|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Rozładowany aku - przez radio? |
Autor |
Wiadomość |
dondaj [Usunięty]
|
Wysłany: 18-04-2007, 11:51 Rozładowany aku - przez radio?
|
|
|
Nie wiem, czy to odpowiedni dział, ale podejrzewam, że problem sprawia komponent car-audio
Kiedy zmieniłem radio zaczęły się problemy z akumulatorem. Nie sprawdzałem poboru prądu, ale:
auto postało 3-4 dni - akumulator był wyczerpany do zera
odłączyłem radio, samochód postał parę dni i odpalił bez problemu.
Napięcie ładowania 14,2V, napięcie akumulatora 12,3. Czyli alternator OK.
Niedawno posprawdzałem połączenia kabli. W kostce ISO (tej wpiętej do radia) masa i zasilanie po stacyjce są podłączone prawidłowo. Natomiast podtrzymanie pamięci i kabel remote są ze sobą połączone i podłączone do akumulatora. Czy to może być przyczyną rozładowywania akumulatora?
Mam nadzieję, że jasno opisałem problem
Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
Rado [Usunięty]
|
Wysłany: 18-04-2007, 12:03
|
|
|
niektore radia maja opcje ACC, ona powoduje ze po wylaczeniu radia wyswietlany jest na nim zegar i jakies inne bajery, u mnie w instrukcji jest napisane ze jezeli auto nie ma opcji ACC (dodatkowe polozenie kluczyka w stacyjce) i jezeli opcja ta jest wlaczona to rozladowuje sie akumulator, ja w cj0 mam ACC ale juz w twoim modelu moze tego nie byc, nie wiem, sprawdz czy w ogole radio ma taka opcje do wylaczenia |
|
|
|
 |
dondaj [Usunięty]
|
Wysłany: 18-04-2007, 12:14
|
|
|
Lena napisał/a: | niektore radia maja opcje ACC, ona powoduje ze po wylaczeniu radia wyswietlany jest na nim zegar i jakies inne bajery |
To jest stary kaseciak, bez bajerów.
Lena napisał/a: | jezeli auto nie ma opcji ACC |
Ale Colt ma i po przekręceniu kluczyka w to położenie pojawia się napięcie na czerwonym kabelku (że tak go opisowo nazwę ) i włącza się radio. Po wyjęciu kluczyka ze stacyjki radio się wyłącza.
Mnie bardziej intryguje ten kabel remote (biało-niebieski) połączony z podtrzymaniem pamięci. |
|
|
|
 |
Derpin [Usunięty]
|
Wysłany: 21-04-2007, 16:19
|
|
|
Cytat: | Mnie bardziej intryguje ten kabel remote (biało-niebieski) połączony z podtrzymaniem pamięci. |
o ile sie nie myle to przewód ten ma zapodać sygnał do włączenia sie wzmacniaczowi w momencie włączenie radia |
|
|
|
 |
|
|