Ratunku !!! |
Autor |
Wiadomość |
Lilek [Usunięty]
|
Wysłany: 23-12-2006, 21:03 Ratunku !!!
|
|
|
Kochani już nie mam cierpliwości...coś mi stuka z przodu tak jakby w kolumnie McPhersona,dodam ,że wymieniłem już gumy na drążku stabilizatora, łącznik także ( choć niepotrzebnie) końcówke drążka kierowniczego (prawa) oraz dolny przegub wahacza ( niektórzy na to mówią sworzeń dolny) i jak stukało tak stuka ...małe dołki i mała prędkaść i stuka czy to może być coś z gniazdem kolumny McP ?????Ręce mi już opadają ( kieszeń też....carisma 97 1,6ccm |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 23-12-2006, 21:39
|
|
|
A co z łożyskiem kolumny? |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
szczeslaw
moderator Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Pomógł: 28 razy Dołączył: 29 Cze 2005 Posty: 1980 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 23-12-2006, 21:53
|
|
|
Do sprawdzenia: tuleje wahaczy, górne mocowanie amortyzatora i luz na tłoczysku amortyzatora (podnieś autko, złap za doł i górę koła i szarp tak jakbyś chciał zmienić kąt pochylenia koła - sprawdź czy jest jakiś luz, jeżeli tak to poproś kogoś żeby przyłożył palec do miejsca w którym tłoczysko wchodzi w amortyzator i sprawdzić czy jedno nie przestawia się względem drugiego). |
_________________ gg: 3254156
Carisma 1.6 99r.
 |
|
|
|
 |
Lilek [Usunięty]
|
Wysłany: 24-12-2006, 09:52
|
|
|
Dzięki z rade ale ja już byłem na tzw. szarpakach i autko też podnosiłem i sprawdzałem luz (także w stacji obsługi ) co do łożyska kolumny mam taką ewentualność byłem nawet w ASO w Kielcach i tam mi powiedzieli ,że się jeszcze nie spotkali z taką usterką w tym roczniku i poprz. ( mowa o 97-96 - 1600cm) co innego po roku98 tam już to robili a propo siedzeń tych wadliwych to mi nawet powiedzieli ,że produkowane są w polsce ( dziwne nie ??) a niektóre elementy karoserii w kielcach ( zapomniałem nazwe firmy ) no ale wracając do tematu nadal stuka i tylko nie wiem czy pchać się z wymianą tego łożyska bo to znowu wydatek około 200 pln. a na domiar złego zaczyna mi coś trzeszczeć i stukać z tyłu.... |
|
|
|
 |
deadly [Usunięty]
|
Wysłany: 24-12-2006, 11:36
|
|
|
mojemu koledze stukał zacisk hamulca, łupało że nie wiem ale cichło jak wciskał hamulec (był poluzowany czy coś w tym stylu). Z tym że to było w oplu ale sprawdzi i potestuj z tym co pisza chłopaki bo serwisy bardzo czesto sie mylą.
pozdro |
|
|
|
 |
maniutek [Usunięty]
|
Wysłany: 25-12-2006, 08:00
|
|
|
słuchaj LILEK mam ten sam problem, byłem u znajomego mechaniora i co on ustalił amorek zachowuje się jak sprawny ale (mówię w przypadku amorków olejowych) przepracowuje się olej i powstaje tzw. poduszka powietrzna i w tym nomęcie podczas pracy amorka są stuki,na szarpakach nic nie wykarze. Szykuje się zmiana amorków w twoim wózku |
|
|
|
 |
mario-borek [Usunięty]
|
Wysłany: 25-12-2006, 11:07
|
|
|
U mnie takie stuki pojawiły po wynianie gum na stabilizatorze , okazało się że niedokręcono wachacz i on stukał , oczywiście sprawdzając ręcznie nic nie można było ustalić dopiro dokręcając poszczególne śruby okazało się że jedna ma luz. |
|
|
|
 |
phixius
Mitsumaniak Gotów do lotu ;)
Auto: Carisma 1,8 GLS, CJO 1,3 Jazz
Pomógł: 3 razy Dołączył: 12 Wrz 2006 Posty: 181 Skąd: Kalisz
|
Wysłany: 29-12-2006, 13:31
|
|
|
Witam.
Nie wiem czy nadal Ci stuka czy nie? Chodzi o to że nie było mnie kilka dni na forum, a objawy miałem identyczne i też zacząłem od wymiany gum na stabilizatorach itd... Normalka, od najmniejszego kosztu;) Ale do sworznia wahacza nie doszedłem bo byłem pewien że nie tam ten luz czy stukot. Amortyzatory też miałem dobry, pracowały ale... Coś się przy którymś obluzowało i pracował lekko na bok stąd stukot. Przed świetami zamówiłem sobie Kayaby, nowe osłonki itd. Wczoraj była wymiana. Jaką mam ciszę w Cari... Miód malinka:) Gdybyś chciał, mam namiary na gościa który sprzedaje amory. Tanio:) za komplet na przód zapłaciłem 388. |
|
|
|
 |
szczeslaw
moderator Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Pomógł: 28 razy Dołączył: 29 Cze 2005 Posty: 1980 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 29-12-2006, 22:41
|
|
|
phixius napisał/a: | Coś się przy którymś obluzowało i pracował lekko na bok stąd stukot. |
To był chyba właśnie luz na tłoczysku |
_________________ gg: 3254156
Carisma 1.6 99r.
 |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 30-12-2006, 12:40
|
|
|
phixius napisał/a: | Gdybyś chciał, mam namiary na gościa który sprzedaje amortyzatory. Tanio:) za komplet na przód zapłaciłem 388. |
To wklej namiary do wątku o polecanych sprzedawcach. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
mick
Forumowicz
Auto: Carisma 99 1.8 GDI
|
Wysłany: 24-04-2007, 09:32
|
|
|
witam dopisze sie do tematu ( wymienilem łączniki stabilizatora) jest jeden stuk po prawej stronie raczej z przodu ale tylko wtedy jak robie skret w lewo następny stuk jest dopiero jak skręcam najpierw w prawo a potem w lewo cos jak by luz na kole ? co to może być ? łożysko ? wachacz ? amorek ?(roczne monroe) |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 24-04-2007, 09:43
|
|
|
moze byc koncowka drazka kierowniczego, amor no chyba monroe rok by wytrzymal chociaz to monroe to nie wiadomo |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
maxwell61
Mitsumaniak (****><****)

Auto: VW Touran 1.6 03'
Pomógł: 14 razy Dołączył: 12 Lip 2006 Posty: 1729 Skąd: wrocław/wołów
|
Wysłany: 24-04-2007, 19:19
|
|
|
moim skromnym zdaniem może być przegub skoro na zakretach ci stuka... miałem coś podobnego...wiec wymiana i narazie cisza... gdyby ci stukało na dziurach to przyczyna tkwi w elementach wymienionych przez MATEJKĘ... pozdrawiam |
_________________ CARISMA 1.6 16V - sold
VW Touran 1.6 FSi
www.garagestories.pl
 |
|
|
|
 |
grześ [Usunięty]
|
Wysłany: 02-05-2007, 18:02
|
|
|
u mnie stukało po prawej stronie przy jeżdzie po drobnych nierównościach oraz skręcie w lewo.Po wymianie sworznia wahacza prawego-spokój.Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
|