|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Z39A 1.5D] [CZ] 1,5 DiD 95KM EPS Brak wspomagania |
Autor |
Wiadomość |
Macko83
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Colt 1,5 DI-D
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 23-09-2016, 14:57 [Z39A 1.5D] [CZ] 1,5 DiD 95KM EPS Brak wspomagania
|
|
|
Witam,
Wracając z wakacji po krótkim postoju na rozprostowanie nóg i ponownym zapaleniu silnika przestało działać wspomaganie. Przejrzałem bezpieczniki - wszystkie ok. Po ponownym uruchomieniu wspomaganie wróciło, dojechałem normalnie do domu. Później problem zaczął się pogłębiać, przez następne dwa tygodnie wspomaganie coraz częściej odmawiało posłuszeństwa i teraz zdechło na amen. Czasem po zapaleniu silnika działa przez chwilę (zaraz po odpaleniu trzeba szybko kręcić kierownicą, wtedy zadziała). Ogólnie jest fajnie, darmowa siłownia na parkingu ale żona już sobie nie pojeździ.
Zakupiłem używany sterownik wspomagania i zamierzam go wymienić. Wie ktoś gdzie można znaleźć ten sterownik? Mam problem z jego lokalizacją. Mam świadomość tego, że pewnie i tak trzeba będzie wymontować przekładnię ze wspomaganiem i oddać gdzieś do regeneracji. Ale na razie wybrałem tańszą opcję wymiany samego sterownika. Regenerował ktoś kiedyś wspomaganie w Colcie i ma namiary na dobrego machera? Orientowałem się już i wiem, że taka zabawa kosztuje od 300 do 1200 PLN zależy od firmy.
Czy słaby akumulator może mieć jakiś wpływ na wspomaganie?
Dodaję zdjęcie z diagnostyki
 |
|
|
|
 |
Pawlik84
Mitsumaniak
Auto: Colt VII 1.3 '09
Pomógł: 5 razy Dołączył: 26 Sie 2015 Posty: 323 Skąd: Dobre Miasto
|
Wysłany: 23-09-2016, 17:57
|
|
|
To rzadki problem. Jeszcze nie słyszałem aby komuś siadło wspomaganie. Na pewno będziemy zainteresowani jak poradziłeś sobie z jego rozwiązaniem.
Ze screena mogę wnioskować że może coś z instalacją nie tak lub sam silnik wspomagania padł - i od tego bym zaczął. Na szrocie używka zapewne nie jest droga.
Z Twojego opisu problemu nic innego nie mogło się zepsuć. Spróbuj ten sterownik wymienić - zrób zdjęcie jak on wygląda.
Sterownik musi być podłączony do całego układu wspomagania (wraz z silnikiem) o tak:
http://mitsubishi-motors....sub_group%3D050
i jest tam połączenie z puszką bezpieczników i sterowników.
http://mitsubishi-motors....D610%26page%3D1
nie wiem który to sterownik. |
_________________ --
Pozdrawiam; Pawlik
Mitsubishi Colt VII, 2009 1.3, 5d. INVITE |
|
|
|
 |
Macko83
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Colt 1,5 DI-D
|
Wysłany: 24-09-2016, 00:00
|
|
|
Witam,
Problem rozwiązany. Wymieniłem sterownik wspomagania. Kupiłem go na "aledrogo". Zapłaciłem 55 pln plus przesyłka, razem 69 pln (najtańszy jaki znalazłem kosztował 29 zł ale brzydko wyglądał na zdjęciach i wziąłem droższy, można też kupić za ponad 200 pln). Wymieniłem sam - nic trudnego 4 wtyczki i 3 śruby. Dostęp średni, z przewagą do dobrego. Sterownik znajduje się po stronie pasażera pod schowkiem. W poniedziałek dodam zdjęcia. Mam 242 000 km przebiegu. Colt z 2004 roku.
Sterownik to część na samej górze na tym zdjęciu
http://mitsubishi-motors....sub_group%3D050
Ref. 54-610 Na sterowniku jest napisany inny nr - w poniedziałek foto |
|
|
|
 |
rufuz
Forumowicz

Auto: Colt Ralliart 1.5T (4G15T)
Kraj/Country: Denmark
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Mar 2009 Posty: 178 Skąd: Poznań/Danmark
|
Wysłany: 24-09-2016, 08:25
|
|
|
mi wspomaganie zawsze siadało kiedy tylne hamulce sie zapiekły. Nie bylo wspomagania wtedy i predkosciomierz nie dzialal. |
|
|
|
 |
Pawlik84
Mitsumaniak
Auto: Colt VII 1.3 '09
Pomógł: 5 razy Dołączył: 26 Sie 2015 Posty: 323 Skąd: Dobre Miasto
|
Wysłany: 24-09-2016, 10:54
|
|
|
54-610 to nie numer sterownika tylko dział na stronie www aby wiedzieć gdzie szukać dalej . Dobrze że udało Ci się ogarnać temat. Czekamy na fotki. |
_________________ --
Pozdrawiam; Pawlik
Mitsubishi Colt VII, 2009 1.3, 5d. INVITE |
|
|
|
 |
|
|