|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Z34A 1.3] Falujące obroty. |
Autor |
Wiadomość |
Pawlik84
Mitsumaniak
Auto: Colt VII 1.3 '09
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 5 razy Dołączył: 26 Sie 2015 Posty: 323 Skąd: Dobre Miasto
|
Wysłany: 17-11-2016, 07:32 [Z34A 1.3] Falujące obroty.
|
|
|
Witam.
Szukałem na różnych forach pomocy i nie mogłem znaleźć może komuś coś wpadnie do głowy albo spotkał się z czymś podobnym a może ten typ tak ma w co wątpię.
Sytuacja pojawia się tylko na zimnym silniku, gdy silnik jest na ssaniu. Obroty początkowe ok 1650 i jak stoję w miejscu stopniowo w ciągu 2-3-5 min obroty spadają do 750 i jest ok. Normalne zachowanie. Ale gdy zacznę jazdę na zimnym silniku prędkość dowolna 30-50-70 i wrzucam na luz to zaczynają falować obroty 1500-1800 o co chodzi? Gdy silnik się rozgrzeje po 2-3 min jest wszystko ok obroty spadają podczas jazdy na luzie do 750-900obr.
Czyściłem przepustnice (może nie zrobiłem prawidłowej kalibracji-adaptacji nie czekając na włączenie wentylatora), świece wymienione - sprawdzę jeszcze dolot ale wcześniej nic nie zauważyłem aby było lewe powietrze, wtyczki-złaczki elektryczne wydają się ok. Skanowałem komputer - brak błędów. Są sygnały z czujników temp. lambdy hmmm..
Drugie spostrzeżenie: na zimnym silniku na postoju wciskam hamulec i gdy go puszczam skaczą mi obroty o 300-400 do góry i spadają po 1-2s. ?????? na gorącym silniku na postoju skaczą może max 50obr i spadają - może układ hamulcowy potrzebuje więcej energii aby zadziałał ??
Proszę o pomoc zanim wybiorę się do tzw speców |
_________________ --
Pozdrawiam; Pawlik
Mitsubishi Colt VII, 2009 1.3, 5d. INVITE |
|
|
|
 |
tokyo
Forumowicz
Auto: evo 126p :)
Pomógł: 35 razy Dołączył: 11 Kwi 2010 Posty: 1224 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 17-11-2016, 23:10
|
|
|
Witaj
Czy podpinales colta pod komputer mitsubishi?
Jesli tak czy byl robiony/ sprawdzony reprograming?
Jesli nie idz w tym kierunku
Czy colt byl podpiety wczesniej pod jakis tester? |
_________________ FB: Tokyo Dawid Mitlas
IG: tokyo.dawid
Nic nie jest wieczne moje evo 126p rowniez . |
|
|
|
 |
Pawlik84
Mitsumaniak
Auto: Colt VII 1.3 '09
Pomógł: 5 razy Dołączył: 26 Sie 2015 Posty: 323 Skąd: Dobre Miasto
|
Wysłany: 18-11-2016, 07:28
|
|
|
Skanowałem tylko ogólnie dostępnymi programami przy użyciu elm23-obdII.
Za bardzo nie mam kiedy wybrać się do serwisu Mitsu a ten też nie jest w mojej miejscowości.
Podjadę do miejscowego elektryka który ma bardziej pokaźny sprzęt do diagnostyki. |
_________________ --
Pozdrawiam; Pawlik
Mitsubishi Colt VII, 2009 1.3, 5d. INVITE |
|
|
|
 |
|
|