[Cari 1.9DI-D] Wskaźnik paliwa |
Autor |
Wiadomość |
Tomo49 [Usunięty]
|
Wysłany: 11-04-2007, 21:49 [Cari 1.9DI-D] Wskaźnik paliwa
|
|
|
Witam!!!
W sumie od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem Cari. Wszystko jest ok tylko denerwuje mnie nie działający wskaźnik poziomu paliwa. Wskazówka opadła ponizej zera a komputer cały czas wskazuje 0 km do przejechania a inne parametry raz wskazuje a raz nie ale mniejsza z tym bo myślę, że to wszystko przez nie działający wskaźnik paliwa. Teraz przechodzę do sedna, wraz z kolegą ojca (dobrym mechanikiem) rozkręciłem bak i wyjęłem pływak bo myślałem, żę sie zawiesił albo coś podobnego ale wizualnie wszystko było ok i włożyliśmy go na jego miejsce. Klega ojca powiedział mi, że muszę iść do serwisu i podłączyć samochód do ich komputera a wtedy powiedzą mi co jest grane. Przed wybraniem się do serwisu postanowiłem na pisać o swoim problemie bo może ktoś zetknął sie z podobnym przypakiem i moze mi coś doradzi. Z tym podłączeniem do serwisowego kompa też nie jestem do końca przekonany bo pewnie za to solidnie mnie skroją a pewności, że coś mi doradzą poza wymianą pływaka nie mam!
Mam nadziekę,że coś pomożecie!!!
Z góry dzięki!! |
|
|
|
 |
slawek st
Forumowicz
Auto: carisma DI-D+/2003r
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 8 razy Dołączył: 24 Lis 2006 Posty: 391 Skąd: pomorze
|
Wysłany: 22-04-2007, 00:28
|
|
|
Mam pytanie czy przy rozkręcaniu baku i wyjmowaniu pływaka natrafiłeś może na pompę paliwa która jak niektórzy twierdzą jest właśnie w zbiorniku. Piszesz ze masz DIDa . Czy u Ciebie jest w zbiorniku pompa paliwa?. :oPodłączenie do kompa w atoryzowanym serwisie Boscha to 80 zł z vat. Nie jest to mało ale chyba nie zbyt wiele aby ustalic przyczynę tej usterki. |
|
|
|
 |
Tomo49 [Usunięty]
|
Wysłany: 22-04-2007, 00:53
|
|
|
Nic takiego jak pompa paliwa nie widziałem! |
|
|
|
 |
Pieniek
Mitsumaniak
Auto: Carisma DiD HP 2001
Pomógł: 24 razy Dołączył: 16 Sty 2007 Posty: 284 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 22-04-2007, 10:03
|
|
|
Tomo49 opisz dokładnie czy wskaźnik zupełnie nie działa, czy też jego wskazania są dla Ciebie dziwne. Bo u mnie jak wskaźnik leży na 0 i komputer pokazuje 0 km zasięgu do dopiero wtedy zapala sie rezerwa a w baku mam jeszcze ok. 8-9 litrów paliwa - po prostu wskaźnik jest tak wyskalowany. |
_________________ Pieniek |
|
|
|
 |
Tomo49 [Usunięty]
|
Wysłany: 22-04-2007, 11:59
|
|
|
Pieniek, niestety wskazówka opadła jak najniżej się da a lampka rezerwy cały czas się świeci i tak jest cały czas, początkowo dziwnie wskazywał np. pełny bak a po chwili1/2, aż w końcu opadł do zera i tak zostało. |
|
|
|
 |
slawek st
Forumowicz
Auto: carisma DI-D+/2003r
Pomógł: 8 razy Dołączył: 24 Lis 2006 Posty: 391 Skąd: pomorze
|
Wysłany: 22-04-2007, 12:46
|
|
|
Może jest jakaś przerwa w połączeniu wskaźnika z czujnikiem który jest w zbiorniku. Moze brak masy. Zero na wskaźniku i zapalona kontrolka rezerwy pojawia sie u mnie po odłączeniu przewodów od kostki na zbiorniku.Połącz przewód idący do zbiornika z masą lub oba przewody idące do zbiornika ze sobą w ten sposób ustalisz gdzie jest usterka, przy zbiorniku czy na przewodach idących do wskaźników albo na samych wskaźnikach. Napisz co się dzieje po zwarciu przewodów lub zwarciu do masy. |
|
|
|
 |
Tomo49 [Usunięty]
|
Wysłany: 22-04-2007, 12:55
|
|
|
slawek st, skorzystam z Twojej rady i dam znać co i jak ale dopiero za tydzień - wcześniej nie dam rady, siła wyższa:). |
|
|
|
 |
|