Opony wielosezonowe czy warto? |
Autor |
Wiadomość |
blejku
Nowy Forumowicz
Auto: PAJERO III
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 26-09-2016, 20:06 Opony wielosezonowe czy warto?
|
|
|
Witam mam duży dylemat ponieważ zastanawiam sie nad kupnem opon Nexen 265/70 R16 112S 4PR Roadian HTX wielosezonowych dodam ze mieszkam w centrum polski i raczej auto będzie używane do jazda miejskich ale w góry tez pojedzie 1-2 razy w ta zimowe. W
Wiec moje pytanie czy warto się pchać w opony wielosezonowe? |
|
|
|
 |
zeeb
Mitsumaniak :)

Auto: Pajero III 3.2 DID A/T
Pomógł: 4 razy Dołączył: 21 Wrz 2012 Posty: 192 Skąd: Tychy
|
Wysłany: 27-09-2016, 10:36
|
|
|
Warto |
_________________ [img]http://img114.imageshack.us/img114/3454/7nvu7vm7.gif[img] |
|
|
|
 |
TangoKK
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Pajero III Long 3.2
Pomógł: 17 razy Dołączył: 28 Lip 2011 Posty: 359 Skąd: Olsztyn
|
Wysłany: 27-09-2016, 13:13 Re: Opony wielosezonowe czy warto?
|
|
|
blejku napisał/a: | Witam mam duży dylemat ponieważ zastanawiam sie nad kupnem opon Nexen 265/70 R16 112S 4PR Roadian HTX wielosezonowych dodam ze mieszkam w centrum polski i raczej auto będzie używane do jazda miejskich ale w góry tez pojedzie 1-2 razy w ta zimowe. W
Wiec moje pytanie czy warto się pchać w opony wielosezonowe? |
Wszystkie opony przeznaczone do aut terenowych to opony wielosezonowe - mają na boku oznaczenie M+S czyli MUD & SNOW.
Właśnie wygooglowałem te opony które wpisałeś i "Nexen Roadian HTX RH5 265/70 R16 112S 4PR WL Summer tyres" tak sprzedają je w UK zauważ "Summer tyres" czyli opony letnie. |
_________________ HEAVEN CAN WAIT I'M BUSY |
|
|
|
 |
robek295
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Pajero 3.2 DID 2000
|
Wysłany: 28-09-2016, 23:04
|
|
|
witam jakie opony polecacie na zime? z tych co sa na zalaczonym zdieciu, oponki na pewno beda z kolcami wiec zastanawiam sie czy brac drozsze czy moga byc tancze i jaki rozmiar najlepiej teraz mam chyba 265/75/16 myslalem zeby dac 235 takie chyba mial orginalne lub czy moge wstawic 285 czy nie bedzie problemu? jakie beda najlepsze na zime? po kliknieciu fotka powinna sie powiekszyc chyba
 |
|
|
|
 |
jepm
Forumowicz jepm
Auto: Pajero IV 3.2 DID 2007
Pomógł: 31 razy Dołączył: 30 Paź 2014 Posty: 318 Skąd: Warszzwa
|
Wysłany: 29-09-2016, 09:32
|
|
|
Niestety chyba nikt z nas nie miał do czynienia z oponami kolcowanymi wiec trudno się wypowiadać.
Mimo wszystko wydaje mi się że nie ma chyba sensu brać węższych. Ja jeżdżę oczywiście na rozmiarze seryjnym bo w Iv za dużo nie pokombinujesz - tylko oczywiście jest to r18. 265 dobrze sobie radzą i sprawdzone to jest w naprawdę zimowych warunkach nie wyłączając kopnego śniegu, W szersze bym się nie pchał tym bardziej ze będą jeszcze kolce.
Ja osobiście jeżdżę i bardzo sobie chwalę Cooper Weathermaster WSC. To opona przeznaczona do kolcowania - oczywiście ja w Polsce kolców nie mam. Nie wiem czy są rozmiary do III i czy można dostać na Islandii.
Z tych co napisałeś raczej nie pchałbym się w "chińczyki" (Westalke, Eurotyphoon)czyli w zasadzie pozostaje Ci BF Goodrich, ale tak naprawdę o kolcowaniu nie mam pojęcia - może i gorsza opona wystarczy a węższe są lepsze - popytaj chyba lepiej lokalsów.
PS. Standardowy rozmiar to chyba 265/70/16 - nie widzę takich na zdjęciu (choć słaby wzrok mam ) - a widzę tylko że chyba nie ma Goodrichów |
|
|
|
 |
Graczyq
Forumowicz

Auto: Pajero 3.2, 2001
Pomógł: 2 razy Dołączył: 28 Lis 2007 Posty: 46 Skąd: Kopenhaga
|
Wysłany: 30-09-2016, 21:28
|
|
|
Hej,
Ja jeżdżę od 2 lat na Yokohama Geolander AT-S 265/70R16. Też jestem z Łodzi i jeżdżę głównie w mieście. Opony są doskonałe na suchym, śniegu i lodzie oraz na szutrze. Na mokrym trzeba trochę zwolnić, ze względu na ich rozmiar. Na błocie są całkiem w porządku jak na All terrain.
Kiedy mi się zużyją na pewno kupie takie same, bo uzywam głównie w długie podróże po szutrze i w mieście.
Mam nadzieję, że to było pomocne. |
|
|
|
 |
rej
Forumowicz
Auto: Spacer Star
|
Wysłany: 03-10-2016, 06:50
|
|
|
Dla kogoś kto jeździ głownie po mieście, to też wydaje mi się, że wielosezonówki będą okey. Zwróćcie jeszcze uwagę na Michelin CrossClimat, jest to stosunkowo nowy model opon: letnie ale z homologacją zimową. Czyli de facto opony całoroczne. Tolerancja temeraturowa wynosi od -30 do + 40 st C. |
Ostatnio zmieniony przez Bizi78 25-07-2022, 12:38, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
TangoKK
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Pajero III Long 3.2
Pomógł: 17 razy Dołączył: 28 Lip 2011 Posty: 359 Skąd: Olsztyn
|
Wysłany: 03-10-2016, 09:56
|
|
|
Pracuję w fabryce Michelin w Olsztynie. To jest faktycznie rewolucja bo nie są to opony wielosezonowe tylko opony z homologacją zarówno letnią jak i zimową.
Niestety nie są produkowane do aut 4x4 |
_________________ HEAVEN CAN WAIT I'M BUSY |
|
|
|
 |
sniwag
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero DiD 3.2 Automat 2001
|
Wysłany: 05-10-2016, 14:19
|
|
|
Od roku używam wielosezonowych Pirelli Scorion ATR i jestem zadowolony. R16 265/65 Sprawdziły się dobrze przez cały rok, wiec każdy sezon mam już za sobą. Posiadają oznaczenie M+S, niektórzy takie oznaczenie opisują jako oponę letnią z możliwością do jazdy w lekkich warunkach śnieżno błotnych. Jak na warunki miejskie się nadają. Osoby które poruszają się ciężkim terenie zimą to polecał bym jednak dwa komplety. |
|
|
|
 |
|