|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Webasto - jakie? |
Autor |
Wiadomość |
dyzioo
Forumowicz Pozdro600
Auto: Pajero II 2.5TD SuperS 1996 3d
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 3 razy Dołączył: 12 Sty 2015 Posty: 132 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 13-10-2016, 21:15 Webasto - jakie?
|
|
|
Zima zbliża sie tuż tuż i myśle o montażu webasta.
Wiem ze są rodzaje różne, znaczy sie oznaczenie (termo top c, z e...) i jaki sterownik do auta aby gadało z samochodem....?
Jakie wybrać do mojego motora 2,5 td...?
Jakie kmoszta montażu są mniej wiecej w warsztacie takiego używanego zestawu, bo o takim rozmowa. Nie stac mnie na nowe webasto za minimum 3tysie...
Pozdro600 |
|
|
|
 |
Rander
Forumowicz
Auto: Outlander III PHEV
Pomógł: 10 razy Dołączył: 04 Lis 2011 Posty: 372 Skąd: Dębica & Warszawa i nie tylko ;)
|
Wysłany: 13-10-2016, 22:47 Re: Webasto - jakie?
|
|
|
dyzioo napisał/a: | Zima zbliża sie tuż tuż i myśle o montażu webasta.
Wiem ze są rodzaje różne, znaczy sie oznaczenie (termo top c, z e...) i jaki sterownik do auta aby gadało z samochodem....?
Jakie wybrać do mojego motora 2,5 td...?
Jakie kmoszta montażu są mniej wiecej w warsztacie takiego używanego zestawu, bo o takim rozmowa. Nie stac mnie na nowe webasto za minimum 3tysie...
|
Że się tak spytam: czy wiesz, o co pytasz?
W zasadzie są dwie firmy: Webasto i Eberspacher. Ten drugi jest tańszy.
Najważniejsze: "piecyk" na to samo paliwo, jak w baku. Inaczej, to będzie trzeba kombinować, jak w jakimś Żiguli.
A co chcesz, aby gadało z samochodem? Mitsu II to nie Freelander ani Disco 4. Maszyna prosta jak budowa cepa.
Sterownik (jaki by nie był) ma włączyć dodatkową elektryczną pompę wody i nawiewy. Oprócz zwykłego włącznika może być czasowy (włącza się zegarem) albo zdalny, na pilota lub nowsze, np. SMS. To tyle.
Chyba, że chcesz do Miśka założyć szynę CAN i do niej podpiąć wszystko |
_________________ Pozdrawiam.
Adam. |
|
|
|
 |
dyzioo
Forumowicz Pozdro600
|
Wysłany: 14-10-2016, 16:59
|
|
|
Ze tak sie spytam : czy czytasz posty ze zrozumieniem?
Chce kupic WEBASTO a nie Eberspacher (nie było wzmianki o tym drugim w poprzednim poście).
Miałem webasto w porzednim aucie motnowane fabrycznie wiec nie zastanawialem sie jak i co i gdzie..
Teraz mam auto, które nie ma, a chce mieć. Wiem ze musi byc piecyk, sterownik, pompa, wiem ze jest zegar albo pilot.
Ponowie pytanie:
Na piecykach webasto są różne oznaczenia, Termo Top C, Z, E, Z/C-D.....
Sterowniki są Telestart T 70 T80 T90.....
Jaki trzeba kupić piecyk do 2.5 i jaki typ sterownika aby działało.
Czy ktoś kto ma webasto w swoim miśku, może to sprawdzić ??
Pozdro600 |
|
|
|
 |
PiotrKw
Forumowicz
Auto: nie Pajero3.2 Touareg3.0 Q74.2
Pomógł: 25 razy Dołączył: 18 Wrz 2010 Posty: 843 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: 14-10-2016, 18:58
|
|
|
dyzioo napisał/a: | Nie stac mnie na nowe webasto za minimum 3tysie...
|
Nie spotkałem w tej cenie nowego . To jakaś okazja ??
Montaż Webasto od strony wodnej i sterowania to od 800 do 1500 zł . |
|
|
|
 |
Rander
Forumowicz
Pomógł: 10 razy Dołączył: 04 Lis 2011 Posty: 372 Skąd: Dębica & Warszawa i nie tylko ;)
|
Wysłany: 14-10-2016, 23:38
|
|
|
dyzioo napisał/a: | Ze tak sie spytam : czy czytasz posty ze zrozumieniem?
Chce kupic WEBASTO a nie Eberspacher (nie było wzmianki o tym drugim w poprzednim poście). |
To pisz wyraźnie
Pisałeś:
dyzioo napisał/a: | (...) myśle o montażu webasta (...) |
a nie Webasta.
Określenie "webasto" w Polsce popularnie oznacza piecyk dowolnego producenta.
Analogicznie, ale już rzadko w niektórych rejonach starsi ludzie mówią "elektrolux" na odkurzacz, i mówi się "rower" niekoniecznie na pojazd marki Rover.
Tak, jak pisałem - możesz zastosować dowolny piecyk, byle dogadał się ze sterownikiem. Dla auta to nie ma znaczenia - to nie Range Rover IV, w którego komputerze masz obsługę podgrzewania. Od Miśka potrzebujesz tylko prądu.
Pisałeś, że będziesz zlecał montaż - moim zdaniem lepiej zapytać montera, co ożenić ze sobą, aby się nie okazało, że masz analogowy piecyk a sterownik Thermo Top C, albo że kupisz coś, czego monter nie będzie mógł/umiał zaprogramować. |
Adam. |
|
|
|
 |
dyzioo
Forumowicz Pozdro600
|
Wysłany: 15-10-2016, 20:39
|
|
|
The water heater Thermo Top Z (supplementary heater) is intended to compensate for the shortage in heat generated by engines optimised for low fuel consumption. - reasumując TYLKO sam podgrzewacz wody.
The water heater Thermo Top E and C (auxiliary heater) is used to:
•heat the vehicle cabin,
•defrost the vehicle windscreens,
•preheat water-cooled vehicle engines.
Reasumując "pełne webasto z ogrzewaniem kabiny"
..... czyli coś już wiem.... atakuje temat dalej szukając który to analog i jaki sterownik...
Pozdro600 |
|
|
|
 |
Rander
Forumowicz
|
Wysłany: 15-10-2016, 21:16
|
|
|
dyzioo napisał/a: |
..... czyli coś już wiem.... atakuje temat dalej szukając który to analog i jaki sterownik...
Pozdro600 |
Wiele Ci nie pomogę - znam tylko z punktu widzenia Freelandera. Sterownika nie dokupiłem, bo kosztował sporo ponad 2 tys. zł. brutto.
Te "mądrzejsze", co piszesz - z podgrzewaniem kabiny - one współdziałają z instalacją samochodu. Potrafią sterować nawiewami, ewentualnie podgrzewaniem szyb i lusterek. W Twoim wypadku każdy (od 50-letniego z Zaporożca do lepszych niż Thermo Top C) będzie działał praktycznie tak samo - jako podgrzewacz wody w "małym" obiegu.
Szukaj raczej starszych wersji, które miały dodatkowe (w sensie własne) wyprowadzenia na wentylatory. Wtedy możesz ustawić najpierw podgrzewanie wody (a tym samym silnika), a po pewnym czasie włączy jeszcze nawiew w kabinie. Musisz tylko ręcznie włączyć obieg powietrza zamknięty - bo szyny CAN i klimatronika w Miśku raczej nie ma
A sterowanie (w sensie pilot i centralka) nie ma znaczenia, czy analog, czy cyfrowe - byle dogadało się z "piecykiem". Znaczy, wszystkie elementy muszą być z tej samej parafii.
Jak szukałem informacji, to m.in. podjechałem do Webasta w charakterze potencjalnego klienta. Od ich serwisantów w niby luźnej rozmowie udało mi się przemycić kilka istotnych pytań na które otrzymałem odpowiedź. |
Adam. |
|
|
|
 |
|
|