|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
L200 inspekcja |
Autor |
Wiadomość |
Fazz
Nowy Forumowicz
Auto: L200 178KM '11
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 25-01-2017, 17:51 L200 inspekcja
|
|
|
Witam serdecznie wszystkich odwiedzających
założony przeze mnie temat będzie dość obszerny, ale żeby mnie zrozumieć proszę o chwilkę cierpliwości . Z uwagi na zmianę zawodu przyszło mi kupić "na gwałt" auto typu pick-up. Jest to moje pierwsze auto terenowe i kompletnie nie mam pojęcia o rzeczach związanych stricte ze wspomnianym segmentem, kompletny laki. Sama trasa jaką pokonuje ten samochód miesięcznie robi średnio ze 3tyś asfaltu (często mocno dziurawego) i z 100-200 po bezdrożach ( nie mówię tu o szosie). Po zapoznaniu się z budżetem i ofertą rynkową kupiłem L200 z 2011 roku, w automacie. Auto spisuje się super, i chciałbym ów stan utrzymać jak najdłużej. Przejdźmy do konkretów. Auto ma przejechane 80000 km, zrobiono w nim już rozrząd i wymieniono ze srylion uszczelek (przeglądając faktury z serwisu). Z tego co wiem, muszę wymienić olej i tu zaczyna się cała lista pytań, czy znacie, polecacie, opinie itp:
-jaki olej silnikowy? (litrów chyba mniej jak 8l.)
-czy i kiedy zmieniać olej w skrzyni? (automat)
-czy i kiedy zmieniać olej w napędach, mostach ? (nie wiem czy istotne ale to super select)
-problem ze spryskiwaczami, czy to pompka ? (od lewego skrajnego strumienia stopniowo zanika ciśnienie)
-czy były a jak tak to jakie oryginalne czujniki cofania? brakuje jednego
-piszcząca rolka, pewnie dłuższe namierzanie ale co tam spróbowałem,
-jakiś sprawdzony warsztat gdzie zrobią wspomniane usterki bądź przegląd? (Legnica, Jelenia Góra - okolice)
Mam nadzieję że nikogo nie uraziłem obszernym wywodem albo moim laicyzmem. Dziękuję za poświęcony czas na lekturę.
Pozdrawiam serdecznie,
Konrad. |
|
|
|
 |
Zuzia
Forumowicz
Auto: L200 2008 Pajero Sport 2013
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 15 razy Dołączył: 28 Gru 2009 Posty: 279 Skąd: Piła
|
Wysłany: 25-01-2017, 20:23
|
|
|
Instrukcja użytkowania do ręki i kwity z przeglądów ,musisz porównać co zostało zrobione i przy jakim przebiegu. Niedawno pisałem o tzw pakiecie startowym. Na pewno oleje w mostach, paski być może regulacja zaworów i czyszczenie egr. Olej i filtr ,filtry powietrza i paliwa , oleju do silnika wchodzi prawie 10 l . Ja leję 5w40 ,taki był i nie kombinuję. Czy w automacie to nie wiem mam manuala. U mnie popiskiwała rolka napinająca, lekko podciągnięta i spokój. Olej do mostów specyfikacja wg instrukcji. Warsztat znam ale 400km nie będziesz się tarabanił . Miłego użytkowania.
Edita
Czujniki cofania są w oryginale ale znając życie to cena pewnie powali na kolana. Nowy zestaw w salonie coś koło 1,5 k. |
_________________ pozdrawiam Paweł |
|
|
|
 |
|
|