Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Z39A 1.5D] [CZ] 1,5 DiD 95KM EPS Brak wspomagania
Autor Wiadomość
Macko83 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Colt 1,5 DI-D
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 23-09-2016, 14:57   [Z39A 1.5D] [CZ] 1,5 DiD 95KM EPS Brak wspomagania

Witam,

Wracając z wakacji po krótkim postoju na rozprostowanie nóg i ponownym zapaleniu silnika przestało działać wspomaganie. Przejrzałem bezpieczniki - wszystkie ok. Po ponownym uruchomieniu wspomaganie wróciło, dojechałem normalnie do domu. Później problem zaczął się pogłębiać, przez następne dwa tygodnie wspomaganie coraz częściej odmawiało posłuszeństwa i teraz zdechło na amen. Czasem po zapaleniu silnika działa przez chwilę (zaraz po odpaleniu trzeba szybko kręcić kierownicą, wtedy zadziała). Ogólnie jest fajnie, darmowa siłownia na parkingu ;) ale żona już sobie nie pojeździ.
Zakupiłem używany sterownik wspomagania i zamierzam go wymienić. Wie ktoś gdzie można znaleźć ten sterownik? Mam problem z jego lokalizacją. Mam świadomość tego, że pewnie i tak trzeba będzie wymontować przekładnię ze wspomaganiem i oddać gdzieś do regeneracji. Ale na razie wybrałem tańszą opcję wymiany samego sterownika. Regenerował ktoś kiedyś wspomaganie w Colcie i ma namiary na dobrego machera? Orientowałem się już i wiem, że taka zabawa kosztuje od 300 do 1200 PLN zależy od firmy.
Czy słaby akumulator może mieć jakiś wpływ na wspomaganie?
Dodaję zdjęcie z diagnostyki

Pawlik84 
Mitsumaniak

Auto: Colt VII 1.3 '09
Wysłany: 23-09-2016, 17:57   

To rzadki problem. Jeszcze nie słyszałem aby komuś siadło wspomaganie. Na pewno będziemy zainteresowani jak poradziłeś sobie z jego rozwiązaniem.
Ze screena mogę wnioskować że może coś z instalacją nie tak lub sam silnik wspomagania padł - i od tego bym zaczął. Na szrocie używka zapewne nie jest droga.
Z Twojego opisu problemu nic innego nie mogło się zepsuć. Spróbuj ten sterownik wymienić - zrób zdjęcie jak on wygląda.
Sterownik musi być podłączony do całego układu wspomagania (wraz z silnikiem) o tak:

http://mitsubishi-motors....sub_group%3D050

i jest tam połączenie z puszką bezpieczników i sterowników.
http://mitsubishi-motors....D610%26page%3D1

nie wiem który to sterownik.

Macko83 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Colt 1,5 DI-D
Wysłany: 24-09-2016, 00:00   

Witam,
Problem rozwiązany. Wymieniłem sterownik wspomagania. Kupiłem go na "aledrogo". Zapłaciłem 55 pln plus przesyłka, razem 69 pln (najtańszy jaki znalazłem kosztował 29 zł ale brzydko wyglądał na zdjęciach i wziąłem droższy, można też kupić za ponad 200 pln). Wymieniłem sam - nic trudnego 4 wtyczki i 3 śruby. Dostęp średni, z przewagą do dobrego. Sterownik znajduje się po stronie pasażera pod schowkiem. W poniedziałek dodam zdjęcia. Mam 242 000 km przebiegu. Colt z 2004 roku.
Sterownik to część na samej górze na tym zdjęciu

http://mitsubishi-motors....sub_group%3D050

Ref. 54-610 Na sterowniku jest napisany inny nr - w poniedziałek foto

rufuz 
Forumowicz

Auto: Colt Ralliart 1.5T (4G15T)
Kraj/Country: Denmark
Wysłany: 24-09-2016, 08:25   

mi wspomaganie zawsze siadało kiedy tylne hamulce sie zapiekły. Nie bylo wspomagania wtedy i predkosciomierz nie dzialal.

Pawlik84 
Mitsumaniak

Auto: Colt VII 1.3 '09
Wysłany: 24-09-2016, 10:54   

54-610 to nie numer sterownika tylko dział na stronie www aby wiedzieć gdzie szukać dalej ;) . Dobrze że udało Ci się ogarnać temat. Czekamy na fotki.

Odpowiedz do tematu