Obieg wewnetrzny / zaparowane szyby? |
Autor |
Wiadomość |
Pakot
Nowy Forumowicz
Auto: Colt Cz3
Kraj/Country: Norway
|
Wysłany: 04-11-2016, 19:48 Obieg wewnetrzny / zaparowane szyby?
|
|
|
Witam, krotko wszystkich pozdrawiam
Problem: w samochodzie w okresie jesiennym sa zaparowane szyby.
Sprawdzone: filtr kabinowy, czysty.
Jak sprawdzic czy dziala obieg wewnetrzny (wlaczonny na stale)? Dioda zapala sie po wlaczeniu przycisku.
Jak nie to, to co?
W innym aucie (Touran) przyczyna byly wybite palstiki rewizyjne pod podlaga bagaznika, przez ktore przedostawalo sie wilgotne powietrze i chlapala woda spod kol. Tu nie wiem od czego zaczac.
Od razu powiem ze to nie jest normalne, na parkingu w ciagu dnia tylko to auto ma zaparowane szyby (a nie woze wiader wody).
z gory dzieki za wskazowki. |
|
|
|
 |
Pawlik84
Mitsumaniak
Auto: Colt VII 1.3 '09
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 5 razy Dołączył: 26 Sie 2015 Posty: 323 Skąd: Dobre Miasto
|
Wysłany: 04-11-2016, 19:59
|
|
|
Nie wiem jak colty z rocznika 04-08 ale po 2009 to tak jak piszesz - wciskam pokrętło, zapala się dioda i mam obieg wewnętrzny - który z doświadczenia wzmaga zaparowanie szyb ponieważ wilgotne powietrze ciągle jest w obiegu. Trzeba je wysuszyć, ja włączam nadmuch na szybę=załączenie klimy - później to kwestia 1-2 min i szyby(przednia i przednie boczne) są suche. Bez klimy jest ciężej trzeba czekać aż się rozgrzeje auto i wtedy powoli schodzi para trwa to 5-10min i nie jest tak dobry efekt jak z klimą. Skierowanie pokrętła na nawiew na szybę i dwukrotne wciśnięcie powoduje wyłączenie kimy. |
_________________ --
Pozdrawiam; Pawlik
Mitsubishi Colt VII, 2009 1.3, 5d. INVITE |
|
|
|
 |
Pakot
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 04-11-2016, 20:52
|
|
|
Hej,
tak, wiem, ze wlaczona dioda = obieg wewnetrzny. Bardziej zastanawiam sie nad tym, czy nie mam na stale wlaczonego obiegu wewnetrznego (np. na skutek usterki mechanicznej przelacznika). Elektryka pokazuje prawidlowo - raz wcisniete, swiatelko pali sie, drugi raz - wylacza sie.
Odnosnie klimy - dobry trop, ale troche problematyczny dla mnie - przestalo chlodzic jakis miesiac czy dwa temu. Dioda sie zaswieca, ale nie chlodzi - malo czynnika lub kompresor /offtopic/.
Doszukuje sie alternatywy w postaci np. nieszczelnosci (czyli zrodla wilgoci) z tym ze NIE widze wilgoci poza szybami (pod wycieraczkami sucho, nie wiem gdzie szukac). |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 04-11-2016, 22:27
|
|
|
A może zapchał się odpływ z układu klimy i jest wilgoć w nawiewach. Gdzieś przy grodzi na dole w komorze silnika pewnie po stronie pasażera powinieneś mieć gumowy wężyk skierowany w dół, sprawdź czy jest drożny. |
|
|
|
 |
tomusn
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Pomógł: 106 razy Dołączył: 08 Maj 2005 Posty: 3975 Skąd: Żnin
|
Wysłany: 05-11-2016, 12:41
|
|
|
klima włącza się automatycznie przy ustawieniu na szybę, jeżeli coś z nią nie tak - nie osusza powietrza.
u mnie osuszanie - 1-2 min |
_________________ Tomek
Colt Colt Colt
 |
|
|
|
 |
jepm
Forumowicz jepm
Auto: Pajero IV 3.2 DID 2007
Pomógł: 31 razy Dołączył: 30 Paź 2014 Posty: 318 Skąd: Warszzwa
|
Wysłany: 07-11-2016, 00:02
|
|
|
Sprawdzenie obiegu wewnetrznego jest proste - ustaw nawiew na kabine ( na wprost ) wlacz wentylator np. Na 2 - wlacz obieg wewnetrzny - jezeli dziala to powinna byc roznica w sile nadmuchu - przy wewnetrznym dziala slabiej - troche glosniej chodzi tez wentylator.. Tez mam colta VII 1.3 3d i bez klimy szyby bardzo mocno paruja. Praktycznie na krotkich trasach usuniecie pary poprzez samo ogrzewanie jest niemozliwe - musi chodzic klima.
Pozdrawiam wszystkich uzytkownikow Tej czesci forum tj. Colta - rzadko tu niestety zagladam ale z moim od momentu zakupu (bedzie ze dwa lata) po prostu nic sie nie dzieje |
|
|
|
 |
Pakot
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 08-11-2016, 00:00
|
|
|
hej, z tego co piszecie klima jest dosc niezbedna do osuszenia. Zatem musze sie do tego zabrac, i miec nadzieje ze to tylko kwestia napelnienia (inaczej chyba tylko wycieczka do PL :O - choc wiem ze to mozliwe, widzialem turystow z DE ktorzy przyjechali tu coltem )
Wezyk sprawdze jak bedzie ku temu okazja, obecnie minusy na dworze, a garaz bede miec za jakis czas. Dzieki wszystkim, dam znac o wezyku (choc watpie w to, auto mimo wieku ma baardzo niewielki przebieg, 43k, a tu przebiegow sie raczej nie kreci). |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 08-11-2016, 09:22
|
|
|
Szyby Ci parują bo masz gdzieś wilgoć w aucie, miałem kilka aut bez klimy i wcale szyby nie parowały więc klima wcale nie jest niezbędna ale oczywiście sporo pomaga. |
|
|
|
 |
|