Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
3 rząd siedzeń
Autor Wiadomość
tomoman 
Forumowicz

Auto: Outlander III 2.0 CVT
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 09-11-2016, 23:48   3 rząd siedzeń

Tak sobie myślę, że w sumie to mi niepotrzebne - nie można było zamówić inaczej Instyle Navi - a dodatkowe miejsce w bagażniku zawsze się przyda. Tylko jak znam życie, samodzielny demontaż nie wchodzi w grę, bo przecież tam czujniki podpięte do fotela - jak wypnę wtyczkę, to pewnie na desce wyskoczy milion kontrolek i skasowanie tylko w serwisie. Ktoś miał z tym do czynienia?

sebowy 
Forumowicz

Auto: OIII 2.2 4WD
Wysłany: 10-11-2016, 17:13   

tomoman napisał/a:
Tak sobie myślę, że w sumie to mi niepotrzebne - nie można było zamówić inaczej Instyle Navi -

kiedy w ten sposób zagadnąłem sprzedawcę stwierdził że nie ma problemu i przy odbiorze auta fotele będą zdemontowane i zapakowane w folię, (gdybym kiedyś chciał zamontować) ale powinienem je zabrać bo za nie zapłaciłem... więc jest to jakiś sposób :idea:
sam nie kombinowałem z demontażem
...no i ostatecznie je zostawiłem bo po złożeniu drugiego rzędu siedzeń podłoga jest równa - a na tym mi zależało - a żaden z konkurentów nie miał równej podłogi :headbang:

tomoman 
Forumowicz

Auto: Outlander III 2.0 CVT
Wysłany: 10-11-2016, 22:35   

W wersji na 5 osób jest w tym miejscu schowek, ale ale, właśnie coś innego przyszło mi do głowy, czy nie trzeba po demontażu przejechać się do urzędu - w końcu samochód zarejestrowany jako 7-osobowy, a tutaj 5 miejsc.

rajan 
Forumowicz

Auto: Outlander III 2.2 DiD
Wysłany: 10-11-2016, 23:13   

Mi sprzedawca mówił, że oprócz śrub, jest też nit - punkt mocowania na stałe. Nie sprawdzałem... Usunięcie tych foteli jest ingerencją w konstrukcję samochodu i może to być przyczynkiem do różnych problemów.

sebowy 
Forumowicz

Wysłany: 11-11-2016, 02:17   

rajan napisał/a:
może to być przyczynkiem do różnych problemów.

...to na pewno w/g prawa Murphiego ;
Jeśli jest jakiś gorszy moment, w którym coś może się nie udać – zdarzy się to właśnie wtedy.
tomoman napisał/a:
samochód zarejestrowany jako 7-osobowy, a tutaj 5 miejsc

...zgadza się , każda taka ingerencja wymaga wpisu w dowodzie
gdyby mi sprzedano samochód z dwoma zdemontowanymi krzesełkami spakowanymi w bagażniku , zarejestrowali by jako 5 os

sla 
Forumowicz

Auto: Inne
Wysłany: 12-11-2016, 13:41   

Rejestracja samochodu odbywa się na podstawie karty homologacji i nie jest istotne ile siedzeń wyjmą Ci w salonie sprzedaży. Samochód może byc zarejestrowany nawet na 100 osób a Ty możesz wyjąć wszystkie fotele i jedzić samotnie. Foteli i pasażerów nie możesz tylko dodawać, ponad to co jest wpisane.

sebowy 
Forumowicz

Wysłany: 13-11-2016, 21:20   

sla napisał/a:
Rejestracja samochodu odbywa się na podstawie karty homologacji i nie jest istotne ile siedzeń wyjmą Ci w salonie sprzedaży

...no to mnie gościu coś wkręcał :evil:

rajan 
Forumowicz

Wysłany: 13-11-2016, 21:39   

sla napisał/a:
Rejestracja samochodu odbywa się na podstawie karty homologacji i nie jest istotne ile siedzeń wyjmą Ci w salonie sprzedaży. Samochód może byc zarejestrowany nawet na 100 osób a Ty możesz wyjąć wszystkie fotele i jedzić samotnie. Foteli i pasażerów nie możesz tylko dodawać, ponad to co jest wpisane.

To tak do końca nie jest. Prawo o ruchu drogowym mówi:

Art. 132.
1. Policjant zatrzyma dowód rejestracyjny (pozwolenie czasowe) w razie:
1) stwierdzenia lub uzasadnionego przypuszczenia, że pojazd:
a) zagraża bezpieczeństwu w szczególności po wypadku drogowym, w którym zostały uszkodzone zasadnicze elementy nośne konstrukcji nadwozia, podwozia lub ramy,
b) zagraża porządkowi ruchu,
c) narusza wymagania ochrony środowiska;
2) stwierdzenia, że pojazd nie został poddany badaniu technicznemu w wyznaczonym terminie lub termin badania nie został wyznaczony prawidłowo;
3) stwierdzenia zniszczenia dowodu rejestracyjnego (pozwolenia czasowego) w stopniu powodującym jego nieczytelność;
4) uzasadnionego podejrzenia podrobienia lub przerobienia dowodu rejestracyjnego (pozwolenia czasowego);
5) stwierdzenia, że badanie techniczne zostało dokonane przez jednostkę do tego nieupoważnioną;
6) nieokazania przez kierującego dokumentu potwierdzającego zawarcie umowy obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadacza pojazdu lub dowodu opłacenia składki za to ubezpieczenie, jeżeli pojazd ten jest zarejestrowany w kraju, o którym mowa w art. 129 ust. 2 pkt 8 lit. c;
7) uzasadnionego przypuszczenia, że dane w nim zawarte nie odpowiadają stanowi faktycznemu.

W przypadku składanych foteli trzeba by spotkać jakiegoś maniaka/złośliwca/nadgorliwca, ale nie można tego w 100% wykluczyć :wink:

sla 
Forumowicz

Auto: Inne
Wysłany: 13-11-2016, 22:48   

rajan napisał/a:
W przypadku składanych foteli trzeba by spotkać jakiegoś maniaka/złośliwca/nadgorliwca, ale nie można tego w 100% wykluczyć :wink:

Siedzenia jeżeli nie są przyspawane na stałe , to są elementem konfiguracji samochodu, zależnym od jego właścicela, i stosowanym w/g potrzeb. Nie można tylko zwiększać ich ilości co np. czyni wielu przewozoników mikrobusami i wtedy odbierane są im dowody rejestracyjnem wyjąć zawsze je można.

sebowy 
Forumowicz

Wysłany: 14-11-2016, 00:52   

sla napisał/a:
wyjąć zawsze je można

...w sumie znajomi jeżdżą minivanami, tu z krzesełka zrobi stoliczek, a tu dwa wyciągnie , no ale tam rzeczywiście są wpinane (możliwość konfiguracji) , ale my to raczej przykręcone na stałe mamy ( kolega jeszcze o jakimś nicie wspomniał) to tak jakby przyspawane były... co nie? :?:
Ostatnio zmieniony przez sebowy 14-11-2016, 11:31, w całości zmieniany 1 raz  

rajan 
Forumowicz

Wysłany: 14-11-2016, 09:50   

sla napisał/a:
Siedzenia jeżeli nie są przyspawane na stałe , to są elementem konfiguracji samochodu, zależnym od jego właścicela, i stosowanym w/g potrzeb.

Znasz samochody z przyspawanymi fotelami? Wszystko da się odkręcić, nawet fotel kierowcy :mrgreen:

Tu się ktoś rozpisał w temacie - polecam: https://forum.autokacik.pl/index.php?/topic/114561-ilo%C5%9B%C4%87-miejsc-a-ilo%C5%9B%C4%87-foteli/
Ostatnio zmieniony przez rajan 16-08-2017, 12:00, w całości zmieniany 1 raz  

qnik 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander III 2.2 DID 4WD 6 AT
Wysłany: 04-01-2017, 16:05   

Wykręcałem 3-ci rząd jadąc na wakacje z dwójką małych dzieci - miejsca było mało mimo boxa na dachu :)
nie jest to strasznie pracochłonne i nic na desce się nie świeci po wypięciu wtyczek od czujników pasów bezpieczeństwa.
Podejrzewam tylko ze na pusto zwiększy to znacznie poziom hałasu podczas jazdy...

Sannjas 
Forumowicz

Auto: O3 2016 2.0 4WD CVT
Wysłany: 18-05-2017, 12:12   

qnik, jak to wyglądało w praktyce? Masz jakieś zdjęcia tej nowej przestrzeni? Też bym chętnie wykręcił.

qnik 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander III 2.2 DID 4WD 6 AT
Wysłany: 01-06-2017, 18:31   

Niestety zdjęć nie mam - w praktyce 20-30 min roboty :)

Picek7 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander III
Wysłany: 01-06-2017, 23:39   

To zamontowałeś je z powrotem?

Odpowiedz do tematu