|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Avance Wagon "Galanter" RE_man'a |
Autor |
Wiadomość |
RE_man
Forumowicz Rotary Lover
Auto: Galant EA5W Avance
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 07-08-2016, 01:15 Avance Wagon "Galanter" RE_man'a
|
|
|
Witam wszystkich, po udanej sprzedaży CJ'tki która wiernie służyła mi 3lata, z kopyta ruszyły poszukiwania Galanta Avance, najlepiej ciemnego w sedanie i manulaną skrzynią. Fakt, tiptronic też dobry, ale jednak jadąc tiptronem brakowało Mi tego czegoś, więc decyzja zapadła manual i nie ma zmiłuj.
Historia jednak wygląda trochę inaczej, zaczynając od początku, miała być mazda 323P, z racji tego że mazdach kocham się od gimbazy albo i wcześniej. Alternatywą dla mazdy miał być Colt CJ lub Swift, na olx pojawiło się ładne CJ sport w pozku, poczytałęm co i jak i 2dni później Colt był już u mnie. I tak przez 3 lata zmodyfikowałem w nim parę rzeczy, parę dołożyłem i tak powstał colt jaki chciałem mieć. Zacząłem jednak myśleć nad zmianą na coś większego, szybkiego i V6 pod maską. Od lat choruję na 323F BA GT, jednak brak dobrych do projektu egzemplarzy, brak garażu, bo serce by mi pękało trzymając Ją pod chmurką i wiecznie bym się bał czy ktoś Mi auta nie porysuję itd itd, bo i CJ stawiałem w wybranych miejscach. Więc szukamy czegoś ładnego z V6, w sedanie. Oglądam mazdy, xedos 6, fajne ale lekko ciasnawe, xedos 9, bardzo wygodna limuzyna, ale trafienie manala z 2.5 v6 to święty gral, i tutaj pojawia się Mitsu, Galant EA, o boże <3, jak to wygląda, pamiętam jak kiedyś widząc Wagona Avance, powiedziałem, że jeżeli kiedyś miałbym kupić kombi, to Galant jest na 1 miejscu. Ogólnie po przemyśleniu pomysłu, poczytaniu o nim, zapadła decyzja, ma być Galant Avance w manulau najlepiej ciemny sedan bez skóry. Szukam szukam, i tak po jakimś miesiącu od sprzedaży CJ, pojawił się na otomoto granatowy Avance Wagon w Pabianicach, przebieg 151tys, rok 2000, full opcja w skórach, no ale kurde kombi ? Na moje potrzeby sedan wystarczy, ale zadzwoniłem, przez telefon wyszło ze auto jest naprawdę dobre, jest parę mankamentów ale do ogarnięcia, auto po sprowadzeniu do PL miało wstawione reperaturki tylnych nadkoli, po za tym buda zdrowa, kielichy, doły drzwi zdrowe. Tg czasu myślałem nad tym czy brać jednak Wagona czy czekać dalej na sedana, jako że tata jechał z Częstochowy, zadzwoniłem o rezerwację i tata podjechał po drodze go zobaczyć, stary mechanik i kierowca z niego, nie 1 auto ogląda, powiedziałem mu co i jak ma zwrócić uwagę, pojechał , przejechał się i od razu "bierz go i to szybko", jak powiedział tak potwierdziłem że biorę i na drugi dzień jechaliśmy po Gala.
Jak się okazało na miejscu, zabezpieczone wszystko jakimś preparatem, natłuszczone czymś po prostu, środek bardzo ładny, pod maską czysto, stan pod maską powiedziałbym niespotykany, na śrubach nadal jest galwanizacja, silniczek wycieraczek bez rdzy, kielichy zdrowe, zbiorniczki czyste, nie zmatowiałe, jedyne mankamenty pęknięte mocowanie prawej lampy i poci się pod pokrywami zaworów, o czym wiedziałem wcześniej w czasie rozmowy. Buda ładna, 3 ryski na lewej stronie, i większa skaza na tylnych drzwiach, zaprawiona, ale lakier zaczął odpadać, po za tym jakieś 3 nie widoczne wgniotki na całym aucie, nie wciśnięty zatrzask grilla i to tyle. Po za tym, o dziwo, zaślepka zderzaka na miejscu, nadkola przednie oem, z elektryki wszytko działała. Wsiadłem odpaliłem, dźwięk V6 coś pięknego, przejechałem się, było tak jak tata powiedział, idzie jak zły, zawieszenie ciche, chodzi równiutko, hamuje, skręca, nie ściąga. Jest okey, dwóch właścicieli, książka serwisowa prowadzona do końca, zresztą sprzedający bez oporów powiedział że można dzwonić do niemców i sprawdzić po vin'ie. Po za reperaturkami, wymienione sondy na nowe denso i zalany świeży olej 10w40, a to dlatego że auto stało u niemca ok roku i stwierdził, że trzeba mu zalać świeży olej. Szybka negocjacja, kasa na dach, przeliczamy i w drogę do Grudziądza. Nawet nie wiem kiedy mi ta trasa zleciała, wygodnie się jedzie, zbiera się bardzo dobrze, climatronic ładnie chłodzi, no bajka, bana z ust mi nie znika jak nim jadę do dziś, po zaparkowaniu, zawsze muszę na Niego spojrzeć
Po za tym, co wycieraczki do wyrzucenia, coś tam czasem słychać w skrzyni, ale oglądałem jednego fioletowego sedana, skrzynie huczała, rzęziła, masakra. Ta można rzecz że jest idealna do tamtej, ale wiosną myślę Ją wyciągnąć i wymienić od razu sprzęgło. Maska i zderzak były prawdopodobnie malowane, ale podłużnice, pasy, wszystko nie ruszone, szyba przednia nie oryginalna, możliwe że przyjął jakiego zwierza, albo i pieszego.
I to tyle.
Jeszcze na wstępie moje CJ:
A teraz dokładnie o rekinie:
Dane techniczne:
*Typ silnika: benzynowy, widlasty
*Oznacznie: 6a13
*Ilość cylindrów: 6
*Ilość zaworów: 24
*Umiejscowienie wałka rozrządu: SOHC
*Stopień sprężania: 9,5 : 1
*Pojemność skokowa: 2498 cm3
*Moc silnika: 160 KM przy 5750 obr/min
*Maksymalny moment obrotowy: 223 Nm przy 4500 obr/min
*Typ wtrysku: wielopunktowy
*Skrzynia biegów: manualna 5biegowa
*Pojemność zbiornika paliwa: 64l
*Waga: 1465kg
Wyposażenie:
*Elektryczne szyby
*Elektrycznie sterowane, podgrzewane i składane lusterka
*Elektryczne i podgrzewane fotele
*Skórzana czarna tapicerka
*Roleta bagażnika
*Podłokietniki
*Climatronic
*Tempomat
*4 poduszki powietrzne
*Zegary High Contrast
*Halogeny przeciwmgielne
*4 głośniki po 1 w drzwiach, plus 2 tweeter'y przy lusterkach
*Regulowana w pionie kierownica
Wersja:
Avance:
*pakiet stylistyczny, zderzak przód, grill, nakładki progowe, łezki tylnych błotników, emblematy na drzwiach
*Okleina we wnętrzu
*Felgi 17"
Reszta danych:
Produkcja: Japonia, Okazaki
Rynek: Niemiecki
Rok produkcji: 1.07.2000r.
Rok modelowy: 2001
Kolor nadwozia: T07B Chagall Blue
Kolor wnętrza: 72J
Oznaczenie: EA5W
Co zostało zrobione:
*Nowy akumulator Topla Top 70Ah 700A
*Ledy w lampkach wnętrza (bagażnik, tylna kanapa, podsufitka przód)
*Podświetlenie schowka, popielniczki, schowka w podłokietniku zmienione na ledy
*Wycieraczki płaskie Motgum
*Radio Pioneer DEH-1500UBG
*Zamontowana instalacja gazowa Stag 300-6, tryski baracuda, butla w kole 67l
*Zakonserwowany spód, góra i profile zamknięte
*Krótka antena
*Odświeżone czarne elementy zewnętrzne woskiem koloryzującym
*Tymczasowo gałka zmiany biegów aluminiowa ralliart
Plany:
*Czyszczenie i konserwacja wnętrza
*Detaling lakieru
*Swap tyłu od Legnuma po lifcie (albo sama dokładka zderzaka i lotka klapy)
*Tłumik końcowy remus lub ulter
*Nowe felgi 17"
*Amortyzatory KYB Ultra SR
*Sprężyny obniżające Eibach lub Jamex
*Hydrografika we wnętrzu
*Zamiana podświetleń przełączników i climatronica
*UKP3 w miejsce zegarka
*Wygłuszenia
*Audio: głośniki, subwoofer, wzmacniacz i radio 2din
*Halogeny dalekosiężne lub te z doświetlaniem zakrętów z vr4
*Przednie lampy od vr4 i przeróbka na soczewkę z xenonem
*Spryskiwacze przednich lamp
*Lip przedniego zderzaka
Zdjęcia:
Pozdrawiam |
Ostatnio zmieniony przez RE_man 02-01-2017, 19:32, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
bialyjayz
Mitsumaniak
Auto: Galant 2.5 V6 Avance
Pomógł: 8 razy Dołączył: 18 Lip 2013 Posty: 1376 Skąd: Ścinawa
|
Wysłany: 07-08-2016, 11:26
|
|
|
super witaj w rodzinie szerokości życzę, będę zaglądał od czasu do czasu, by zobaczyć jak ten modeling Ci idzie
P.S
jak się niema co się lubi to się lubi co się ma
ładny kombiaczek w razie co kiedyś się zamienimy |
_________________ http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=84457
 |
|
|
|
 |
Stówa
Mitsumaniak Back From The Dead

Auto: Avance 2.4/Sport Wagon 2.5v6
Pomógł: 3 razy Dołączył: 08 Sie 2014 Posty: 247 Skąd: Częstochowa
|
|
|
|
 |
RE_man
Forumowicz Rotary Lover
|
Wysłany: 13-08-2016, 01:06
|
|
|
Cytat: | Dobre auto ze sprawdzonego źródełka. Witamy w rodzinie. Gratuluję wyboru. |
Dzięki, jak ot mówią "Mitsubishi kaufen ? Tylko od Pabla
Cytat: | super witaj w rodzinie szerokości życzę, będę zaglądał od czasu do czasu, by zobaczyć jak ten modeling Ci idzie
P.S
jak się niema co się lubi to się lubi co się ma
ładny kombiaczek w razie co kiedyś się zamienimy |
Wpadaj jak najbardziej zapraszam, bo planów mnóstwo, tylko forsa ogranicza.
Oj nei wiem czy bym się teraz na sedana zamienił
Ogólnie nie śpimy lecimy z tematem. Od dnia zakupu dziennie coś robię przy galu.
I tak, pomalowane ramiona wycieraczek, przód i tył, pomalowana klamra akumulatora, niestety zbrakło mattu, więc został sam cynk, wyczyszczone plastiki i wgl wnętrze pianką plaka do plastików, a potem zwyczajny plak połysk, odświeżone woskiem koloryzującym relingi i ramki okien, ustawiony na swoje miejsce grill, porządne mycie i wosk na mokro i trochę perfumerii do środka firmy carmate, czyli oem zapachy z japonii .
No a w ten weekend akcja wymiany, tzn: płukanka silnika, olej, filtry, świece, przewody, uszczelki pokryw i uszczelka kolektora ssącego.
Plus w tyg przyleciał splitter do przedniego zderzaka, jak się wyrobię czasowo w weekend montaż.
A sam splitter, wygląda o tak:
Pozdrawiam |
|
 |
marcin_87
Forumowicz
Auto: galant
|
Wysłany: 13-08-2016, 10:19
|
|
|
Sam u siebie zastanawiam sie nad tym wynalzkiem (splitterem), jestem ciekaw efektu |
|
|
|
 |
Stówa

|
|
|
|
 |
RE_man
Forumowicz Rotary Lover
|
Wysłany: 14-09-2016, 02:57
|
|
|
Stówa napisał/a: | Czekam na efekty tego cudenka, jakiej firmy wosk barwiacy? Robi robotę |
Splitter nadal leży i czeka, cały czas inne rzeczy do robię. Wosk to koloryzujący autoland w puszcze, mój jest stary jak cholera, z 5lat stał w piwnicy nie otwarty jak nie więcej, i ogólnie nie polecam, relingi po 2tyg straciły efekt, na drzwiach jeszcze się jakoś trzyma, ale powoli się poddaje.
A więc, przez ostatnią nieobecność w galu sporo się zmieniło. Po kolei:
-wymienione olej, filtry, przewody, świece, uszczelki pokryw(niestety nadal puszcza olej, tym razem wlecą jeszcze raz nowe uszczelki i dodatkowo uszczelnimy to sylikonem dirko)
-zamontowana instalacja gazowa stag 300-6, na wtryskach baracuda, butla w kole 67l
-nowa antena (nie polecam, radio słabo odbiera) ale że wygląda, a radia praktycznie nie słucham zostaje, zwłaszcza że stara była brzydka
-naprawiona zębatka silniczka klapy nadmuchu (zaczęła zębatka przeskakiwać)
-wymieniony elektrozaworek egr (stary przestał działać i pojawił się check), i wyczyszczony egr
-docięta podłoga do butli
-założyłem gałkę ralliart'a, bo stara była brzydka, aczkolwiek ta nie bardzo pasuje do wnętrza ale nie szpeci tak jak tamta wytarta
-no i obecnie trwa konserwacja spodu, profili itd.
Fotki:
A tak się prezentował w czasie urlopu
A tutaj w negliżu
Pozdrawiam
RE_man |
|
 |
Marcino
Mitsumaniak Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Pomógł: 68 razy Dołączył: 02 Cze 2005 Posty: 10706 Skąd: okolice Tczewa
|
Wysłany: 14-09-2016, 08:05
|
|
|
Dobra robota, a i miejsca dużo masz na poprawki |
_________________ 2019 - ... - VW Tiguan II 18r 2.0 TDI 110kw
2006- .... - Galant 2.5 V6 97r + LPG Stag
był - 2011 - 2019 - Pug 307sw
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r
"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów
Czyli w tym przypadku 6a13 " by tomchuck
 |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
Auto: CLS 450
Pomógł: 282 razy Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 14371 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 14-09-2016, 14:41
|
|
|
Jeśli dobrze widzę, to nie widzę kompensacji na listwie LPG. |
|
|
|
 |
RE_man
Forumowicz Rotary Lover
|
Wysłany: 15-10-2016, 22:08
|
|
|
Witam, dawno tematu nie odświeżałem ale brak czasu niestety.
Gal odebrany z konserwacji, przy okazji spasowany lepiej przód, konkretnie lampy i grill, a po za tym przygotowania do zimy.
Tutaj fotki z konserwacji
Dzisiaj został nawoskowany na zimę mleczkiem turle wax'a, w zeszłym tygodniu wpadły gumowe dywaniki.
No i wspomniane dywaniki, na dzień dzisiejszy jestem zadowolony, fajne jest w nich to że z drugiej strony mają kolce, trzymają je na miejscu i te brzegi, można sobie ładnie dociąc pod kształt podłogi
i to na tyle.
Zaczynamy teraz zbieranie gratów na remont hamulców i obniżenie Gala. Jeżeli o hamulce chodzi: będą nowe tarcze mikoda nacinane i nawiercane, regeneracja i malowanie zacisków, nowe przewody hamulcowe w stalowym oplocie, nowe osłony, i co tam znajdziemy jeszcze do ogarnięcia.
Na dniach przyjdą zregenerowane tarcze kotwiczne, bo moje są w stanie tragicznym, mam nadzieję że do wiosny przeżyją.
Ogólnie plan jest taki, żeby ogarnąć zawieszenie i hamulce za jednym zamachem, wtedy strona mechaniczna oficjalnie będzie gotowa w 100%.
I wtedy zajmiemy się pewnie wnętrzem, a konkretnie wygłuszeniem i audio, może też zmianą na jasne skóry. Aczkolwiek to raczej są plany na sezon 2018, razem z kołami, malowaniem paru rzeczy i dorzuceniem parę gratów stylistycznych i jakiś smaczków z legnuma
Cytat: | Jeśli dobrze widzę, to nie widzę kompensacji na listwie LPG. |
Mógłbyś dokładnie sprecyzować o czym mówisz ?
Pozdrawiam
RE_man. |
Ostatnio zmieniony przez RE_man 15-10-2016, 22:22, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Heinzse
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Galant
|
Wysłany: 15-10-2016, 22:21
|
|
|
Jaki jest średni koszt takiej konserwacji ? :> |
|
|
|
 |
RE_man
Forumowicz Rotary Lover
|
Wysłany: 02-01-2017, 18:26
|
|
|
Witam po dłuższej przerwie, co u Galanta ?
Bezawaryjnie nabija kolejne km na liczniku, dokładnie 31.12.2016r na blacie strzeliło 158 000km, a dzisiaj jest już +300km, co oznacza że jeszcze w starym roku strzeliło nam 7tys km razem , z racji tego jubileuszu Galant dostał porządne mycie.
A tak po za tym co się działo, wpadły zimówki i kołpak, wymieniony dolny prosty wahacz z lewej strony na przodzie, końcówki drążków i ustawiona zbieżność, jak narazie w zawieszeniu luzów brak i jest cisza.
Na dniach wpadnie nowa kopułka i palec, w sumie nie sprawdzałem stanu obecnej, ale jak okaże się jeszcze w miarę dobra, zostawię na zapas. Kompletnie zapomniałem o tym przy wymianie świec i kabli.
A na święta taki prezent dostał
Jak prawdziwy mężczyzna, dobrze wygląda, dobrze się prezentuje, dba o formę i dobry zapach
Cytat: | Jaki jest średni koszt takiej konserwacji ? :> |
Jest z tym roboty sporo i dobra chemia kosztuję, jeśli nie masz nic więcej do roboty w 1000zł powinieneś się zamknąć
Pozdrawiam
RE_man |
|
 |
Nacz
Forumowicz Nacz

Auto: EA5W
|
Wysłany: 02-01-2017, 22:53
|
|
|
Niezła sztuka! Na takiego polowałem (co ja się tych niebieskich Avance'ów naoglądałem), niestety nie wychodziły z szyberdachem, na którym mega mi zależało no i ten granatowy marmurek w środku ;) Ostatecznie skończyłem z czarnym Elegance'em, jak postawie go na koła można się gdzieś w połowie drogi między Gdynią a Grudziądzem na mini spota ustawić :)
P.S. a i z tego co się orientuje to nie jest splitter, one są sztywne, przykręcane i mają regulację, to co Ty masz to All-Fit Lip Kit. Zakładaj, bo też jestem ciekawy efektu. |
_________________ Trumna w budyniu - Mitsubishi Galant 2.5 V6 Avance Wagon
Mitsu3Miasto
"Getting your hands dirty in the garage is always better than drinking the problems away (more expensive for sure, but still better…:) )" - Lasek |
|
|
|
 |
Stówa

|
|
|
|
 |
RE_man
Forumowicz Rotary Lover
|
Wysłany: 28-05-2017, 15:02
|
|
|
Cisza w temacie jak makiem zasiał
Ale w aucie coś tam się dzieję.
W skrócie, czeka na wymiany i regenerację hebli. W tym czasie cóż, myty co ndz , regularnie sprzątane wnętrze, wpadło trochę nowych kosmetyków i taki jeden mały smaczek.
Udało się raz jednego dnia fajne fotki mu w końcu cyknąć.
No i w końcu wpadł carbon pod zderzak
No i próbka, jak odżyły plastiki po użyciu Koch'a
No i jeden z ostatnich prezentów
Pozdro |
|
 |
|
|