|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Mitsubishi Galant Avance 2,5 V6 Pabianice |
Autor |
Wiadomość |
murek10
Forumowicz murek10
Auto: Galant V6 99r sedan, tiptronic
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Mar 2010 Posty: 46 Skąd: Strzelin
|
Wysłany: 05-01-2017, 07:23
|
|
|
czarny.marcin napisał/a: | Paweł84 napisał/a: |
i powiem tak automat dziadkowóz |
automaty to skrzynie dla kierowców inwalidów i tu dwa znaczenia tego słowa , czyli faktycznie osób dotkniętych nieszczęśliwie przez los niepełnosprawnych , jak i ''kierowców inwalidów'' czyli tych dla których sprzęgło to czarna magia.
I proszę bardzo niech się obrażają co poniektórzy jeżdżący automatami ale dla mnie ktoś kto nie radzi sobie ze sprzęgłem , nie ruszy pod górkę bez ręcznego , wjedzie do zaspy ze zwykłą skrzynia i napędem na ośkę i gaz w podłodze a jedno koło stoi w miejscu to dla mnie ''inwalida'' nie kierowca . |
Śmieszą mnie takie wpisy. Pewnie automata to na zdjęciach widziałeś tylko i się wypowiadasz |
_________________ Są: Lancer 1.8 PB 2010
Mini Cooper, 04
Były: 3x Galant 2,5 - sedan 02, 99, kombi 02
2x Galant 2,0 - sedan 98, sedan 99
 |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24313 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 05-01-2017, 10:55
|
|
|
czarny.marcin napisał/a: | Amerykanie jeżdżą tylko automatami niczym innym nie potrafią | szufladkujesz ludzi.. stwierdzenie tak samo nieprawdziwe i binarne jak czarny.marcin napisał/a: | jeżdżący automatami ale dla mnie ktoś kto nie radzi sobie ze sprzęgłem |
czarny.marcin napisał/a: | zgaś szybko np rozbiegniętego diesla z automatem | przyznam, że nie rozumiem |
|
|
|
 |
Tomek
Mitsumaniak forumowy ekspert

Auto: Q50s Red Sport
Pomógł: 86 razy Dołączył: 02 Wrz 2009 Posty: 11092 Skąd: Wieliczka
|
|
|
|
 |
Paweł84
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Galant
Pomógł: 11 razy Dołączył: 10 Maj 2014 Posty: 684 Skąd: Pabianice
|
Wysłany: 05-01-2017, 11:10
|
|
|
ja z obu skrzyń jestem zadowolony , automat po mieście super , w korkach super , natomiast manual zrywniejszy odskocznia od automatu
mam dwa rodzaje i sie bardzo ciesze z tego powodu |
|
|
|
 |
sampler
Forumowicz

Auto: Citroen C5 X7 2.2 HDI
Pomógł: 62 razy Dołączył: 08 Gru 2005 Posty: 2353 Skąd: Lubin
|
Wysłany: 05-01-2017, 14:04
|
|
|
Krzyzak napisał/a: |
czarny.marcin napisał/a: | zgaś szybko np rozbiegniętego diesla z automatem | przyznam, że nie rozumiem |
Chodzi o zgaszanie samochodu z padniętą turbiną kiedy olej idzie do dolotu i dochodzi do rozbięgnięcia się silnika. Nie reaguje na odcięcie paliwa, pedał gazu itd. Metody na zgaszenie są dwie. Zdławienie napędem (przy hydrokinetyku tak jak kolega napisał ciężkie do zrealizowania) lub odcięcie powietrza do dolotu.
Włączając się do dyskusji odnośnie MT vs AT to trzeba uczciwie powiedzieć że 4 biegowy tiptronic z galanta to już leciwa konstrukcja i szału nie robi. Co innego nowe automaty np 8 biegowy ZF który zmienia biegi jak dwusprzęgłówka. Pozatym automat to dobra opcja przy Dieslu bo nie mamy wtedy dwumasy i potencjalnych kosztów. |
_________________ BYŁY:
GALANT E34 1.8 TD
GALANT EA5A'97 2.5 V6 24V
GALANT AVANCE EA5A'03 2.5 V6 24V
Xsara 1.4i
SĄ:
CITROEN C5 X7 2.2 HDI
Peugeot 308 2.0 HDI |
|
|
|
 |
Lucek_37
Forumowicz

Auto: Galant EA5W 2.5 V6 2002r.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 30 Lip 2016 Posty: 124 Skąd: Puławy
|
Wysłany: 05-01-2017, 22:55
|
|
|
czarny.marcin napisał/a: | Kolejny minus automata zgaś szybko np rozbiegniętego diesla z automatem |
Każdy nowy diesel ma klapy w kolektorze dolotowym na taki wypadek (odcinają dopływ powietrza) Nawet VW pod koniec lat 90-tych to robił. A propo pytanie? Czy Galant w dieslu miał automat? |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21943 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 06-01-2017, 10:04
|
|
|
Cytat: | zy Galant w dieslu miał automat? | Nie, bo nawet z miejsca by nie ruszył |
|
|
|
 |
|
|