Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[MSS 1.3] LPG załozyć czy nie
Autor Wiadomość
locky79 
Nowy Forumowicz

Auto: Space Star 1999 GLX
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 17-01-2017, 08:59   [MSS 1.3] LPG załozyć czy nie

witam. chciałbym zanć Wasza opinię dotycząca LPG w MSS. mam model 1.3 z 1999 r. 86 kM. silnik pracuje dobrze trochę mało mocy ale nie jestem typem rajdowca. interesuje mnie mniejszy koszt paliwa a co za tym idzie założenie instalacji LPG w moim samochodzie. co wy na to??

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 17-01-2017, 09:19   

im szybciej założysz tym szybciej zaczniesz oszczędzać - nie ma się nad czym zastanawiać, jeździ się tak samo tylko taniej

Fragu 
Mitsumaniak
Łukasz

Auto: jest
Wysłany: 17-01-2017, 09:25   

Tak jak pisze kolega Krzyzak, szkoda czasu - zakładaj i ciesz się oszczędnościami :wink:

FIESTA ST150

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 17-01-2017, 09:38   

Tylko poszukaj dobrego fachowca który założy dobre podzespoły i dobrze wyreguluje instalacje na drodze podczas jazdy. Ważne aby podczas wykonywania nawiertów w kolektorze dolotowym kolektor został zdjęty aby właściwie wykonać te nawierty i aby wióry z wiercenia nie dostały się do silnika. Jeśli gazownik będzie Cię zbywał jakimiś niby skutecznymi patentami to mu nie wierz bo po prostu idzie na łatwiznę Twoim kosztem. Ważne jeszcze aby zamontować szybkie wtryski bo ten silnik takich potrzebuje z racji krótkich czasów wtrysku benzynowego, proponuję albo Barracudy albo ACW02 lub ACW03. Reszta podzespołów w zasadzie nie ma większego znaczenia w Twoim przypadku bo praktycznie wszystkie reduktory obsłużą tę moc a sterownik to zależy co preferuje gazownik.

zet-em 
Forumowicz
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Space Star 1.3 GLX
Wysłany: 17-01-2017, 13:33   

Witaj, locky79 :)
No to tak, dla przeciwwagi, napiszę coś odmiennego.
Ja, wielki zwolennik LPG w samochodach (miałem inst. gazową w 2 poprzednich autach)
kupowałem MSS kilka lat temu z jasnym planem, że pierwszą rzeczą będzie założenie instalacji LPG.
No i zostałem zaskoczony wyjątkowo małym apetytem mojego MSS na benzynkę, pali mi 5,2 l/100 km w trasach z kompletem pasażerów, w mieście oczywiście więcej.
Byłem na tyle zaskoczony, że zrezygnowałem z LPG bo ja również mam ,,lekką nogę", wolę statystycznie mniej awarii i mniej opłat.
Powiem tak - jeśli dużo jeździsz, zakładaj instalację, dosyć szybko zwróci Ci się.
Jeśli robisz rocznie niezbyt wiele km. to nie warto, bo to autko jest wyjątkowo oszczędne i nie odczujesz tego na domowym budżecie.
Pozdr; :)
FSO Polonez 1500 SLE - 1992
Fiat Uno 1.4 Kat - 2006
Mitsubishi Space Star 1.3 GLX - 2011

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 18-01-2017, 07:55   

zet-em, amen.

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 18-01-2017, 08:09   

Przy takim spalaniu i przy obecnych cenach za gaz wyszło by 10zł mniej na 100km czyli po około 25 tys km instalacja by się wróciła. Więc zależy ile i jak ktoś jeździ bo przy większym spalaniu koszt instalacji zwrócił by się szybciej a takie spalanie jest mocno optymistyczne :)
Jeśli ktoś robi z 5 tys km rocznie to faktycznie może nie miało by to sensu ale przy większych przebiegach to jak najbardziej. Zresztą po montażu najczęściej więcej zaczyna się jeździć bo zaczyna działać psychologia tańszego paliwa :)

Odpowiedz do tematu