Mitsumaniak

Auto: Mazda CX-3
Wysłany: 22-09-2016, 08:43   

Z prostych pomysłów, to już sprawdzałeś bezpieczniki, ale nie napisałeś, czy sprawdziłeś napięcie na bezpiecznikach i na kostkach? Następnie sprawdził bym połączenia kostek w kabinach i uziemienie, jeżeli nie ma napięcia. Napisz też, czy działa Ci nawiew i zapalniczka, bo są na tej samej wiązce kabli. Drugą opcją rzeczywiście może być problem z tym modułem komfortu, zawsze też możesz sprawdzić jego podłączenie.

Crusher 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 22-09-2016, 12:06   

bylet napisał/a:
Z prostych pomysłów, to już sprawdzałeś bezpieczniki, ale nie napisałeś, czy sprawdziłeś napięcie na bezpiecznikach i na kostkach? Następnie sprawdził bym połączenia kostek w kabinach i uziemienie, jeżeli nie ma napięcia. Napisz też, czy działa Ci nawiew i zapalniczka, bo są na tej samej wiązce kabli. Drugą opcją rzeczywiście może być problem z tym modułem komfortu, zawsze też możesz sprawdzić jego podłączenie.

Dzisiaj zamowilem moduł komfortu, najwyzej bede 50zl w plecy. Mam nadzieje ze zadziala..? Nic innego nie przychodzi mi do głowy. Zapalniczka dziala, nawiew takze. Natomiast zaraz po wylaczeniu zaplonu gasna swiatla, a nie kilka sekund po otwarciu drzwi (jak bylo do tej pory).. mam nadzieje ze modul komfortu po prostu sie zwalil w pewnym zakresie i po wymianie będzie okej. Sprawdzalem polaczenie w module i jest okej, po wyjeciu oczywiscie zadne udogodnienia nie dzialaly.

[ Dodano: 23-09-2016, 12:53 ]
Nie działa pomimo wymiany modułu komfortu. Czy może to być wina komputera? Na zmienionym module komfortu są dokładnie takie same objawy.

bylet 
Mitsumaniak

Auto: Mazda CX-3
Wysłany: 23-09-2016, 13:55   

W takim razie sprawdź czy są napięcia na kostkach przy włączonym aucie i przy wyłączonym, proponuję na wiązce radia, gdyż najłatwiej będzie się tam dostać. Następnie sprawdź też, czy na bezpiecznikach w skrzynce masz napięcia, wtedy będzie wiadomo, czy szukamy uszkodzonego kabla, czy jednak jakiegoś podzespołu. Możesz też zobaczyć jak z działaniem auta po wypięciu radia, z elektroniką bywa różnie, czasami jeden wadliwy podzespół nie pozwala działać prawidłowo pozostałym, a radio ruszałeś przy tej operacji. Z poprzednim zdaniem ktoś może się nie zgodzić, ale to doświadczenie wynoszę z lat naprawy elektroniki w komputerach.

Napisz też co za kabel przekładałeś i gdzie go podpinałeś, tak żeby wykluczyć go jako ewentualną przyczynę zamętu.

Crusher 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 25-09-2016, 18:34   

Dzięki wielkie za pomoc. Przeczytalem to mechanikowi, ogarnął temat. Okazało się ze poszedł bezpiecznik którego akurat nie sprawdziłem bo był utrudniony do niego dostęp - w żółtej małej obwódce trudnowyciągalnej pod maską w kostce bezpieczników. Temat rozwiązany, wielkie dzięki za pomoc. Temat do zamknięcia.

Odpowiedz do tematu