[CA4A 1.6] Colt kopie prądem |
Autor |
Wiadomość |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21939 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 23-04-2007, 01:00 [CA4A 1.6] Colt kopie prądem
|
|
|
Jak w temacie. Wystarczy przejechać kilkaset metrów i przy wysiadaniu i dotknięciu metalowej części drzwi tak kopnie, że niemal włosy dęba stają . Raz w nocy widziałem nawet niebieską błyskawicę przeskakującą pomiędzy moją ręką a drzwiami. Przed dwiema godzinami "kopnął" mnie zanim wysiadłem z auta gdy dotknąłem metalowej części kierownicy. Co Wam się nasuwa do głów?
Bo mnie przewody wysokiego napięcia. Sa jeszcze oryginalne, "po ciemku" gdy dodam gazu świecą, ale auto nie przerywa, nie szarpie. Nic z tych rzeczy. Tylko na zimnym silniku przygasa i silnik "kuleje". Po rozgrzaniu bez zastrzeżeń.
Czy myślicie, że przewody z przebiciami mogą tak "elektryzować" auto?
Myślałem żeby założyć pasek Antistatic, ale przecież to nie Polonez ani jakaś Zastawa |
|
|
|
 |
Czerwien [Usunięty]
|
Wysłany: 23-04-2007, 01:03
|
|
|
Mi się też coś takiego przytrafiło-może 3 razy i raz mojej dziewczynie. W każdym z przypadków przy wysiadaniu z auta +- na lini drzwi...ciekawe zjawisko:D |
|
|
|
 |
Hugo

|
Wysłany: 23-04-2007, 01:04
|
|
|
Czerwien napisał/a: | Mi się też coś takiego przytrafiło-może 3 razy i raz mojej dziewczynie | U mnie ciekawe, bo nie wszystkich kopie |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 23-04-2007, 01:10
|
|
|
Hugo, ubranie sie elektryzuje |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Szorti [Usunięty]
|
Wysłany: 23-04-2007, 02:29
|
|
|
Witam ja mam ten sam problem z moja mazda... Ale zeby az tak sie ubranie elektryzowalo?! Czasem tak mnie kopnie ze przez dluzszy czas w rece az mrowienie czuje... ale jak kopie to kazdego, bez wyjatku... |
|
|
|
 |
Hugo

|
Wysłany: 23-04-2007, 08:24
|
|
|
Hubeeert napisał/a: | ubranie sie elektryzuje | Ale ubieram różne ciuchy i zawsze to samo. Chyba zamieszkam w aucie, bo aż strach z niego wysiadać |
|
|
|
 |
konrad1704
Mitsumaniak

Auto: Colt`95 CA0 1.6 16 V benzyna
Pomógł: 4 razy Dołączył: 05 Sty 2007 Posty: 1002 Skąd: Olsztyn
|
Wysłany: 23-04-2007, 09:07
|
|
|
u mnie jest podobnie z tym ze kopie tylko moja dziewczyne (nawet jak wysiadamy rownoczesnie) i tylko jak jest ubrana w jedna ze swoich polarowych bluz, w innych sie to nie zdaza. wydaje mi sie ze to elektryzowanie sie materialu o fotel. |
|
|
|
 |
leon79
Forumowicz
Auto: COLT 90'GLXi CARISMA 96'GLS
|
Wysłany: 23-04-2007, 09:48
|
|
|
Na to nic się nie poradzi bo to nie auto kopie tylko my!!! więc nawet jak uziemi się bryczkę paskiem do ziemi to i tak będzie kopać. W pracy gdzie chodzimy w polarach i owijamy palety folią która też mocno elektryzuje widywałem przeskakujące iskry długości 10cm. Straszny ból Jedyne wyjście to się uziemić |
|
|
|
 |
Hugo

|
Wysłany: 23-04-2007, 09:58
|
|
|
Dobra, ale dlaczego jedne auta kopią mocniej a inne słabiej lub wcale? Nawet raz zdarzyło się tak, iż musiałem być nieźle naładowany (pewnie świeciłem ), bo wysiadłem z auta i podszedłem do metalowego kosza na śmieci celem wyrzucenia papierka. I gdy zbliżałem rekę do kosza to mnie tak strzeliło, że na moment zamarłem. Colt C51 mnie nie kopał może dlatego, że miał te plastikowe nakładki na słupkach drzwiowych. Piernik wie. Cały czas wydaje mi się, że to wina auta a nie ciuchów. |
|
|
|
 |
leon79
Forumowicz
Auto: COLT 90'GLXi CARISMA 96'GLS
|
Wysłany: 23-04-2007, 10:03
|
|
|
jak mniej się wiercisz w fotelu to mniej kopie |
|
|
|
 |
sruba
m3m&mitsumaniak football is a drug
Auto: Toyota Auris II TS
Pomógł: 11 razy Dołączył: 14 Wrz 2005 Posty: 5702 Skąd: Wolne Miasto Gdańsk
|
Wysłany: 23-04-2007, 10:04
|
|
|
Hugo, a moze masz jakies pokrowce w misiu zalozone ? i to one, powoduja elektryzowanie sie ciuchow...
Hugo napisał/a: | Sa jeszcze oryginalne, "po ciemku" gdy dodam gazu świecą |
swoja droga moglys je wymienic |
|
 |
dm17 [Usunięty]
|
Wysłany: 23-04-2007, 10:05
|
|
|
mój lancerek też potrafi dać kopniaka i to zdrowego czasami
Co zauważyłem kopie tylko w dni słoneczne |
|
|
|
 |
Hugo

|
Wysłany: 23-04-2007, 10:26
|
|
|
leon79 napisał/a: | jak mniej się wiercisz w fotelu to mniej kopie | Mało się wiercę, bo jestem w stresie, że może znów kopnąć. To naprawdę zaboli i zawsze z zaskoczenia Sruba napisał/a: | Hugo, a moze masz jakies pokrowce w misiu zalozone ? i to one, powoduja elektryzowanie sie ciuchow... | Nie mam. Oryginalna tapicerka jest. dm17 napisał/a: | Co zauważyłem kopie tylko w dni słoneczne | Hmm...również w deszczu nie przypominam sobie żeby kopnął. |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 23-04-2007, 11:00
|
|
|
Hugo a czy do prania na płukanie dolewasz jakiegoś płynu anty elektrostatycznego ,,płyn K'' albo jakiś inny zagraniczny (pytaj kobity to będzie wiedziała) - mnie też kopało ale od czasu gdy do prania żonka dodaje siakieś takie coś to nie kopie. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
Hugo

|
Wysłany: 23-04-2007, 11:26
|
|
|
saphire napisał/a: | czy do prania na płukanie dolewasz jakiegoś płynu anty elektrostatycznego ,,płyn K'' albo jakiś inny zagraniczny (pytaj kobity to będzie wiedziała) - mnie też kopało ale od czasu gdy do prania żonka dodaje siakieś takie coś to nie kopie. | Z tego co wiem to nic takiego nie dodaje. Muszę zapytać. Widzę, że każdy z Was obstawia elektryzujące się rzeczy, a co myślicie o tych przewodach WN? |
|
|
|
 |
|